Πέμπτη 21/06/2018 
RSS Η Σελίδα μας στο facebook Η Σελίδα μας στο youtube Google + instagram
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
Ειδήσεις Ρεπορτάζ
Ειδήσεις Ρεπορτάζ
Εκτύπωση
 
ΝΤΥΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΛΕΥΚΑ ΔΡΟΜΟΙ, ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΛΙΑ

Ιστορική χιονόπτωση στην πόλη του Ρεθύμνου

Ιστορική χιονόπτωση στην πόλη του Ρεθύμνου
10/01/2017

Η πόλη του Ρεθύμνου, ξύπνησε ντυμένη στα λευκά το πρωί της Κυριακής. Το χιόνι δεν σκέπασε μόνο τις γειτονιές ή το κέντρο της πόλης αλλά έφτασε μέχρι την παραλία, δημιουργώντας μια όμορφη και όχι απλά σπάνια αλλά πρωτόγνωρη εικόνα, αιφνιδιάζοντας τους πάντες.
 
Η προηγούμενη φορά που χιόνισε στο Ρέθυμνο αλλά και στα υπόλοιπα αστικά κέντρα της Κρήτης, ήταν στις 14 Φεβρουαρίου του 2004. Ωστόσο εκείνος ο χιονιάς δεν είχε καμία σχέση με αυτήν της Κυριακής. Τόσο η διάρκεια της χιονόπτωσης, όσο ο όγκος του χιονιού αλλά και η διατήρησή του για τόσο πολύ χρόνο σε δρόμους, πλατείες, παραλίες, αιφνιδίασαν όχι μόνο τους κατοίκους αλλά και τους ίδιους τους μετεωρολόγους που ναι μεν είχαν προειδοποιήσει για χιονοπτώσεις στα ορεινά και κατ' εκτίμηση σε πεδινές περιοχές αλλά όχι σε τόσο χαμηλό υψόμετρο όπως της πόλης του Ρεθύμνου ή των Χανίων που το σκηνικό ήταν παρόμοιο.
 
Αναμφίβολα, η πυκνή χιονόπτωση που ξεκίνησε τα ξημερώματα της Κυριακής και συνεχίστηκε έως το μεσημέρι, θα μείνει ιστορική στα νεότερα χρόνια του Ρεθύμνου παρ' εκτός και αν η αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών συντελέσει στην επανάληψη του φαινομένου και μελλοντικά.
 
Εικόνες όπως αυτή της λευκής αμμώδους παραλίας, της χιονισμένης Πλατείας του Αγνώστου, του σκεπασμένου με λευκό πέπλο Φρουρίου της Φορτέτζας, θα καταχωρηθούν ως οι πιο σπάνιες στα μετεωρολογικά χρονικά της πόλης, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, καθώς κανένας από τους πιο ηλικιωμένους κατοίκους του Ρεθύμνου δεν θυμάται αντίστοιχη χιονόπτωση.
 
 
Αναλυτικά...
 
 
Πρωτόγνωρη επέλαση του χιονιά σε όλο τον νομό Ρεθύμνου
 
 
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
 
 
• Σοβαρά προβλήματα με την ηλεκτροδότηση σε Ρέθυμνο, Αμάρι και Μυλοπόταμο
 
 

Πρωτόγνωρη για ολόκληρη την Κρήτη ήταν η επέλαση του χιονιά του Σαββατοκύριακου, που δημιούργησε όμορφες εικόνες σε κάθε γωνία του νησιού, προκάλεσε όμως και αρκετά προβλήματα τόσο στην πόλη όσο και την ενδοχώρα. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται και σήμερα με χιονοπτώσεις στα ορεινά και έντονες βροχοπτώσεις, ενώ σε επιφυλακή παραμένουν οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας της Αντιπεριφέρειας και των δήμων, προκειμένου να επέμβουν σε κάθε περίπτωση που παραστεί ανάγκη.
 
Η χιονόπτωση που ξεκίνησε τα ξημερώματα της Κυριακής, έντυσε στα λευκά και το κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου, με το χιόνι να δημιουργεί μαγευτικές εικόνες, πρωτόγνωρες για πολλούς, αφού τόσος όγκος χιονιού μέσα στο αστικό κέντρο είχε να πέσει πάρα πολλά χρόνια. Στα ορεινά του νομού σε Μυλοπόταμο, Ανώγεια και Αμάρι το χιόνι έφτασε ακόμα και τους 80 πόντους, ενώ ο υδράργυρος κατρακύλησε σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός.
 
