Δευτέρα 23/09/2019 
RSS Η Σελίδα μας στο facebook Η Σελίδα μας στο youtube Google + instagram
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
Ειδήσεις Ρεπορτάζ
Ειδήσεις Ρεπορτάζ
Εκτύπωση
 
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟ ΣΗΜΑ ΟΙ 14 ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Σοβαρές προοπτικές ανάπτυξης του τουρισμού υπαίθρου

Σοβαρές προοπτικές ανάπτυξης του τουρισμού υπαίθρου
• Εβδομήντα επιχειρήσεις σε όλο το νησί θα λάβουν ειδικό σήμα ποιότητας • Εξωστρέφεια της Ένωσης Αγροτουρισμού Ελλάδας μέσω της ιστοσελίδας που κατασκευάζει το Πανεπιστήμιο Κρήτης αλλά και τη σύσταση ενιαίου τουριστικού φορέα


Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα και οι προοπτικές που δίδονται ήδη από τη φετινή τουριστική περίοδο για την περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση του αγροτουρισμού στην Κρήτη. Οι συνήθειες και οι επιλογές των επισκεπτών δείχνουν να αλλάζουν σταδιακά και να προτιμούν την πατρίδα μας όχι μόνο για τον ήλιο και την θάλασσά της, αλλά ταυτόχρονα για το φυσικό της περιβάλλον, τον πολιτιστικό της πλούτο, την ιστορία και την παράδοση που μπορούν να συναντήσουν σε συγκεκριμένα καταλύματα λαμβάνοντας ταυτόχρονα ανάλογες υπηρεσίες, όπως είναι τα παραδοσιακά προϊόντα, η καλλιέργειά τους αλλά και η ενασχόληση των επισκεπτών με αγροτικές εργασίες.
 
Μετά από μια πενταετία και πλέον ατέρμονων προσπαθειών και ενώ η πολιτεία και το επίσημο κράτος φαίνεται πως γυρνούσαν την πλάτη σε αυτή τη διαδικασία, η Ένωση Αγροτουρισμού χάρη στο φιλότιμο, το μεράκι και την αγάπη των μελών της για τον τόπο κατάφερε να αυτοοργανωθεί, να κινητοποιήσει και να ενεργοποιήσει τα μέλη της, τα οποία πλέον φέρουν ειδικό σήμα πιστοποίησης αγροτουριστικής επιχείρησης.
 
Η Κρήτη φαίνεται πως πρωτοπορεί στον τομέα του αγροτουρισμού, ενώ ενδεικτικό είναι πως χθες έγινε η απονομή στις πρώτες 14 ρεθεμνιώτικες επιχειρήσεις, οι οποίες έλαβαν τη σχετική πιστοποίηση, ενώ ανάλογες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα στα Χανιά και αύριο στο Ηράκλειο. Συνολικά στην Κρήτη σήμα πιστοποίησης θα λάβουν εβδομήντα επιχειρήσεις που είναι καταλύματα, ταβέρνες παραδοσιακά καφενεία ή επιχειρήσεις μεταποίησης.
 
Υπενθυμίζεται ότι τα κριτήρια που έχουν τεθεί για την πιστοποίηση των επιχειρήσεων είναι η μικρή κλίμακα, η ενασχόληση του ιδιοκτήτη μέσα στην επιχείρηση, η σύνδεση του επισκέπτη με την παραγωγή, τα προϊόντα και τις δραστηριότητες στην ύπαιθρο, αλλά και η σχέση του ιδιοκτήτη με τα τοπικά προϊόντα.
 
Η Ένωση Αγροτουριστικών Επιχειρήσεων Κρήτης προετοιμάζεται για το μεγάλο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αρκαδία από τις 2 έως τις 5 Μαΐου, στο οποίο θα εκπροσωπηθούν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες με ένα τουρ οπερέιτορ και ένα δημοσιογράφο.
 
