Την Τέταρτη 3 Δεκεμβρίου, το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας στην Αργυρούπολη Ρεθύμνης είχε την χαρά να ανοίξει τις πόρτες του στην πέμπτη τάξη του 7ου Δημοτικού σχολείου Ρεθύμνης.
42 μαθητές με τους συνοδούς τους είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν και να γνωρίσουν από κοντά τα τοπικά προϊόντα, πιστοποιημένα με το σήμα «Κρήτη» της Περιφέρειας Κρήτης.
Η κουζίνα του κέντρου με οδηγό τον σεφ Πρόδρομο Χατζηδημητρίου, γέμισε μυρωδιές και μικρούς μαθητές που μαζί με το γνωστό σεφ δημιούργησαν μοναδικά πιάτα.
Οι δασκάλες κυρίες Ευαγγελία Γαλεράκη και Χρύσα Παγκάλου συντόνισαν και καθοδήγησαν τους λιλιπούτειους μάγειρες, υπογραμμίζοντας τα οφέλη της Κρητικής Διατροφής, της χρήσης ελαιολάδου σε όλες τις μορφές μαγειρέματος και τη συχνή κατανάλωση λαχανικών και ενδημικών χόρτων, που αποτελεί και τον πλούτο της κρητικής γαστρονομίας.
Οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό όταν δημιούργησαν μόνοι τους το δεκατιανό τους, τον παραδοσιακό ντάκο με εξαιρετικό παρθένο κρητικό ελαιόλαδο και κρητικό παξιμάδι. Στη συνέχεια ο σεφ Πρόδρομος Χατζηδημητρίου έφτιαξε με τα παιδιά πιλάφι με κοτόπουλο και για το τέλος η γλυκιά αλλά υγιεινή έκπληξη. Παραδοσιακές τηγανίτες. Στις τηγανίτες οι μαθητές ανακάλυψαν τις γλυκές γεύσεις, που δεν προέρχονται από τη χρήση ζάχαρης, αλλά από τοπικά προϊόντα, όπως το χαρουπόμελο, ιδιαίτερα καινούργια γεύση για τα παιδιά, το πετιμέζι και φυσικά το κρητικό θυμαρίσιο μέλι.
Το πιο νεαρό «πάνελ» ελαιολάδου οργανώθηκε στην Αργυρούπολη…
Την Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου, το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας φιλοξένησε τους μαθητές του 7ου Γυμνασίου Ρεθύμνης και συγκεκριμένα τη Δευτέρα τάξη.
Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του Κέντρου και γνώρισαν από κοντά τα πιστοποιημένα προϊόντα με το σήμα «Κρήτη» της Περιφέρειας Κρήτης. Είχαν επίσης την ευκαιρία να μιλήσουν για το κρητικό ελαιόλαδο, τις ευεργετικές ιδιότητές του στην υγεία, τη διαδικασία παραγωγής του, καθώς και για τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα και την υποβάθμισή του.
Στη συνέχεια τους περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη… Είχε στηθεί ένα junior πάνελ γευσιγνωσίας ελαιολάδου, όπου οι μαθητές βαθμολόγησαν τέσσερα διαφορετικά δείγματα εξαιρετικού και παρθένου ελαιόλαδου. Το συμπέρασμα από τη βιωματική δράση των μαθητών ξεπέρασε κάθε προσδοκία και ήταν περισσότερο ενθαρρυντικό από ποτέ. Στην πλειοψηφία τους τα παιδιά κατάφεραν να ξεχωρίσουν ανάμεσα στα δείγματα το ελάττωμα από την κακή οικιακή αποθήκευση ενός ελαιολάδου, ενώ στην βαθμολογία τους υπερίσχυσε με διαφορά το τυποποιημένο ελαιόλαδο κορωνέικης και τσουνάτης ποικιλίας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το αρωματισμένο ελαιόλαδο ήταν χαμηλά στις προτιμήσεις με σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία.
Στη διάρκεια της ελαιοκομικής περιόδου, μιας εξαιρετικής χρονιάς για την Κρήτη, ήταν σημαντικό πως τα παιδιά με μόνο εφόδιό τους τη γεύση, είχαν την ικανότητα να αναδείξουν τις διαφορές του τυποποιημένου ελαιολάδου ακόμα και αν αρχικά στην συζήτηση υποστήριζαν πως «το δικό τους» ελαιόλαδο είναι καλύτερο από του εμπορίου.
Όταν τους κοινοποιήθηκαν τα αποτελέσματα των δοκιμών, συμφώνησαν όλοι, μαθητές και εκπαιδευτικοί, πως την επόμενη ημέρα θα παρακινήσουν τους γονείς τους να αποθηκεύσουν το οικιακό ελαιόλαδο σε γυάλινα σκούρα μπουκάλια, πετώντας τα πλαστικά μπουκάλια του νερού που συνήθως χρησιμοποιούν.
Η Κρήτη μπορεί να παράξει ακόμα πιο ποιοτικό ελαιόλαδο από τις ποικιλίες, που καλλιεργούνται και οι οποίες έχουν άπειρες δυνατότητες ενός ανταγωνίσιμου προϊόντος. Ας αρχίσουμε από την εκπαίδευση των παιδιών, που απέδειξαν ότι έχουν και την κρίση αλλά και τη διάθεση να αλλάξουν κάποιες κακές συνήθειες που αποκτήσαμε από άγνοια και έλλειψη εκπαίδευσης.
Η Περιφέρεια Κρήτης με την υποστήριξη της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, στην προσπάθεια ανάδειξης και προώθησης της τοπικής παραγωγής, των τοπικών προϊόντων και της κρητικής διατροφής, δημιούργησαν και λειτουργούν από τον περασμένο Απρίλιο, το πρώτο Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας στην Αργυρούπολη Ρεθύμνης.
Το Κέντρο λειτουργεί ως εκθετήριο τοπικών τυποποιημένων προϊόντων, πιστοποιημένων με το σήμα «Κρήτη». Στον ίδιο χώρο λειτουργεί οργανωμένη κουζίνα, χώρος γευσιγνωσίας και βιβλιοθήκη με πλούσια βιβλιογραφία σχετικά με την κρητική διατροφή. Κατά την τουριστική περίοδο το Κέντρο υποδέχτηκε πλήθος τουριστών, όπου ενημερώθηκαν για τα τοπικά προϊόντα και τις γευστικές διαδρομές που μπορούν να κάνουν στο νησί, βάσει του οδοιπορικού που έχει δημιουργήσει η Περιφέρεια Κρήτης με έντυπο οδηγό.
Το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας έχει ως στόχο να αναδείξει τις θρεπτικές ιδιότητες της Κρητικής Διατροφής και να συμβάλει στη διατήρηση της ταυτότητας της κρητικής κουζίνας, ώστε να μετεξελιχθεί η Κρήτη σε διεθνή γαστρονομικό και οινικό προορισμό.
Το Κέντρο διαθέτει χώρο προβολής – εκθετήριο των πιστοποιημένων προϊόντων με το σήμα «Κρήτη», καθώς και χώρο γευσιγνωσίας των προϊόντων αυτών. Φιλοξενεί και προβάλει τις παρακάτω δραστηριότητες:
– Επισκέψεις ευαισθητοποίησης μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε θέματα διατροφής (κατόπιν συνεννόησης).
– Λειτουργία βιβλιοθήκης ανοιχτής στο κοινό.
– Info point – πληροφοριακό υλικό για την κρητική διατροφή, τις παραδοσιακές συνταγές και τις πιστοποιημένες επιχειρήσεις με το σήμα «Κρήτη».
– Γαστρονομικές επιδείξεις από σεφ, μαγείρους ή συνεταιρισμούς (κατόπιν συνεννόησης).
– Παραχώρηση του χώρου και του εξοπλισμού σε συλλογικές δράσεις που έχουν σκοπό τη διάδοση της κρητικής κουζίνας και την επεξεργασία γεωργικών προϊόντων.
Για περισσότερες πληροφορίες, οργανωμένες επισκέψεις και για το πρόγραμμα χειμερινών εκδηλώσεων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα εξής τηλέφωνα:
– Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας, Κτίριο Μανουσάκη, Αργυρούπολη, Τηλ. 28310 81252 – 6979 552591, kkg.crete@gmail.com.
– Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης, τηλ. 2813400225-350, agrodiatrofiki@gmail.com.
– Περιφέρεια Κρήτης Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, τηλ. 2831340757, evrontaki@crete.gov.gr.