Σοβαρά προβλήματα με πολύ συχνές διακοπές ηλεκτροδότησης προκλήθηκαν σε χωριά το ορεινού Μυλοποτάμου, όπως Δαφνέδες, Χειλιανά, Δοξαρό και Μακρυγιάννη, αλλά και σε χωριά του δήμου Αμαρίου, όπως Αγία Φωτεινή, Άνω Μέρος, Γερακάρι, που για σχεδόν 24 ώρες έμειναν χωρίς ρεύμα. Παρά τις προσπάθειες των συνεργειών της ΔΕΗ να αποκαταστήσουν τη βλάβη, αυτό δεν την εφικτό, λόγω της αδυναμίας πρόσβασης των συνεργείων στο σημείο της ζημιάς από τον όγκο του χιονιού.
Οι ζημιές αποκαταστάθηκαν σταδιακά μέχρι αργά χθες το απόγευμα.
 
Σαράντα και πλέον εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφέρειας, αλλά και ιδιωτών, βρίσκονταν στο πόδι επί 48 ώρες καταβάλλοντας τεράστιες προσπάθειες, για να διατηρήσουν ανοιχτό το επαρχιακό οδικό δίκτυο, γεγονός που κατέστη εφικτό με ελάχιστες εξαιρέσεις. Ωστόσο η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ήταν απαραίτητη για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων.
Όπως ανέφερε η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, το πρωί του Σαββάτου η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης - παγετού, διεξαγόταν μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, ενώ η κίνηση των οχημάτων έχει διακοπεί ως εξής:
 
Δήμος Αγίου Βασιλείου: στην επαρχιακή οδό Σπηλίου - Γερακαρίου.
 
Δήμος Ανωγείων: στην επαρχιακή οδό Ανωγείων - Νίδας.
 
Δήμος Αμαρίου: στις επαρχιακές οδούς Ρεθύμνου - Αμαρίου (από Ι.Μ. Αρκαδίου - Αμάρι και από Πρασσές - Αμάρι).
 
Δήμος Ρεθύμνου: στις επαρχιακές οδούς Ρεθύμνου - Αμαρίου (από Ι.Μ. Αρκαδίου - Αμάρι και από Πρασσές - Αμάρι).
 
Δήμος Μυλοποτάμου: η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.
 
Προβλήματα ηλεκτροδότησης αντιμετώπισε όμως και η πόλη του Ρεθύμνου το απόγευμα της Κυριακής, όπου σημειώθηκε εικοσάλεπτη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, εξαιτίας βλάβης στους μετασχηματιστές της ΔΕΗ στη περιοχή του Άδελε, η οποία αποκαταστάθηκε. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της ΔΕΗ Ρεθύμνου, Απόστολο Μανωλεσάκη, η βλάβη προκλήθηκε σε έναν μετασχηματιστή της επιχείρησης στο Άδελε και είχε ως αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας αρκετές γραμμές μεσαίας τάξης, αφήνοντας χωρίς ρεύμα ένα μεγάλο μέρος της πόλης του Ρεθύμνου και σε γύρω περιοχές, καθώς επίσης και σε περιοχές στο Αμάρι και Μυλοπόταμο.
 
Όπως είπε ο κ Μανωλεσάκης, τα συνεργεία της επιχείρησης λόγω του χιονιά, είχαν δυσκολία στην πρόσβαση για να αποκαταστήσουν την βλάβη σε Μυλοπόταμο και Αμάρι.
 
«Είχαμε προβλήματα ηλεκτροδότησης στο Αμάρι και στο Μυλοπόταμο, όπου έσπευσαν άμεσα τα συνεργεία, όμως σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχε πρόβλημα πρόσβασης. Σε όλες τις περιπτώσεις μόλις έγινε διάνοιξη δρόμων τα συνεργεία αποκαθιστούσαν τις βλάβες που προκλήθηκαν, λόγω του χιονιά, λόγω υπερφόρτωσης των γραμμών στο δίκτυο μέσης τάσης και χαμηλής τάσης» ανέφερε ο κ Μανωλεσάκης.
 

