Κάθε χρόνο στις 3 του Νοέμβρη εορτάζεται ο Άη Γιώργης ο «μεθυστής» και πολλοί, ενώ πηγαίνουν στην εκκλησία και στη συνέχεια κάνουν παρέες, δεν γνωρίζουν τον λόγο που ο Άγιος ονομάστηκε «μεθυστής». Στην ουσία αυτό το όνομα το έδωσαν οι άνθρωποι, διότι εκείνη την ημερομηνία εορτάζεται η μεταφορά των λειψάνων του στη Λύδδα της Ιοπής στην Παλαιστίνη. Παράλληλα όμως και οι άνθρωποι με αιτία αυτή την εορτή μέσα σε κλίμα γενικής ευφορίας δοκίμαζαν και συνεχίζουν να δοκιμάζουν τα νέα κρασιά τους. Μετά λοιπόν από την λειτουργία δεν πήγαιναν, όπως συνήθιζαν, στις αγροτικές δουλειές τους, αλλά γύριζαν σε όλα τα σπίτια του χωριού που υπήρχαν κρασοβάρελα και δοκίμαζαν τα νέα κρασιά, με αποτέλεσμα τις βραδινές ώρες να ήταν όλοι μεθυσμένοι. Από αυτό το γεγονός ονόμασαν τον Άγιο Γεώργιο «μεθυστή» και οι μαντινάδες έδιναν κι έπαιρναν.
Στο Ρέθυμνο κάθε χρόνο τέτοια μέρα όπως και σε πολλά άλλα μέρη δοκιμάζουν τα νέα κρασιά, που με κόπο έφτιαξε ο καθένας και όλοι ελπίζουν να βγει καλό το αποτέλεσμα, ώστε στη συνέχεια να ωριμάσει για να γίνει ιδανικό. Στο γραφικό χωριό Άνω Μαλάκι βρέθηκα φέτος καλεσμένος σε εκδήλωση που είχε οργανώσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού με πρόεδρο τον δραστήριο Μάρκο Βαγιωνάκη με την στήριξη του δημοτικού σύμβουλου Ξενοφώντα Μαθιουδάκη και του εφημέριου του χωριού πατέρα Νικολάου Κεριμάκη.
Η εκδήλωση στην κατάμεστη αίθουσα του Συλλόγου περιλάμβανε ομιλίες, παρουσιάσεις θεμάτων σχετικά με την παραγωγή κρασιών και δοκιμή φετινών και παλαιοτέρων κρασιών με βαθμολόγηση από επιστήμονες και γευσιγνώστες όπως είναι η κ. Αφροδίτη Λαγκουβάρδου – Σπαντιδάκη, η κ. Ελευθερία Γερμανάκη και ο κ. Στέλιος Κλάδος. Τη συζήτηση και τις παρουσιάσεις συντόνιζε ο Γιώργος Γιανναράκης, παραγωγός κρασιού (από τον Μπομπόρη, περιοχή Σπηλίου) και γνωστός μερακλής γευσιγνώστης. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης, ο οποίος δοκίμασε τα κρασιά και συνεχάρη αρκετούς παραγωγούς, καθώς επίσης και όλους τους οργανωτές και παρευρισκόμενους.
Παρών και ο διευθυντής βασικής εκπαίδευσης κ. Χαράλαμπος Γασπαράκης, που πρότεινε στον δήμαρχο να αναβαθμίσει την εκδήλωση και του χρόνου να έχει μεγαλύτερη απήχηση. Ο κ. Μαρινάκης απεδέχθη με χαρά το αίτημα και έδωσε την υπόσχεση ότι η εκδήλωση να πάρει μεγαλύτερη αίγλη από του χρόνου με την συμβολή του Δήμου. Το πρώτο βραβείο για τα φρέσκα κρασιά κέρδισε μετά από την βαθμολογία των κριτών ο Γιώργος Λαμπιθιανάκης, το δεύτερο ο Ανδρέας Πατεράκης και το τρίτο ο Κωστής Κεριμάκης. Στα παλιά κρασιά το πρώτο βραβείο κέρδισε ο Γιώργος Σποντιδάκης, το δεύτερο ο Προκόπης Νικολιδάκης και το τρίτο ο Ανδρέας Σταγάκης. Σε όλους εκτός από τα βραβεία δόθηκε ένα βιβλίο σχετικό με την αμπελουργία δώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου. Στη συνέχεια ακολούθησε πλούσιος μπουφές με υπέροχα τυριά, προσφορά του τοπικού τυροκομείου Ηλιάκη, σπιτικές δημιουργίες των νοικοκυρών του χωριού και νόστιμα ψητά της ώρας.
Στα μάτια των ηλικιωμένων είδα την ικανοποίηση, γιατί αναδεικνύεται το κρασί και ο τόπος τους για τον οποίον τόσο μόχθησαν, ενώ στα μάτια των νέων διέκρινα την επιθυμία να συνεχίσουν να παράγουν περίφημα κρασιά, όπως έκαναν οι γονείς και παππούδες τους.
Είπα μερικές μαντινάδες όπως:
«Άγιε μου Γιώργη μεθυστή, βλέπε τσι μερακλήδες
τσι γεωργούς, τσ’ αμπελουργούς και τσι καλούς πιοτήδες».
Για τον δήμαρχο είπα:
«Εις το Μαλάκι ο δήμαρχος δεν ήρθε να μεθύσει
μα για να πιει ντόπιο κρασί να τ’ αξιολογήσει».
Συγχαρητήρια στους διοργανωτές και κατοίκους του χωριού και του χρόνου με ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία.