Πέμπτη 26/04/2018 
RSS Η Σελίδα μας στο facebook Η Σελίδα μας στο youtube Google + instagram
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
Ειδήσεις Ρεπορτάζ,Ροή Ειδήσεων
Ειδήσεις Ρεπορτάζ,Ροή Ειδήσεων
Εκτύπωση
 
ΓΙΟΡΤΗ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Το ραδιόφωνο μέσο δημιουργικής έκφρασης και επικοινωνίας των μαθητών

Το ραδιόφωνο μέσο δημιουργικής έκφρασης και επικοινωνίας των μαθητών
• Βραβεύτηκαν τα καλύτερα ραδιοφωνικά σποτάκια • Αυλαία σήμερα για το 4ο πανελλήνιο μαθητικό φεστιβάλ με την συμμετοχή 43 σχολείων και 980 μαθητών και εκπαιδευτικών

Μαθητές, παραγωγοί ραδιοφωνικών εκπομπών, μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους από 43 σχολεία από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου, ανάμεσά τους και το Κέντρο Αποκατάστασης Τυφλών, αλλά και ειδικά σχολεία, βρίσκονται από την Πέμπτη στο Ρέθυμνο όπου «χτυπά η καρδιά των ερτζιανών». Παιδιά από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης με κοινό σημείο αναφοράς την αγάπη τους για το ραδιόφωνο, την οποία ξεδιπλώνουν μέσα από ραδιοφωνικές εκπομπές ποικίλης ύλης που πραγματοποιούν καθ' όλη την διάρκεια του έτους μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας European School Radio, συναντήθηκαν στην πόλη μας προκειμένου να γνωριστούν από κοντά, να ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις να γνωρίσουν τα διαφορετικά ήθη και έθιμα της κάθε περιοχής.
 
Πρόκειται για το 4ο πανελλήνιο μαθητικό Φεστιβάλ Ραδιοφώνου, που φέτος διοργανώνει το Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Κρήτης και στόχο έχει την ελεύθερη έκφραση και την ανάδειξη της δημιουργικότητας.
 
Χθες στο χώρο του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Κρήτης, και του τμήματος Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του ΤΕΙ Κρήτης, στα Περιβόλια Ρεθύμνου, οι μαθητές έστησαν τα δικά τους περίπτερα, όπου παρουσίαζαν τις δράσεις της ομάδας τους, τις παραδόσεις και τα τοπικά εδέσματα τους, ενώ είχαν την ευκαιρία να παίξουν βιωματικά παιχνίδια γνωριμίας, να παρακολουθήσουν εργαστήρια δημιουργίας ηχητικών εκπομπών, να ξεναγηθούν στα εργαστήρια και το στούντιο του ΤΕΙ και συμμετείχαν σε ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή. Παράλληλα, έγιναν δράσεις για μικρούς μαθητές, με ζωγραφική στους τοίχους, στο πάτωμα, στο πρόσωπο, παραμύθια για παιδιά, δημιουργία παραμυθιού για παιδιά, όπου ηχογραφήθηκε, διαγωνισμό αφίσας, και παράλληλα διοργανώθηκε και ένα ραδιοφωνικό κυνήγι, με θέμα την Ιστορία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.
 
Η Άννα Πατεράκη, εκπαιδευτικός του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Κρήτης, υπεύθυνη της ομάδας διοργάνωσης του 4ου Φεστιβάλ, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ανέφερε: «Είναι η ραδιοφωνική γιορτή που γίνεται μια φορά το χρόνο στα πλαίσια του European School Radio. Είναι ένα πολιτιστικό πρόγραμμα που λειτουργεί στα πλαίσια του Υπουργείου Παιδείας, ένα διαδικτυακό ραδιόφωνο για όλους τους μαθητές, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου μπορούνε τα παιδιά μας να ανεβάζουνε τις εκπομπές τους και όλοι μαζί τις ακούμε από την πλατφόρμα του European που στηρίζεται από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Μία φορά το χρόνο λοιπόν γίνεται μια γιορτή δια ζώσης για να συναντηθούνε οι ραδιοφωνικές ομάδες, να ανταλλάξουνε απόψεις, να παίξουνε παιχνίδια, να κάνουν διαγωνισμούς και στα πλαίσια αυτής της γιορτής γίνεται κάθε χρόνο ένας Πανελλήνιος Διαγωνισμός διαδικτυακός. Φέτος ο διαγωνισμός έχει θέμα «κάντο να ακουστεί», και έχει να κάνει με την τέχνη της επικοινωνίας. Σε αυτόν παίρνουν μέρος ραδιοφωνικές ομάδες απ' όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και σχολεία από την ομογένεια, ελληνόφωνα σχολεία, όπου διαγωνίζονται σε ένα ηχητικό μήνυμα ή ένα τραγούδι με την κάθε θεματική. Έχουμε 260 συμμετοχές 260 σχολεία».
 
Για τον καθοριστικό ρόλο της τεχνολογίας πάνω στην οποία βασίζεται η μετάδοση των ραδιοφωνικών εκπομπών, ενημερώθηκαν οι μαθητές από τους καθηγητές του Τμήματος Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής.
 
Ο Νεκτάριος Παπαδογιάννης, πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, συνδιοργανωτής του φεστιβάλ ανέφερε: «Το 4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σχολικού Ραδιοφώνου λαμβάνει χώρα στο Ρέθυμνο και από αυτή τη διοργάνωση δε θα μπορούσε να λείπει το Τμήμα Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής, το οποίο εξ' άλλου συστεγάζεται με το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Κρήτης, που είναι ο βασικός διοργανωτής του φεστιβάλ για φέτος και το European School Radio. Σε αυτό το project που φέρει μαζί παιδιά απ' όλη την Ελλάδα, είναι πολύ σημαντική η τέχνη της επικοινωνίας. Η τέχνη της επικοινωνίας δε βασίζεται μόνο στο ταλέντο του δημοσιογράφου ή του μουσικού παραγωγού, βασίζεται εν μέρει και στην τεχνολογία που αυτή τη στιγμή έκανε το ραδιόφωνο να διαδοθεί σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου μέσω του Web Radio, ενός νέου συστήματος που μπορεί κανείς να ακούσει ραδιόφωνο ακόμα και σε μια απομακρυσμένη περιοχή σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Η τεχνολογία λοιπόν αυτή παίζει ένα ρόλο και αυτό είναι το κομμάτι το δικό μας που βοηθάμε, ώστε τα παιδιά να εξοικειωθούν με την τεχνολογία. Έχουμε διεξάγει εργαστήρια τις υπόλοιπες ώρες της πρώτης μέρας του φεστιβάλ σήμερα, ώστε να δείξουμε στα παιδιά πώς η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει σ' αυτήν την επικοινωνία ανθρώπων μέσω του ραδιοφώνου ή των άλλων μέσων κοινωνικής επικοινωνίας».
 
Χθες το απόγευμα στο Σπίτι του Πολιτισμού πραγματοποιήθηκε η τελετή βράβευσης των ραδιοφωνικών ομάδων που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό, «Κάντο ν' ακουστεί», που φέτος έχει θέμα την τέχνη της επικοινωνίας. Συνολικά δοθήκαν 19 βραβεία.
 
Οι μαθητές επικοινωνούν ραδιοφωνικά
 
 Οι μαθητές μίλησαν στα «Ρ.Ν.» για την αγάπη τους για το ραδιόφωνο, το οποίο αποτελεί για τα ιδία ένα δημιουργικό τρόπο έκφρασης και επικοινωνίας.
 
Ο Γιώργος Μαρκουλιδάκης μαθητής του Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Κρήτης μας είπε: «Φέτος διοργανώνουμε, με επιτυχία ελπίζω, το 4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου. Είναι μεγάλη χαρά για εμάς που ένα τέτοιο γεγονός συμβαίνει στο Ρέθυμνο και που είχε τη χαρά το σχολείο μας να το διοργανώσει. Θεωρώ ότι όλα τα παιδιά τα οποία ήρθαν απ' όλη την Ελλάδα και φέτος και από Κύπρο για πρώτη φορά περνάνε καλά και θεωρώ ότι οι δράσεις μας που αρχίσανε από χθες, άντε και θα τελειώσουνε αύριο το μεσημέρι με επίσκεψη στην Ελεύθερνα, θα είναι αντάξιες των προσδοκιών των παιδιών. Το ραδιόφωνο για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό. Το απολαμβάνουμε γιατί μπορούμε και επικοινωνούμε με συμμαθητές μας απ' όλη την Ελλάδα, μπορούμε και κάνουμε εκπομπές μαζί τους και κυρίως ασχολούμαστε με θέματα, τα οποία μας ενδιαφέρουν και ενημερώνουμε και τον κόσμο για αυτά. Για παράδειγμα, ένα άτομο το οποίο μπορεί να ενδιαφέρεται για αθλητικά, μπορεί να κάνει μια 15λεπτη θεματική εκπομπή για αθλητικά».
 
Η Δανάη Σαριδάκη, μαθήτρια του Πειραματικού Γυμνασίου μας είπε: «Πιστεύω πως είναι πολύ ωραίο να κάνεις τις δικές σου εκπομπές, να εκφράζεσαι μέσω ενός μέσου που χρησιμοποιούμε εμείς καθημερινά, ακούμε στο αυτοκίνητο και στο σπίτι. Αυτός ο τύπος έκφρασης μ' αρέσει πάρα πολύ. Το φεστιβάλ είναι μια ευκαιρία να συναντηθούν πολλοί άνθρωποι που έχουν την ίδια άποψη για τις εκπομπές, το ραδιόφωνο, που αγαπάνε την επικοινωνία».
 