Οδηγίες προστασίας προς τους πολίτες
 
 
Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας έως την Τετάρτη 11-1-2017 αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα στο νομό Ρεθύμνου (χιονόπτωση στα ορεινά και ημιορεινά, καταιγίδες, ισχυροί άνεμοι).
 
Η Υπηρεσία Πολίτικης Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις ημέρες εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση αυτών. Ειδικότερα:
 
• Να ενημερώνονται διαρκώς από τα ΜΜΕ (ραδιόφωνο, τηλεόραση, διαδίκτυο κτλ) για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και να παρακολουθούν με προσοχή τις επίσημες προειδοποιήσεις. Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
 
• Να προγραμματίζουν τις μετακινήσεις τους, ώστε να μην συμπέσουν με την αιχμή των καιρικών φαινομένων. Εάν είναι απαραίτητη η μετακίνηση, να ταξιδέψουν κατά τη διάρκεια την ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικές οδικές αρτηρίες και όχι δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους. Σε κάθε περίπτωση να ενημερώνουν τους οικείους τους για την διαδρομή που θα ακολουθήσουν
 
• Να εξοπλίσουν το αυτοκίνητό τους με όλα τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης εκτάκτων καιρικών φαινομένων. Απαραίτητο είναι το αδιάβροχο, κουτί πρώτων βοηθειών, αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, καθώς και να γνωρίζουν πως χρησιμοποιούνται αυτά.
 
• Εάν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν πεζοί, να φοράνε τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια. Να προτιμάνε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις τους.
 

Στην περίπτωση πλημμύρας:
 
 
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους. Να εγκαταλείψουν το αυτοκίνητό τους αν έχει ακινητοποιηθεί, καθώς ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει. Να σέβονται τη σήμανση - πινακίδες που ενημερώνει σχετικά με την επικινδυνότητα διάβασης από ρέματα σε συγκεκριμένα σημεία.
 
• Να αποφεύγουν περιοχές, όπου έχουν εκδηλωθεί ή είναι επικίνδυνο να εκδηλωθούν κατολισθήσεις.
 
• Να αποφεύγουν περιοχές με λιμνάζοντα νερά, καθώς είναι πιθανόν τα νερά να έχουν αλλάξει τα χαρακτηριστικά γνώριμων περιοχών και να έχουν παρασύρει μέρη του δρόμου, των πεζοδρομίων κτλ. τα οποία να μην είναι ορατά από τους πεζούς και οδηγούς.
 
• Να μην ξεχνάνε ότι οι κίνδυνοι από την πλημμύρα δεν υποχωρούν αμέσως, μόλις αρχίσει η απόσυρση των υδάτων και η παύση της βροχόπτωσης.
 

Στην περίπτωση θυελλωδών ανέμων:
 
 
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
 
• Να αποφεύγουν την διέλευση κάτω από μεγάλα δένδρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές όπου ελαφρά αντικείμενα (πχ γλάστρες σπασμένα τζάμια κλπ) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (πχ κάτω από μπαλκόνια).
 
• Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες περιοχές.

 
Στην περίπτωση χιονόπτωσης - παγετού
 
 
• Να προσέχουν τις μετακινήσεις τους σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.
 
• Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφρά και ζεστά ρούχα, με το εξωτερικό ρούχο να είναι αδιάβροχο. Επίσης να χρησιμοποιούν κατάλληλα υποδήματα.
 
• Να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες.
 
• Να αποφεύγουν την οδήγηση σε δύσβατες περιοχές.
 
• Σε περίπτωση αποκλεισμού μέσα στο αυτοκίνητο, να παραμένουν μέσα σε αυτό. Να τοποθετήσουν στην κεραία του ραδιοφώνου ένα ύφασμα με έντονο χρώμα, ώστε να τους εντοπίσουν οι ομάδες διάσωσης, Να ανάβουν την μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και να διατηρούν την εξάτμιση καθαρή από το χιόνι.
 
• Σε περίπτωση παγετού, να προσέχουν ιδιαίτερα όταν οδηγούν.
 
• Να ενημερώνονται εκ των προτέρων για την κατάσταση του οδικού δικτύου και να φροντίζουν ώστε να διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες.
 
• Να αποφεύγουν την κίνηση σε δρόμους όπου έχει δημιουργηθεί παγετός, εάν αυτό δεν είναι αναγκαίο.
 
