Το Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας της «Grant» υλοποίησε με επιτυχία τις γραπτές και πρακτικές Εξετάσεις Πιστοποίησης του τμήματος Τυροκομίας, σε συνεργασία με τον Τεχνοβλαστό Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης «ACTA» και την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης.
H Εκπαίδευση υλοποιήθηκε με επιτυχία από τους Επαγγελματίες Εισηγητές Μιχάλη Ψαθάκη τυροκόμο και Θεόδωρο Μαρκάκη χημικό με στόχο να εφοδιάσει τους εκπαιδευόμενους με όλες τις απαραίτητες πρακτικές και θεωρητικές γνώσεις σχετικά με τη μεταποίηση γάλακτος και την παραγωγή τυριών σύμφωνα με του κανονισμούς, τα διεθνή πρότυπα και την Ελληνική Νομοθεσία.
Οι Σπουδαστές εργάστηκαν σε θέματα όπως την παραγωγή του γάλακτος και τις συνθήκες παραγωγής του, τη σημασία της α’ ύλης, τις φυσικοχημικές ιδιότητες του γάλακτος, τους κανόνες ατομικής υγιεινής και υγιεινής χώρων για την παραγωγή γάλακτος, τους χώρους και τον εξοπλισμό τυροκομείου σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς, τα διεθνή πρότυπα και την Ελληνική Νομοθεσία.
Εκπαιδεύτηκαν στην παρασκευή παραδοσιακών τυριών, να εκτελούν βασικές οργανοληπτικές και εργαστηριακές μετρήσεις ποιοτικού ελέγχου. Να γνωρίζουν και να κατανοούν τις μικροβιολογικές αναλύσεις που παραλαμβάνουν.
Είχαν την ευκαιρία να μάθουν να παρασκευάζουν γλυκά και εδέσματα με βάση το γάλα στα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής στο ΙΙΕΚ «Grant».
Πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές επισκέψεις σε τυροκομικές μονάδες του Νομού μας με στόχο τη γνωριμία με τους επαγγελματίες και τη δυνατότητα συνεργασίας μαζί τους.
Η «Grant», η Ομάδα Εισηγητών και οι σπουδαστές ευχαριστούν θερμά για τη φιλοξενία και την υποστήριξη της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου και όλους τους επαγγελματίες τυροκόμους, που άνοιξαν τις πόρτες των εργαστηρίων τους στα τμήματα Τυροκομίας.
Μετά από θεωρητική και πρακτική εξέταση, η «ACTA» είναι ο οργανισμός που εκδίδει το Πιστοποιητικό Τεχνίτη Τυροκόμου. Η «ACTA» είναι φορέας πιστοποίησης ανθρώπινου δυναμικού, που ίδρυσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και σκοπός του είναι να παρέχει πιστοποιήσεις γνώσεων και δεξιοτήτων.
H Επαγγελματική Τυροκομία απευθύνεται σε:
• Κτηνοτρόφους.
• Ερασιτέχνες αγρότες.
• Τεχνολόγους τροφίμων.
• Τυροκόμους.
• Και σε κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει ν’ ασχοληθεί επαγγελματικά σε τυροκομικές μονάδες.
Για πληροφορίες και εγγραφές σε θερινά και χειμερινά προγράμματα, επικοινωνία: κα Κατερίνα Κορνελάκη στην «Grant» 28310-35588 (Παχλά 118, Περιβόλια). www.grant.edu.gr
Από το ΙΕΚ «Grant»