Ο Χάρης Παπαδογιάννης, μαθητής στο Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Κρήτης, ανέφερε: «Είναι πολύ σημαντικές οι εκπομπές, διότι κάνουμε αυτό που αγαπάμε και θέλουμε αυτό που αγαπάμε να το μοιραζόμαστε με τους γύρω μας, να το ακούνε και να επικοινωνούμε κιόλας μέσω των εκπομπών μας τα σχολεία που ασχολούνται με το European School Radio. Οι δικές μας εκπομπές είναι μια live κάθε δεύτερη Κυριακή του μήνα και ασχολούνται με διάφορα θέματα, δηλαδή άμα βρούμε ένα θέμα που βλέπουμε ότι μας ενδιαφέρει και είναι ωραίο και αξίζει συζήτηση το βάζουμε στην εκπομπή μας.
 
Η Καρολίνα Γαλάτη, από το Γυμνάσιο Καλογεροπούλου Κύπρου μας είπε: «Είναι ένα πολύ ωραίο φεστιβάλ, γιατί είμαστε με τα άλλα σχολεία, κάνουμε καινούριες γνωριμίες, μάθαμε κάποιες παραδόσεις των Κρητικών και από την Ελλάδα κάποιων άλλων σχολείων και ήρθαμε και 'μείς να δείξουμε τις δικές μας παραδόσεις. Για αυτό φέραμε τα εδέσματά μας και φέραμε κάποιους χάρτες της Κύπρου και της Λεμεσού, όπου είναι το σχολείο μας και ελπίζουμε να περάσουμε υπέροχα. Το ραδιόφωνο μου αρέσει πάρα πολύ, γιατί είναι ένας δημιουργικός τρόπος επικοινωνίας».
 
Ο Άρης Παρασκευόπουλος μαθητής από την Πάτρα μας είπε: «Είναι πολύ όμορφη η διοργάνωση. Είδαμε πολλά πράγματα από διάφορα μέρη της Ελλάδας και της Κύπρου. Τα παιδιά έχουνε κάνει εργασίες και οι αφίσες ήτανε πολύ ωραίες, γενικά μας αρέσει. Έχουμε με το ραδιόφωνο καλή σχέση από μικροί και μας αρέσει βασικά να το κάνουμε αυτό και γι' αυτό κάνουμε εκπομπές».

 
Αυλαία σήμερα για το φεστιβάλ
 
Το 4ο πανελλήνιο φεστιβάλ μαθητικού ραδιοφώνου που συνδιοργανώθηκε από την Επιστημονική Εταιρεία «Διαθεματικό, Διαπολιτισμικό Ραδιόφωνο της Εκπαιδευτικής Κοινότητας» - «European School Radio - Το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο» και το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Κρήτης, το τμήμα Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του ΑΤΕΙ Κρήτης και η Περιφέρεια Κρήτης, ολοκληρώνεται σήμερα.
 
Το πρόγραμμα έχει ως εξής: Από τις 9:00 μέχρι τις 11:00, όλοι οι μαθητές, ραδιοφωνικοί παραγωγοί του European School Radio που θα συμμετάσχουν στις δράσεις του Φεστιβάλ, θα εμπλακούν σε μια συζήτηση «στρογγυλής τράπεζας» στο Αμφιθέατρο των ΑΤΕΙ Κρήτης, με θέμα την τέχνη της επικοινωνίας και πώς αυτή εκφράζεται μέσα από τη δράσης τους στο Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο. Τη συζήτηση θα πλαισιώσουν ο καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Μάριος Πουρκός, με την επιστημονική ανακοίνωση με θέμα «Το ραδιόφωνο στην υπηρεσία της έρευνας, μάθησης και ανάπτυξης του ανθρώπου: Δημιουργώντας κύματα επικοινωνίας, συλλογικότητας και γνώσης» και ο Διευθυντής της ΕΡΑ Ηρακλείου κ. Κώστας Βασιλάκης με μια σύντομη εισήγηση με θέμα τη «Δημοσιογραφική Δεοντολογία».
 
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας
spacer
Ονοματεπώνυμο
Σχόλιο


Δείτε επίσης:
Μαρία Τσιριμονάκη
ΔΕΠΑ
Ατζέντα Εκδηλώσεων
Ατζέντα Εκδηλώσεων
border
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
border
RSS
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
Το αρχείο μας σύντομα κοντά σας
Κατηγορίες:
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
Σας ακούμε:
Copyright 2018  Ρεθεμνιώτικα Νέα όροι χρήσης | πολιτική απορρήτου | επικοινωνία