Καλούνται επίσης οι κτηνοτρόφοι να φροντίσουν για την παροχή τροφής και την προστασία των κοπαδιών τους. Επίσης οι πολίτες των οποίων η περιουσία / επιχείρηση ενδέχεται να πληγεί από χιονόπτωση ή παγετό, παρακαλούνται όπως λάβουν τα κατάλληλα μέτρα προς αποφυγή δυσάρεστων επιπτώσεων.
 
Οι έχοντες προγραμματισμένες ιατρικές εξετάσεις, προγραμματισμένη νοσηλεία ή επίσκεψη για ιατρικό λόγο στο νοσοκομείο, παρακαλούνται να οργανώσουν την μετακίνησή τους προς το νοσοκομείο ώστε να μην συμπέσει με την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
 

Καλούνται όλοι οι πολίτες:
 
 
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία , Πυροσβεστική Λιμενικό κλπ.
 
• Να αποφεύγουν την διέλευση από χείμαρρους πεζοί ή με οχήματα, τόσο κατά την διάρκεια, όσο και αρκετές ώρες μετά την εκδήλωση της βροχόπτωσης.
 
• Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις πρώτες ημέρες μετά το πέρας της κακοκαιρίας καθώς είναι δυνατόν να σχηματιστεί παγετός στους δρόμους ιδιαίτερα κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, με συνέπεια την αύξηση της ολισθηρότητας.
 
Σε περίπτωση ανάγκης να καλούν: την Αστυνομία (100), την Πυροσβεστική (199) , το ΕΚΑΒ (166), το Λιμενικό Σώμα (τηλέφωνο Ρεθύμνου 2831022276) τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112 ( με δυνατότητα εντοπισμού θέσης του καλούντα), το τμήμα Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ρεθύμνου (2831340711).
 
Σε περίπτωση ανάγκης, να παραμένουν ήρεμοι και υπομονετικοί και να προβούν στις ενέργειες που απαιτείται. Ο πανικός δεν εξυπηρετεί σε τίποτα, ενδέχεται δε να δυσχεράνει την κατάστασή τους.
 
 
 
Σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο λόγω του παγετού
 
 
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ
 
 
• Σε επιφυλακή παραμένουν οι υπηρεσίες πολίτικης προστασίας αντιπεριφέρειας και δήμων
 
 

 Μετά την εντυπωσιακή χιονόπτωση σε ολόκληρο το νόμο Ρεθύμνου την Κυριακή, πήρε τη θέση του ο παγετός δημιουργώντας πολλά προβλήματα και δυσκολίες στις μετακινήσεις.
 
Ολισθηρό και επικίνδυνο ήταν το οδόστρωμα τόσο στο επαρχιακό, όσο και στο εθνικό οδικό δίκτυο από το βράδυ της Κυριακής και κυρίως καθόλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σήμερα και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις για λόγους ασφαλείας, καθώς σε πολλά σημεία οι δρόμοι θυμίζουν παγοδρόμια.
 
Ειδικότερα, χθες το πρωί ήταν κλειστός ο Αγιοβασιλειώτικος δρόμος Αρμένοι - Παλέ και ο Αμαριώτικος και το φαράγγι του Κοτσιφού, όπου η κυκλοφορία των ΙΧ διεξαγόταν μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Εκχιονιστικά μηχανήματα βρεθήκαν επί τόπου στο σημείο και έριξαν αλάτι, προκειμένου να καταστεί ασφαλές το οδόστρωμα, ενώ προβλήματα με εκτροπές ΙΧ καταγράφηκαν και σε οικισμούς του δήμου Ρεθύμνου, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει τραυματισμός.
 
Στους δρόμους βρισκόταν και άνδρες της Τροχαίας, προκειμένου να ρυθμίζουν την κυκλοφορία, αλλά και να εξυπηρετούν οδηγούς όταν παρίσταται ανάγκη.
 
Η Υπηρεσία Πολίτικης Προστασίας εφιστά την προσοχή τω πολιτών, καλώντας τους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και αν αυτές είναι αναγκαίες, να επικοινωνούν με την Τροχαία, προκείμενου να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
 
Σύμφωνα με τον διοικητή του ΒΟΑΚ Χρήστο Παπαδάκη ιδιαίτερη προσοχή συνίσταται στους οδηγούς στον ύψος του κόμβου Σπηλίου, στην Σκεπαστή και στις Σίσσες, όπου το φαινόμενο του παγετού είναι έντονο.
 
Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου, η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τους δήμους βρίσκονται σε επιφυλακή, εν όψει και του νέου κύματος κακοκαιρίας, όπως ανέφεραν οι σχετικές μετεωρολογικές προβλέψεις. Η Μαρία Λιονή, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε, πως ο κρατικός μηχανισμός ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά σε αυτή τη πρωτόγνωρη για το νησί χιονιά και μεταξύ άλλων τόνισε: «Επί δυο ημέρες όλα μας τα μηχανήματα είναι στους δρόμους, προκειμένου να διατηρηθεί ανοιχτό το επαρχιακό οδικό δίκτυο. Δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτό και νομίζω ότι τα καταφέραμε. Είχαμε φρονήσει να διατηρούμε ανοιχτούς τους δρόμους, όπου ξέραμε ότι υπήρχαν νεφροπαθείς, για να μπορούν χωρίς προβλήματα να μετακινηθούν για αιμοκάθαρση. Είχαμε πολύ καλή συνεργασία με τους δήμους και με δεδομένη την έκταση και το μέγεθος του χιονιά πήγαμε καλά. Παραμένουμε σε επιφυλακή μετά και τις μετεωρολογικές προβλέψεις για νέα επιδείνωση του καιρού».
 

Εκδρομείς εγκλωβίστηκαν στην Αξο
 
 
Σε αγροτουριστική μονάδα στην Αξό Μυλοποτάμου εγκλωβιστήκαν χθες εκδρομείς, που βρίσκονταν εκεί για το Σαββατοκύριακο. Χθες ζήτησαν την συνδρομή της αντιπεριφέρειας, προκειμένου να μπορέσουν να αναχωρήσουν, καθώς ο τεράστιος όγκος χιονιού καθιστούσε αδύνατη την πρόσβαση των οχημάτων. Σύμφωνα με τη αντιπεριφερειάρχη τα μηχανήματα έσπευσαν στο σημείο και μέχρι το μεσημέρι είχαν ανοίξει το δρόμο.

 
Η εικόνα στους δήμους του νομού
 
 
Στο δήμο Ανωγείων: Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνι που έφτασε τους 80 πόντους είναι η εικόνα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στον ορεινό δήμο Ανωγείων του Ρεθύμνου. Μια περιοχή συνηθισμένη στο χιονιά, ωστόσο, συμφώνα με το δήμαρχο Μανόλη Καλλέργη, η έκταση και η έντασή της αποτέλεσε ακόμα και για τους Ανωγειανούς ένα όχι συνηθισμένο φαινόμενο. Σημαντικά προβλήματα όπως μας είπε, δεν προέκυψαν, με την έννοια ότι οι δρόμοι διατηρήθηκαν ανοιχτοί, τα μηχανήματα δούλευαν νυχθημερόν, ενώ οι κτηνοτρόφοι ήταν ενημερωμένοι και είχαν λάβει μέτρα για την προστασία τους. Ζημιές, όπως ανέφερε ο ίδιος, έχουν προκληθεί σε δίκτυα ύδρευσης «Έχουμε πάρα πολύ χιόνι, φτάνει τους 80 πόντους και παρά  πολύ πάγο, καταφέραμε όμως να διατηρήσουμε ανοιχτούς όλους τους δρόμους. Ο χιονιάς προκάλεσε ζημιές σε πολλές σωλήνες και σίγουρα θα υπάρχουν απώλειες και στους κτηνοτρόφους. Μην ξεχνάτε ότι μας ταλαιπωρεί το χιόνι από τις 20 Δεκεμβρίου. Οι οδηγοί θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα, διότι ο παγετός δημιουργεί προβλήματα πολλά και το οδόστρωμα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Είναι η μεγαλύτερη χιονιά των τελευταίων ετών σε ποσότητα και σε έκταση. Εγώ δεν θυμάμαι τόσο χιόνι τα τελευταία πολλά χρόνια. Το καλό είναι ότι και οι εργαζόμενοί μας είναι ντόπιοι και υπάρχει ευσυνειδησία και έτσι αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που προκύπτουν άμεσα, αφού δούλευαν και την νύχτα» ανέφερε.
 