Χαρακτηριστικά, σε δηλώσεις της η κα Κορίνα Μηλιαράκη πρόεδρος της Ένωσης Αγροτουρισμού Κρήτης, αναφέρθηκε στις θετικές εξελίξεις για τον τουρισμό υπαίθρου τονίζοντας πως οι προσπάθειες ετών παρά την αδιαφορία της πολιτείας παίρνουν σάρκα και οστά. Χαρακτηριστικά, η κα Μηλιαράκη αναφέρθηκε και στις ενέργειες που γίνονται για την εξωστρέφεια των τουριστικών επιχειρήσεων μέσω της σύστασης ενιαίου τουριστικού φορέα: «Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, καθώς επιτέλους αυτοργανωθήκαμε και δώσαμε τα πρώτα σήματα αγροτουρισμού σε επιχειρήσεις. Η Κρήτη μπήκε σε ένα πιλοτικό στάδιο και είναι η πρώτη που πιστοποιεί τις επιχειρήσεις της, καταλύματα, παραδοσιακά αγροκτήματα, ταβέρνες, καφενεία και προϊόντα. Η προσπάθειά μας είναι να προβάλλουμε και να προωθήσουμε τη συνεργασία και την συνέργεια μικρών επιχειρήσεων για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε αυτό το διαφορετικό προϊόν που λέγεται προϊόν υπαίθρου-αγροτουρισμός. Ο στόχος μας είναι η δημιουργία του προϊόντος και η εξωστρέφειά του. Έχουμε σκοπό να προβάλλουμε το προϊόν μας δυναμικά. Σε πανελλαδικό επίπεδο ετοιμάζουμε ένα τουριστικό γραφείο μέσω του Συνδέσμου Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδος και μέσα από αυτή την πιστοποίηση προβάλλουμε ένα ενιαίο προϊόν με κοινά χαρακτηριστικά, που μπορούμε να το προωθήσουμε στις ξένες αγορές. Ήδη έχουμε κάνει μια σημαντική παρουσία στην έκθεση του Βερολίνου με δικό μας περίπτερο. Ήρθαμε σε επαφή με πολλούς μικρούς τουρ οπερέιτορς και το μήνυμα που πήραμε ήταν ότι οι αγορές της Ευρώπης ενδιαφέρονται περισσότερο για το προϊόν το δικό μας. Έχουν στραφεί δηλαδή σε μικρής κλίμακας επιχειρήσεις». Ωστόσο η κα Μηλιαράκη δεν έκρυψε την απογοήτευση, αλλά και τον προβληματισμό της για την αδιαφορία της ελληνικής πολιτείας τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε προβληματισμένοι και απογοητευμένοι ως προς τη μέριμνα του κράτους. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, στην οποία είμαστε μέλη πρότεινε στην ελληνική προεδρεία να συμπεριλάβει στο επίσημο πρόγραμμά της το 3ο πανελλήνιο συνέδριο που διοργανώνουμε στην Αρκαδία, για να προωθηθεί ο τουρισμός υπαίθρου. Το αποτέλεσμα ήταν πλήρης αδιαφορία. Δεν πήραμε καμία απάντηση. Είναι άκρως απογοητευτική η στάση του υπουργείου Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης για εμάς, καθώς από τη μια καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες να αυτοοργανωθούμε και από την άλλη είμαστε αντιμέτωποι με εχθρικές συμπεριφορές».
 
Από την πλευρά του ο Νίκος Φρατζεσκάκης πρόεδρος της Ένωσης Αγροτουρισμού Ελλάδας ανέφερε: «Είναι σταθμός για εμάς η πιστοποίηση των επιχειρήσεων μετά από οκτώ χρόνια προσπάθειας να προσδιορίσουμε το προϊόν μας. Οι άνθρωποι της Κρήτης έχουν πάρει πολύ ζεστά ότι αφορά τον αγροτουρισμό. Έχουμε περιοχές στην Ελλάδα πιο δύσκολες όπως η Ήπειρος, η Θεσσαλία και η Πελοπόννησος, όμως, είμαι αισιόδοξος ότι με τη δημιουργία του δικού μας τουριστικού φορέα θα κατορθώσουμε να δημιουργήσουμε ένα δυναμικό προϊόν για όλη τη χώρα. Εμείς δεν έχουμε καμία βοήθεια από την πολιτεία, για αυτό αποφασίσαμε να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας. Θα συντονιστούμε όλοι μαζί για να προωθήσουμε το προϊόν που έχουμε δημιουργήσει μόνοι μας».
 
Οι ρεθεμνιώτικες επιχειρήσεις πιστοποιήθηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Χαρουπόμυλο Πανόρμου, όπου ταυτόχρονα οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ηλεκτρονική πλατφόρμα και ιστοσελίδα της Ένωσης Αγροτουρισμού Κρήτης, η οποία θα είναι έτοιμη τον επόμενο κιόλας μήνα αποτελώντας ένα ισχυρό και πολύτιμο εργαλείο, το οποίο θα εμπλουτίσει το τουριστικό προϊόν.
 
Την ιστοσελίδα φτιάχνουν άνθρωποι από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και ειδικότερα από το Εργαστήριο Επεξεργασίας Δεδομένων. Στη διάρκεια της παρουσίασης έγινε αναφορά στις εξειδικευμένες μορφές τουρισμού, όπως είναι ο οικοτουρισμός, ο πολιτισμικός τουρισμός, ο γαστρονομικός, ο εκκλησιαστικός, ο οινοτουρισμός και ο τουρισμός που συνδυάζεται με αγροτικές εργασίες. Όπως τόνισαν ο κ. Ζουράρης και ο κ. Καουκάκης, που έκαναν την παρουσίαση, όλες αυτές οι μορφές τουρισμού μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους. Στην ιστοσελίδα υπάρχει σχεδιασμός προσωποποιημένων τουριστικών εμπειριών.
 
