Τετάρτη 19/12/2018 
RSS Η Σελίδα μας στο facebook Η Σελίδα μας στο youtube Google + instagram
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
Ειδήσεις Ρεπορτάζ
Ειδήσεις Ρεπορτάζ
Εκτύπωση
 
ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

«Το Ενετικό λιμάνι θα αλλάξει εικόνα, δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες»

«Το Ενετικό λιμάνι θα αλλάξει εικόνα, δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες»
- Σε εφαρμογή η απόφαση του ΚΑΣ για τις λειτουργίες του λιμανιού τη φετινή τουριστική περίοδο
11/01/2018
Αλλάζει η εικόνα στο Ενετικό λιμάνι του Ρεθύμνου από τη φετινή τουριστική περίοδο καθώς το Λιμενικό Ταμείο και οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή είναι υποχρεωμένοι, βάσει του νόμου, να εφαρμόσουν κατά γράμμα την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου σε ότι αφορά τις λειτουργίες της περιοχής, μετά και την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Χανίων το οποίο απέρριψε την προσφυγή των επιχειρηματιών.
Πλέον το Λιμενικό Ταμείο θα πρέπει να εκδώσει τις άδειες παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου στους επιχειρηματίες, με βάση τα όσα η υπουργική απόφαση προβλέπει ενώ από την πλευρά τους οι επαγγελματίες θα πρέπει να ετοιμάσουν τα καταστήματα τους με ομπρελοκαθίσματα και τραπέζια, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΚΑΣ, και το λιμεναρχείο καλείται να εποπτεύει την υλοποίηση της απόφασης.
Ο χρόνος της προετοιμασίας των επιχειρήσεων είναι αρκετός, σύμφωνα με τον δήμαρχο και την πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, και ήδη από τον Μάιο η εικόνα του Ενετικού λιμανιού θα είναι διαφορετική. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο το δικαστήριο στο οποίο είχαν προσφύγει οι επαγγελματίες με προσωρινή διαταγή τους δικαίωσε με το σκεπτικό ότι οι επιχειρηματίες θα ζημιωθούν οικονομικά αν μεσούσης της τουριστικής περιόδου προχωρήσουν σε αλλαγές.
Ωστόσο το Διοικητικό Δικαστήριο με την απόφαση του, που εκδόθηκε πριν λίγες ημέρες, ξεκαθαρίζει το τοπίο για την περιοχή, προκειμένου να εφαρμοστεί η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου που έχει εκδοθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Ήδη από πέρσι το Λιμενικό Ταμείο έχει πάρει απόφαση για τις παραχωρήσεις κοινόχρηστου χώρου για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων από την εσωτερική πλευρά των καταστημάτων, αφήνοντας ελεύθερο διάδρομο για τους πεζούς το μήκος των 2.40 μέτρων, όπως προβλέπει το ΚΑΣ. Απόφαση η οποία ελήφθη κατά πλειοψηφία από τα μέλη του Δ.Σ. του Λ.Τ. πέρυσι και η οποία θα ισχύει στο εξής.
Σύμφωνα μάλιστα με την πρόεδρο του Λ. Ταμείου οι παραχωρήσεις κοινόχρηστου χώρου θα δίνονται με βάση τα όσα προβλέπει η απόφαση του ΚΑΣ, ενώ οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή καλούνται να αρχίζουν να προετοιμάζονται για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που εκτός από τη χωροθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων έχει να κάνει και με τον τύπο του εξοπλισμού που θα πρέπει να έχουν καθώς και την προμήθεια ομπρελοκαθισμάτων.
Όπως ανέφερε η κ. Κουτσαλεδάκη υπάρχει διάθεση συνεργασίας με το Λ.Τ. και την Αρχαιολογία προκειμένου να καθοδηγήσουν τους επιχειρηματίες ως προς τον τύπο ομπρελοκαθισμάτων που πρέπει να προμηθευτούν.

«Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία και ο νόμος θα εφαρμοστεί κατά γράμμα»
Σαφής και ξεκάθαρος εμφανίστηκε ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινακης, υποστηρίζοντας ότι πλέον δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για καθυστερήσεις και χρονοτριβές στο θέμα της αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης του Ενετικού λιμανιού με βάση την υπουργική απόφαση, η οποία αποτελεί νόμο του κράτους. Ο ίδιος υποστήριξε πως ο χρόνος είναι ικανός για τους επαγγελματίες να προετοιμαστούν, ώστε να συμμορφωθούν πλήρως με την απόφαση, την εποπτεία της οποίας έχει το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου, το προσωπικό του οποίου καλείται να μεριμνά για την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή του.
Χαρακτηριστικά ο Γιώργος Μαρινάκης ανέφερε: «Το δικαστήριο όταν είχε εκδώσει προσωρινή διαταγή το είδε υπό την οπτική γωνία της σκοπιμότητας να μην διαταραχτεί μια ισορροπία, αφού είχε ήδη ξεκινήσει η τουριστική περίοδος -κάτι που και εγώ το καταλάβαινα- και δεν είχαμε σφοδρές αντιρρήσεις. Τώρα όμως το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή. Αυτό λέει η δημοσίευση της απόφασης την οποία δεν έχουμε ακόμα πάρει στα χέρια μας, όμως αναφέρει «αποτέλεσμα δίκης: απόρριψη κατ' ουσίαν». Τώρα που είναι ακόμα χειμώνας και έχουμε μπροστά μας τέσσερις μήνες για την έναρξη της σεζόν, όλοι μπορούν να προετοιμαστούν και δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να μην υπάρχει ευταξία στο λιμάνι. Και ο λιμενάρχης πλέον είναι κατά την άποψη μου αποφασισμένος να εφαρμόσει τον νόμο, γιατί η απόφαση είναι νόμος του κράτους και εμείς σαν Λιμενικό Ταμείο, όσες παραχωρήσεις κάνουμε στους επαγγελματίες, θα γίνουν βάση του νόμου. Όσοι δεν συμμορφωθούν θα έχουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου. Δεν είμαι εγώ αρμόδιος να επιβάλλω τον νόμο. Υπάρχει το λιμεναρχείο, υπάρχει η κτηματική υπηρεσία. Θεωρώ όμως ότι για το καλό όλων πρέπει το λιμάνι να λειτουργεί στα πλαίσια του νόμου. Σε όλες τις τομές που κάναμε είχαμε σοβαρές αντιδράσεις. Για παράδειγμα στην παραλία φώναζαν όλοι «το ψωμί μας», τώρα το ψωμί τους έχει πολλαπλασιαστεί σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές».
Από την πλευρά της η Ρένα Κουτσαλεδάκη ανέφερε: «Επίσημη απόφαση δεν έχουμε ακόμα πάρει στα χέρια μας, όμως εκδόθηκε και λέει «απορρίπτει την ουσία», δηλαδή η προσφυγή που είχαν κάνει οι καταστηματάρχες απορρίπτεται στην ουσία της. Αυτό συμπεραίνουμε όλοι.
Εμείς σαν Λιμενικό Ταμείο από τον περασμένο Φεβρουάριο που είχαμε την απόφαση του ΚΑΣ αποφασίσαμε ότι οι παραχωρήσεις κοινόχρηστων χώρων -ήδη από πέρυσι- θα πρέπει να συμβαδίζουν με τους όρους της απόφασης. Δηλαδή οι επαγγελματίες πρέπει να αφήνουν ελεύθερο διάδρομο 2.40 -και 4 μ όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο - από τη μεριά της θάλασσας και η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων να γίνεται ακριβώς μετά τα καταστήματα του υγειονομικού ενδιαφέροντος. Αυτή η απόφαση εστάλη και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και αυτή την απόφαση είχαν στα χέρια τους και οι επαγγελματίες για τις παραχωρήσεις κοινόχρηστου χώρου. Μετά κατέθεσαν αίτηση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Χανίων, προκειμένου να ανασταλεί η απόφαση και να διατηρηθεί το παλιό καθεστώς μέχρι να εξεταστεί σε βάθος η υπόθεση. Τον Αύγουστο βγήκε προσωρινή απόφαση που έλεγε να ισχύσει η παλιά κανονιστική μέχρι να εξεταστεί σε βάθος η υπόθεση. Η απόφαση του δικαστηρίου βγήκε και λέει ότι «απορρίπτει ουσία». Ξεκαθαρίζει λοιπόν το τοπίο, πράγμα που σημαίνει ότι οι παραχωρήσεις στη νέα τουριστική περίοδο θα ισχύουν με βάση την απόφαση του