Στο δήμο Μυλοποτάμου: Χωρίς ρεύμα έμειναν για πάρα πολλές ώρες τα χωριά Χειλιανά, Μακρυγιάννη, Δοξαρό, Θεοδώρα, Δαφνέδες, Επισκοπή από ζημιά που προκλήθηκε στο δίκτυο το μεσημέρι της Κυριακής, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Δημήτρης Κόκκινος: «Είχαμε πολλά προβλήματα με διακοπές ρεύματος, αρκετά χωριά έμειναν χωρίς ρεύμα, η ΔΕΗ δεν μπορούσε άμεσα να αποκαταστήσει την ζημιά, πάρα μόνο χθες. Την ιδία ώρα πολλά ζώα είναι αποκλεισμένα στα ποιμνιοστάσια. Εμείς δίνουμε προτεραιότητα στους κεντρικούς επαρχιακούς δρόμους, από χθες ανοίγουμε και δημοτικούς δρόμους. Έχουμε πάρα πολλές ζημιές από το χιόνι στα δέντρα και στις ελιές, αλλά και σε δίκτυα» είπε.
 
Στο δήμο Αγίου Βασιλείου: Μεγάλος όγκος χιονιού κάλυψε και το δήμο Αγίου Βασιλείου από τα ξημερώματα της Κυριακής. Το πρωί της Δευτέρας μάλιστα, κλειστό λόγω παγετού ήταν το τμήμα Αρμένοι - Παλές, καθώς και το φαράγγι του Κοτσυφού, όπου αρκετά αυτοκίνητα είχαν εγκλωβιστεί. Σύμφωνα με το δήμαρχο Γιάννη Ταταράκη. «Ήταν πολύ έντονο το κύμα της κακοκαιρίας, έριξε πολύ χιόνι, όμως με την πολύ καλή συνεργασία της Περιφέρειας και των χειριστών των εκχιονιστικών μηχανημάτων, δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα. Μια βλάβη της ΔΕΗ το πρωί της Κυριακής αποκαταστάθηκε γρήγορα. Τα μηχανήματα δούλευαν όλη μέρα, οι δρόμοι παρέμειναν ανοιχτοί. Ωστόσο ο χιονιάς δημιούργησε πολλά προβλήματα στα ελαιόδεντρα και ζημιές στα ρολόγια ύδρευσης» είπε.
 
Στο δήμο Αμαρίου: Τεράστια προβλήματα ηλεκτροδότησης αντιμετώπισαν χωριά του δήμου Αμαρίου, που έμειναν για 24 ώρες χωρίς ρεύμα, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Παντελής Μουρτζανός. «Είχαμε σοβαρό πρόβλημα με διακοπή ρεύματος σε πολλά χωριά, όπως Μέρωνα, Ελένες, Μεσονήσια, Γερακάρι, Βρύσσες, Καρδάκι, Δρυγιές, Χορδάκι, Άνω Μέρος από το πρωί της Κυριακής μέχρι και χθες το πρωί. Η κατάσταση είναι δύσκολη, γιατί υπάρχει πολύ ψύχος, η θερμοκρασία είναι στους -4 βαθμούς και το χιόνι φτάνει τους 60ποντους. Καταφέραμε και διατηρήσαμε ανοιχτούς τους δρόμους, η κυκλοφορία των ΙΧ διεξάγεται μόνο με αλυσίδες, ενώ τεράστιες ζημιές έχουμε στα ελαιόδεντρα. Εικόνα για το αγροτικό δίκτυο δεν έχουμε ακόμα, όμως εκτιμούμε ότι θα έχουν σημειωθεί ζημιές» είπε.
 
Στο δήμο Ρεθύμνου: Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η χιονιά και στο μητροπολιτικό δήμο του Ρεθύμνου. Όλα τα χωριά ντύθηκαν στα λευκά, ενώ πολύ ήταν το χιόνι που έπεσε και στο κέντρο της πόλης. Τα προβλήματα ηλεκτροδότησης ήταν συχνά σε αρκετούς οικισμούς, ενώ χωρίς νερό από το πρωί της Κυριακής έμειναν χωριά του δυτικού Ρεθύμνου (Ρούστικα, Άγιος Κωνσταντίνος, Παλαίλημνος).
 