Σε ότι αφορά τη διαφοροποίηση και δικτύωση των τουριστικών προϊόντων και των υπηρεσιών αυτή έχει να κάνει με την εκμετάλλευση της τεχνολογίας και της πληροφορίας, τον εμπλουτισμό των πληροφοριών, την έμφαση στο σχεδιασμό προσωποποιημένων υπηρεσιών και κατά πόσο συνδέεται με τον πρωτογενή τομέα. Παράλληλα, η ιστοσελίδα θα δίδει τη δυνατότητα αποτύπωσης ενδιαφέροντος στον επισκέπτη και ενημέρωσής του για τα γνωστά αλλά και τα άγνωστα σημεία παρέχοντάς του και σχετικές προτάσεις ανάλογα με το προφίλ του κάθε επισκέπτη. Ειδικότερα, ο επισκέπτης της σελίδας θα μπορεί να επιλέξει να διαμείνει σε ένα αγροτουριστικό κατάλυμα, να επισκεφτεί αρχαιολογικούς χώρους, να ακολουθήσει ορειβατικές διαδρομές, να παραθερίσει σε παραλιακά μέρη, να γνωρίσει άγνωστους προορισμούς, να σχεδιάσει εκ νέου την εκδρομή του. Σημαντικό στοιχείο της ιστοσελίδας είναι τα γεωγραφικά σημεία, όπου προσδιορίζουν την τοποθεσία της επιχείρησης, αλλά και τα όσα βρίσκονται πέριξ αυτής (όπως αρχαιολογικοί χώροι, ταβέρνες κτλ. αλλά και τις δραστηριότητες που μπορεί κανείς να αναπτύξει εκεί γύρω). Σύμφωνα με τους ακαδημαϊκούς η ιστοσελίδα θα δίδει τη δυνατότητα αποθήκευσης και κοινοποίησης, ενώ μέσα από τα σχόλια και τις αξιολογήσεις θα μπορούν και οι επιχειρηματίες να βελτιώνουν τα κακώς κείμενα, αλλά και οι τουρίστες να αλληλοενημερώνονται και να αλληλοεξυπηρετούνται.

Οι 14 πιστοποιημένες ρεθεμνιώτικες επιχειρήσεις
 
Οι 14 ρεθεμνιώτικες επιχειρήσεις που βραβεύτηκαν είναι οι εξής:
 
1. Tarrha Glass: πρότυπη μονάδα κατασκευής χειροποίητου κρύσταλλου (φυσητό γυαλί) και βρίσκεται στα Ανώγεια Μυλοποτάμου στην Κρήτη, Μάριος Χαλκιαδάκης - Νατάσα Παπαδογαμβράκη.
2. Dryades Home: Βίλες στους Αρμένους, Νίκος Κουμάντος.
3. Ηδύλλη: Παραδοσιακός ξενώνας στο Πάνορμο, Μάρκος Μαρκάκης.
4. Βίλα Κύνθια: Βίλα στο Πάνορμο, Αντώνης - Κορίνα Μηλιαράκη.
5. Κεραμείον: κεραμικό εργαστήριο, Γιώργος Δαλαμβέλας.
6. Grotto Homes: Παραδοσιακά σπίτια στα Γουλεδιανά, Βαγγέλης Τσουρλάκης.
7. Γουλές: ταβέρνα στα Γουλεδιανά, Κωστής Χαμογιωργάκης.
8. Euphoria: Βίλα στο Μαρουρά, Γιώργος Αλεφαντινός.
9. Κονάκι: Διαμερίσματα στο Πάνορμο, Νίκος Παρασχάκης.
10. Χαρουπόμυλος: συνεδριακό κέντρο στο Πάνορμο, Κορίνα Μηλιαράκη.
11. Ο Κήπος της Αρκούδαινας: εστιατόριο στην Επισκοπή, Γιώργος Βρανάκης.
12. Το στέκι του Σηφάκη: εστιατόριο στο Πάνορμο, Γεωργία Καπνάκη.
13. Βίλα Λουλουδάκη: Βίλες στο Ρέθυμνο, Κατερίνα Λουλουδάκη.
14. Stratos villas: βίλες στο Καλονύχτη, Ευαγγελία Καπετανάκη.Αφήστε το σχόλιό σας
spacer
Ονοματεπώνυμο
Σχόλιο


Μαρία Τσιριμονάκη
Μάνος Αστρινός
Ατζέντα Εκδηλώσεων
Ατζέντα Εκδηλώσεων
border
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
border
RSS
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
Το αρχείο μας σύντομα κοντά σας
Κατηγορίες:
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
Σας ακούμε:
Copyright 2019  Ρεθεμνιώτικα Νέα όροι χρήσης | πολιτική απορρήτου | επικοινωνία