ΚΑΣ. Το τοπίο έχει ξεκαθαρίσει νωρίς και μέχρι τον Απρίλιο-Μάιο όλοι οι επαγγελματίες θα πρέπει να εναρμονιστούν με την απόφαση του ΚΑΣ και βάση αυτής να κάνουν τις αιτήσεις τους για την παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου και επίσης βάση αυτής να εποπτεύονται από τη λιμενική αρχή. Παράλληλα θα πρέπει να φροντίσουν και για τις αλλαγές στα καταστήματα τους. Εμείς τους είπαμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε σαν λιμενικό ταμείο με την αρχαιολογία και τους επαγγελματίες στο να βρεθεί ο κατάλληλος τόπος των τραπεζοκαθισμάτων -καφενείου- καθώς επίσης και τον τύπο των ομπρελών. Από πλευράς Λιμενικού Ταμείου ήδη έχουμε αφαιρέσει τις σιδερένιες δέστρες που παρεμβάλλονταν στον χώρο και κάναμε και τις διαδικασίες απομάκρυνσης του περιπτέρου. Επίσης πρέπει να φτιάξουμε το κιόσκι των ψαράδων για το οποίο έχουμε κάνει τα αρχιτεκτονικά σχέδια, τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί από την Αρχαιολογία έτσι ώστε να αντικαταστήσουμε τους πάγκους των αλιέων καθώς και τη σκίαση τους».
Τι προβλέπει η απόφαση του ΚΑΣ
Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του ΚΑΣ προβλέπει:
1. Η ζώνη διέλευσης στην εξωτερική πλευρά του κρηπιδώματος να είναι ελεύθερη σε εύρος τουλάχιστον 2,40μ. στη στενή ανατολική πλευρά του λιμένα, όπως προβλέπεται στη μελέτη, ενώ στο υπόλοιπο τμήμα, όπου η διαθέσιμη επιφάνεια είναι μεγαλύτερη, το πλάτος του διαδρόμου για τους πεζούς να αυξάνεται αναλογικά έως τα 4,00 περίπου μέτρα, ώστε να διευκολύνεται η κίνηση των επισκεπτών.
2. Να μην κατασκευαστεί ο προτεινόμενος πασσαλόπηκτος διάδρομος κατά μήκος και σε επαφή με το Ενετικό κρηπίδωνα στην νοτιοανατολική πλευρά του λιμένα, διότι πρόκειται για μεγάλης έκταση επέμβαση που θα προκαλέσει μεγάλη βλάβη στο κρηπίδωμα.
3. Να μην χρησιμοποιηθούν τα προτεινόμενα διαχωριστικά τύπου ζαρντινιέρας στον χώρο ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων,
4. Ο αριθμός των τραπεζοκαθισμάτων να είναι συγκεκριμένος ανάλογα με τον χώρο που θα δικαιούται κάθε κατάστημα μετά και την έγκριση του Δ.Λ.Τ
5. Να απομακρυνθούν όλες οι τέντες από τις όψεις των κτιρίων, καθώς και οι μεταλλικές κατασκευές πάνω στις οποίες στηρίζονται.
6. Να μην τοποθετηθούν σκιάδια οποιουδήποτε τύπου
7. Τα τραπέζια και οι καρέκλες να είναι παραδοσιακά, τύπου καφενείου και να εγκρίνονται από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων.
8. Πριν την έναρξη τω εργασιών να απομακρυνθεί το περίπτερο και να εξεταστεί η δυνατότητα μεταφοράς του σε άλλη θέση πέραν της εσοχής του βορείου κρηπιδώματος που προτείνεται από τους μελετητές, σε συνεργασία με την ΕΦΑ Ρεθύμνου.
9. Να μην κατασκευαστεί ο ξύλινος οικίσκος για τις ανάγκες του τμήματος τουρισμού του δήμου Ρεθύμνου. Για τον σκοπό αυτό να χρησιμοποιηθεί το κτίριο της αποβάθρας, το οποίο σήμερα δεν έχει καμία χρήση, αφού αποκατασταθεί και επανέλθει στην αρχική του μορφή.
10. Οι μελέτες που θα εκπονηθούν για την αποκατάσταση του κτιρίου του Τελωνείου, του λιμενοβραχίονα και του φάρου, καθώς και των προσόψεων των κτιρίων, να υποβληθούν προς έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α.
11. Να ελλιμενίζονται μόνον μικρά αλιευτικά σκάφη (βάρκες).
12. Τα σκάφη να προσδένουν στο Β-ΒΔ πέτρινο κρηπίδωμα που καταλήγει στον φάρο».
Αφήστε το σχόλιό σας
spacer
Ονοματεπώνυμο
Σχόλιο


Μαρία Τσιριμονάκη
Μάνος Αστρινός
Ατζέντα Εκδηλώσεων
Ατζέντα Εκδηλώσεων
border
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
border
RSS
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
Το αρχείο μας σύντομα κοντά σας
Κατηγορίες:
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
Σας ακούμε:
Copyright 2018  Ρεθεμνιώτικα Νέα όροι χρήσης | πολιτική απορρήτου | επικοινωνία