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ανέφερε: «Δουλέψαμε με μια στρατηγική, που έλεγε πρώτον, να μην αφήσουμε κανένα χωριό αποκλεισμένο και το καταφέραμε την πρώτη μέρα κατά 98%. Η μέριμνά μας τη Δευτέρα ήταν να «απελευθερώσουμε» κρίσιμους κόμβους που οδηγούσαν σε ποιμνιοστάσια, όπου υπήρχε πρόβλημα με τα ζώα κτηνοτροφών και σε όποιες περιπτώσεις υπήρχαν ευπαθείς ομάδες που έπρεπε να μετακινηθούν στα νοσοκομεία. Χρησιμοποιήσαμε τα δικά μας μηχανήματα, νοικιάσαμε ακόμα δέκα ιδιωτικά, χωρίς να σκεφτούμε το κόστος και είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, ενώ επεμβήκαμε και σε περιπτώσεις ιδιωτών, προκειμένου να τους εξυπηρετήσουμε. Το αποτέλεσμα είναι καλό και θα συνεχιστεί και σήμερα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου και κυρίως τους υπάλληλους και όσους ιδιώτες εθελοντικά βοήθησαν και πολύ γρήγορα μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε μια πρωτόγνωρη κακοκαιρία με ένα τρόπο ικανοποιητικό και ελπίζω ότι σε ένα εικοσιτετράωρο δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα πουθενά».
 
Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολίτικης Προστασίας Βασίλης Θεοδωράκης, ανέφερε: «Παρόλη την πρωτόγνωρη κατάσταση για το δήμο μας, πήγαμε πολύ καλά. Όλοι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, τα μηχανήματα δούλευαν επί ώρες. Ανοίξαμε δρόμους ακόμα και σε ποιμνιοστάσια, θα έχουμε και σήμερα δουλίτσα σε κάποια χωριά, όμως γενικά είμαι ευχαριστημένος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίστηκε στο Βρύσσινα, όπου υπήρξε δυσκολία πρόσβασης, όπως επίσης και σε χωριά του δυτικού Ρεθύμνου. Είχαμε πρόβλημα υδροδότησης στα χωριά του Καμπάνου, σήμερα (χθες) πήγαμε νερό με υδροφόρες, εντοπίσαμε τη βλάβη και θα την αποκαταστήσουμε σήμερα. Είχαμε προβλήματα με τη ΔΕΗ, όμως αποκαταστάθηκαν μέχρι το μεσημέρι στο σύνολό τους. Ό,τι αιτήματα είχαμε ανταποκριθήκαμε άμεσα, συνεργαστήκαμε πολύ καλά με τη περιφέρεια και είχαμε καλό αποτέλεσμα».
 

Δεν θα λειτουργήσουν ούτε σήμερα τα σχολεία
 
 
Με εισήγηση των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου τα σχολεία σε όλο το νομό θα παραμείνουν κλειστά και σήμερα.
 
Η απόφαση πάρθηκε έπειτα από ενημέρωση από την διοίκηση του ΚΤΕΛ, προς τις αρμόδιες διευθύνσεις σχετικά με την αυξημένη επικινδυνότητα στους δρόμους, λόγω του παγετού. Κανονικά όμως θα λειτουργήσουν σήμερα οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί του μητροπολιτικού δήμου.
 

Kλειστό το Πανεπιστήμιο Κρήτης
 
 
Όπως ανακοινώθηκε από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης, λόγω των ειδικών καιρικών συνθηκών οι εκπαιδευτικές λειτουργίες του Ιδρύματος (μαθήματα, εξετάσεις) αναστάλθηκαν για χθες Δευτέρα και σήμερα Τρίτη.
 
Στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, στο Ρέθυμνο, είναι τεράστιος ο όγκος χιονιού στις εγκαταστάσεις του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.
 

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα κέντρα ξένων γλωσσών της πόλης
 

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Ρεθύμνου ενημερώνει ότι σήμερα θα λειτουργήσουν κανονικά τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, που εδρεύουν στην πόλη του Ρεθύμνου ή τις εγγύς περιοχές αυτού.
 
Τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών που εδρεύουν στην περιφέρεια του δήμου Ρεθύμνου ή σε άλλους δήμους του νομού Ρεθύμνου θα αποφασίσουν αυτοβούλως αν θα λειτουργήσουν ή όχι, κρίνοντας με γνώμονα πρωτίστως την ασφάλεια των μαθητών και προσωπικού τους σύμφωνα με τα τοπικά χαρακτηριστικά που λαμβάνει η καιρική Θεομηνία.
 

