Πέμπτη 21/06/2018 
RSS Η Σελίδα μας στο facebook Η Σελίδα μας στο youtube Google + instagram
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
Ειδήσεις Ρεπορτάζ
Ειδήσεις Ρεπορτάζ
Εκτύπωση
 
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΛΑΣ

Αδέσποτα κοπάδια και κλοπές μάστιγα για το Αμάρι

Αδέσποτα κοπάδια και κλοπές μάστιγα για το Αμάρι
• Τα θύματα δεν καταγγέλλουν τους δράστες από φόβο • Αυστηρή εφαρμογή του Νόμου με τσουχτερά πρόστιμα και κατάσχεση ζώων, προανήγγειλε η Αστυνομία
18/03/2017

Η αδεσποτία των κοπαδιών αιγοπροβάτων, η κλοπή οικόσιτων ζώων και τα συχνά περιστατικά μικροκλοπών, αποτελούν μάστιγα για τους κατοίκους χωριών του Δήμου Αμαρίου.
 
Πρόβατα βόσκουν σε ξένες περιουσίες προκαλώντας μεγάλες καταστροφές, οικογένειες που διατηρούν λίγα οικόσιτα ζώα για τις ανάγκες του σπιτιού τους, ξυπνούν το πρωί και διαπιστώνουν ότι είναι λιγότερα. Αγρότες με λύπη αναζητούν κάθε τόσο από τις αποθήκες τους εργαλεία με τα οποία εκτελούν τις γεωργικές τους εργασίες. Σε κάποιες περιπτώσεις την διαμαρτυρία των θυμάτων προς τους θύτες, ακολουθεί και ξυλοδαρμός ή απειλή κατά της ζωής τους.
 
Τα παραπάνω προβλήματα δεν είναι σημερινά αλλά χρόνια. Τα οποία όμως δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από την Αστυνομία όσο οι παθόντες δεν καταγγέλλουν τα εις βάρος τους περιστατικά.
 
Ο φόβος αντεκδίκησης, η γνωριμία μεταξύ όλων των κατοίκων στις κλειστές κοινωνίες ακόμα και οι συγγενικές σχέσεις, λειτουργούν αποτρεπτικά στο να καταγγείλουν τα θύματα τους δράστες παρά το γεγονός ότι τις περισσότερες φορές τους γνωρίζουν. Είναι γνωστό δε ότι στο παρελθόν επανειλημμένα έχουν αποσυρθεί μηνύσεις από παθόντες όταν οι υποθέσεις τους έφτασαν στο ακροατήριο. Είτε κατόπιν παρότρυνσης και παράκλησης μεσαζόντων, είτε διότι τα θύματα έλαβαν με κάποιο τρόπο το «μήνυμα» της εκδίκησης.
 
Έτσι τα θύματα πολλές φορές καταφεύγουν στα ΜΜΕ για να διατυπώσουν τις καταγγελίες τους, πάντα όμως ανώνυμα γεγονός που δεν μπορεί να έχει κανένα αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του φαινομένου.
 
Τα περιστατικά αυτά, όσο μένουν ατιμώρητα αυξάνονται. Αφού οι δράστες γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να καταγγελθούν και επαναλαμβάνουν τις παράνομες πράξεις τους χαίροντας ασυλίας.
 
Το πρόβλημα αυτού του είδους της εγκληματικότητας, το γνωρίζει και η δημοτική αρχή εφ' όσον γίνονται δέκτες συχνών παραπόνων ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι. Το γνωρίζει και η Αστυνομία, που όμως δεν μπορεί να το καταστείλει την στιγμή που τα θύματα δεν είναι πρόθυμα να υποβάλλουν μηνύσεις. Και ειδικά η αδεσποτία ζώων, λόγω της ιδιαιτερότητας της είναι αδύνατο να διαπιστωθεί από τους αστυνομικούς, καθώς δεν μπορούν να γνωρίζουν ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της κάθε έκτασης στην οποία βόσκουν πρόβατα.
 
Ο δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός, ανέλαβε μια πρωτοβουλία στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής να περιορίσει την εγκληματικότητα στην περιοχή παρέχοντας συνδρομή στην Αστυνομία.
 
Την Πέμπτη κατόπιν πρόσκλησής του, επισκέφτηκαν το Δήμο ο γενικός διευθυντής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, Υποστράτηγος κ. Κώστας Λαγουδάκης και ο διευθυντής Αστυνομίας Ρεθύμνου, Ταξίαρχος κ. Αντώνης Ρουτζάκης, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το θέμα παρουσία και των αντιδημάρχων Μανώλη Ψαρουδάκη, Μενέλαου Φραγκιουδάκη, Νίκου Κόκκινου και Γιώργου Σταθωράκη.
 
Ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι μετέφεραν στους ανώτερους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ την αγανάκτηση των δημοτών για τα κρούσματα εγκληματικότητας, τα οποία όπως τόνισαν κλονίζουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, δίνοντας έμφαση στις διαρρήξεις οικιών, κλοπών αγροτικών μηχανημάτων, εργαλείων και προϊόντων. Αναφέρθηκαν επίσης, στο φλέγον ζήτημα των αγροζημιών που προκαλούνται κυρίως από αδέσποτα αιγοπρόβατα.
 
Οι κύριοι Λαγουδάκης και Ρουτζάκης τους δήλωσαν την γνώση τους για το θέμα και δεσμεύτηκαν ότι θα εφαρμόσουν σχέδιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Ειδικά για το ζήτημα της αδεσποτίας ζώων που επιφέρει σοβαρές ζημιές στις αγροκαλλιέργειες, οι δυο αξιωματικοί της ΕΛΑΣ δεσμεύτηκαν ότι θα εφαρμόσουν αυστηρά όσα προβλέπει ο νόμος. Δηλαδή θα προχωρούν πλέον οι αστυνομικές αρχές στην κατάσχεση των αδέσποτων αιγοπροβάτων, τα οποία θα περιέρχονται στην ιδιοκτησία του δήμου και ο ιδιοκτήτης τους για να πάρει πίσω θα πληρώνει πρόστιμο. Ζητήθηκε μάλιστα για τον σκοπό αυτό από την Δημοτική αρχή Αμαρίου να βρει και να ορίσει χώρο στον οποίο θα φυλάσσονται τα κατασχεμένα ζώα και στην συνέχεια εάν δεν εμφανιστεί ο ιδιοκτήτης τους θα αποφασίζει ο δήμος τον τρόπο διάθεσής τους. Είτε θα προχωρά σε πώληση τους με πλειστηριασμό είτε θα τα διαθέτει σε κοινωνικές δομές.

 
Τι προβλέπει ο Νόμος
 
Ο Δήμος Αμαρίου συμφώνησε απόλυτα με την εφαρμογή του παραπάνω Νόμου και ο κ. Μουρτζανός δήλωσε την βούληση της Δημοτικής Αρχής να συνδράμει το αστυνομικό έργο.
 
Ο Δήμος Αμαρίου μάλιστα, προς ενημέρωση όλων των δημοτών του, σε ανακοίνωσή του υπενθυμίζει τον νόμο ο οποίος θα εφαρμοστεί.
 
Ειδικότερα, το άρθρο 17 του Ν.4056/2012 αναφέρει: «Εάν, από τις διωκτικές αρχές, εντοπιστούν ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα (αιγοπρόβατα), περισυλλέγονται και περιέρχονται στην ιδιοκτησία του δήμου με ταυτόχρονη επιβολή προστίμου, πενήντα (50) ευρώ για κάθε ανεπιτήρητο ζώο, στον ιδιοκτήτη. Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του ανεπιτήρητου κοπαδιού αιτηθεί την επιστροφή του, καταβάλει στο δήμο δέκα(10) ευρώ ανά ημέρα συντήρησης για κάθε ζώο που θα του επιστραφεί. Εάν εντός δεκαημέρου από την κατάσχεση, ο ιδιοκτήτης δεν αιτηθεί την επιστροφή τους, η αρμόδια επιτροπή του δήμου προβαίνει στην εκποίηση των κατασχεθέντων ζώων μέσω πλειστηριασμού ή στη δωρεάν διάθεση σε φιλανθρωπικούς φορείς όπως π.χ. σε Κοινωνικά Παντοπωλεία».
 

«Οι πολίτες να εμπιστευτούν την Αστυνομία και να καταγγέλλουν τους παραβάτες»
 
Ήδη από χθες, ο γενικός διευθυντής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, υποστράτηγος Κώστας Λαγουδάκης, έδωσε εντολή στο ΤΑΕ Ρεθύμνου, όπως και στο ΤΑΕ Μεσσαράς, για στοχευμένες περιπολίες στην περιοχή του Αμαρίου και κυρίως στα χωριά που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα παραβατικότητας, δίνοντας παράλληλα στους αστυνομικούς συγκεκριμένες κατευθύνσεις ως προς τον τρόπο ελέγχων και ειδικά του φαινομένου της αδεσποτίας των ζώων.
 
«Θα κάνουμε ότι καλύτερο γίνεται, με τις δυνάμεις που διαθέτουμε, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Και οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί αλλά και ο νόμος θα εφαρμοστεί αυστηρά για τους παραβάτες» ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο κ. Λαγουδάκης.
 
Ωστόσο, ο γενικός διευθυντής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους εκάστοτε παθόντες οι οποίοι δεν καταγγέλλουν και δεν μηνύουν τους δράστες.«Κατανοούμε το πρόβλημα των κατοίκων αλλά θα πρέπει κι εκείνοι να εμπιστεύονται την Αστυνομία. Κανείς δεν θέλει να μιλήσει, κανείς δεν θέλει να καταγγείλει και να μηνύσει αν και ειδικά για τα ανεπιτήρητα κοπάδια γνωρίζουν σε ποιον ανήκουν και ποιος τους προκαλεί τις ζημιές. Έτσι όμως δεν αντιμετωπίζεται αυτής της μορφής η παραβατικότητα που τους απασχολεί. Από την πλευρά μας θα προχωρήσουμε σε στοχευμένες περιπολίες και ελέγχους. Ζητώ όμως και από τους πολίτες να εμπιστευτούν την Αστυνομία. Οι υπηρεσίες μας είναι ανοιχτές για να τους δεχτούν και να τους ακούσουν. Να καταγγείλουν για να βοηθήσουν κι εμάς. Ακόμα κι ανώνυμα θα δεχτούμε καταγγελίες για συγκεκριμένα περιστατικά κι όταν αυτό γίνει άμεσα θα κινηθούμε άμεσα κι εμείς. Αν θέλουν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να μην ζουν με συνεχή ανησυχία για τις περιουσίες τους οφείλουν να δείξουν εμπιστοσύνη» τόνισε στα «Ρ.Ν.» ο κ. Λαγουδάκης.
 
Από την πλευρά του, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ρεθύμνου, Αντώνης Ρουτζάκης, ανέφερε στα «Ρ.Ν.»: «Πρόκειται για περιστατικά μικροπαραβατικότητας τα οποία όμως είναι σοβαρό πρόβλημα και προκαλούν καθημερινή ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής του Αμαρίου και ειδικότερα σε ορισμένα χωριά όπως στο Καρδάκι, στον Πλάτανο, πέριξ του Φουρφουρά κ.ά. Οι δράστες όσο δεν καταγγέλλονται τόσο επαναλαμβάνουν τις παράνομες ενέργειές τους. Ας βοηθήσουν και οι κάτοικοι την Αστυνομία. Να κάνουν καταγγελία όταν πέφτουν θύματα είτε στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής ή κατευθείαν στην Ασφάλεια Ρεθύμνου. Έχουμε όλη την διάθεση να τους βοηθήσουμε, να βοηθήσουμε την περιοχή να ζήσει φιλήσυχα, με ασφάλεια».
 
 
 
Αφήστε το σχόλιό σας
spacer
Ονοματεπώνυμο
Σχόλιο


20/03/2017 κ αγγελακη
AQUA CRETA LIMNOUPOLIS
Μαρία Τσιριμονάκη
ΔΕΠΑ
Ατζέντα Εκδηλώσεων
Ατζέντα Εκδηλώσεων
border
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
border
RSS
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
Το αρχείο μας σύντομα κοντά σας
Κατηγορίες:
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
Σας ακούμε:
Copyright 2018  Ρεθεμνιώτικα Νέα όροι χρήσης | πολιτική απορρήτου | επικοινωνία