Έντονες βροχοπτώσεις και χιόνια σήμερα
 
 
Η εισβολή νέου Βαρομετρικού χαμηλού από τα Νότια (από τις ακτές της Β. Αφρικής) στην Κρήτη, είναι η αιτία των σημερινών καιρικών φαινομένων στο νησί, σύμφωνα με τον Μετεωρολόγο Εμμανουήλ Λέκκα.
 
Σήμερα σε ολόκληρη την Κρήτη θα επικρατούν βροχοπτώσεις. Οι βροχές κατά τόπους θα είναι έντονες, ενώ υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης και τοπικών καταιγίδων.
 
Χιονοπτώσεις αξιοσημείωτης έντασης αναμένεται να σημειωθούν κυρίως στα ορεινά (εκτιμάται ένα μέσο ενδεικτικό υψόμετρο τα 700 με 1.000 μέτρα). Τα φαινόμενα αυτά αναμένεται να υποχωρήσουν γρήγορα, λόγω της μετακίνησης του Βαρομετρικού χαμηλού προς τα Βορειοανατολικά, αποκαθιστώντας σταδιακά ένα καλύτερο σκηνικό του καιρού από νωρίς τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης.
 
Οι άνεμοι θα στραφούν από ΒΔ διευθύνσεις και αργότερα από Δυτικές με μεγαλύτερες εντάσεις , στα 5 - 6 τοπικά και τα 7 Μποφώρ. Εξασθένιση των ανέμων και στροφή τους από Νότιες διευθύνσεις αναμένεται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.
 
Η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί περίπου από 4 °C η ελάχιστη στα πεδινά και η μέγιστη στους 10 °C, με τη διακύμανση και πάλι να είναι πολύ χαμηλότερη στα ορεινά.

 
Ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν την Κυριακή
 
 
Ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, ως ελάχιστες τιμές, καταγράφηκαν την Κυριακή σε ορεινές περιοχές της Κρήτης με τη χαμηλότερη να καταγράφεται στο Οροπέδιο Λασιθίου και συγκεκριμένα στο Τζερμιάδο με -16, 7°C. Αντίστοιχα χαμηλές τιμές σημειώθηκαν και σε άλλες ορεινές περιοχές , στο Ασκύφου Χανίων ( -9, 2 °C), στα Ανώγεια Ρεθύμνου ( -5, 7 °C) και στο Καστέλι Ηρακλείου (- 5 °C).
 
Χαμηλές όμως θερμοκρασίες καταγράφηκαν και σε χαμηλότερο υψόμετρο με αποτέλεσμα να δικαιολογούντα απόλυτα τα φαινόμενα παγετού που παρατηρούνται σε πολλές περιοχές.
 
Ενδεικτικά στο Ν. Χανίων αναφέρουμε: Έλος (-2, 9 °C), Βρύσες Αποκορώνου (-1, 9 °C), Αλικιανός (-0, 3 °C).
 
Στο Ν. Ρεθύμνου: Φράγμα Ποταμών (-2, 1°C), Φουρφουράς Αμαρίου (-1, 2 °C).
 
Στο Ν. Ηρακλείου: Μεταξοχώρι (-2 ,3 °C), Σταυράκια (-0, 6 °C), Κνωσός (+0,5 °C), Μοίρες (+0,7 °C).
 
Στο Ν. Λασιθίου, αν και οι καταγεγραμμένες τιμές θερμοκρασίας σε χαμηλό υψόμετρο (σχεδόν παραθαλάσσιο) ήταν με θετικό πρόσημο, δεν παύουν να είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα: Άγιος Νικόλαος (+2, 4 °C), Ιεράπετρα (+ 3 °C).


 
 
 
 
Αφήστε το σχόλιό σας
spacer
Ονοματεπώνυμο
Σχόλιο


AQUA CRETA LIMNOUPOLIS
Μαρία Τσιριμονάκη
ΔΕΠΑ
Ατζέντα Εκδηλώσεων
Ατζέντα Εκδηλώσεων
border
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
border
RSS
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
Το αρχείο μας σύντομα κοντά σας
Κατηγορίες:
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
Σας ακούμε:
Copyright 2018  Ρεθεμνιώτικα Νέα όροι χρήσης | πολιτική απορρήτου | επικοινωνία