«Δείκτες Ποιότητας ελαιολάδου, καλές πρακτικές εξαγωγής και συντήρησης ελαιόλαδου -πολυφαινόλες -ισχυρισμός υγείας», ήταν το θέμα εκδήλωσης που πραγματοποίησαν στο Ηράκλειο από το Περιφερειακό Τμήμα Κρήτης της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και το Δίκτυο Κρητικού Ελαιόλαδου, την περασμένη Δευτέρα. Στόχος των διοργανωτών ήταν να αναδειχθεί μέσα από τις ομιλίες και τη συζήτηση, η ανάγκη παραγωγής και τυποποίησης του ελαιολάδου με τρόπο, ώστε να διατηρεί την υψηλή του ποιότητα.
Κύριοι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστήμιου Κρήτης Σπύρος Απόστολος και ο Χημικός της Ένωσης Ηρακλείου, Εμμανουήλ Μιχελινάκης
Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις μεθόδους που απαιτούνται σε όλα τα στάδια, από την συγκομιδή και μεταφορά του ελαιοκάρπου στο ελαιοτριβείο έως τη στιγμή της τυποποίησης και συντήρησής του.
Ο κ.Μιχελινάκης, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι το ελαιόλαδο για να διατηρήσει, ή και να επαυξήσει, τη θέση του στον ολοένα και πιο ανταγωνιστικό και απαιτητικό κόσμο των λιπαρών πρέπει να διατηρεί τη συνολική του ποιότητα σε πολύ υψηλά επίπεδα, τονίζοντας: «Αν ένας από τους τρείς κρίκους, δηλαδή: Παραγωγός-Ελαιουργός-Τυποποίηση, σπάσει, το τελικό προϊόν στο καταναλωτή δεν θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου».
Και επεσήμανε ο κ.Μιχελινάκης ότι πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στα παρακάτω:
·Ο παραγωγός δεν πρέπει να πληγώνει τον ελαιόκαρπο και να τον προσκομίζει αυθημερόν στο ελαιοτριβείο σε πλαστικά αεριζόμενα κιβώτια .
·Με ποιες τεχνικές και καλές πρακτικές θα πάρουμε στο ελαιοτριβείο τη μεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών (φαινόλες) που έχει ο ελαιόκαρπος άρα ένα ποιοτικότερο ελαιόλαδο
·Ποιες είναι οι κατάλληλες συσκευασίες για την εμφιάλωση και πώς θα συντηρηθεί καλύτερα για περισσότερο χρόνο το ελαιόλαδο που αποθηκεύσαμε.
·Πώς θα αποφύγουμε την επιμόλυνση με τους διάφορους ρυπαντές (Φυτοφάρμακα, Βαρέα μέταλλα, Πλαστικοποιητές, κ.λ.π.) κατά την παραγωγή αποθήκευση και τυποποίηση του ελαιόλαδου
Από την πλευρά του, ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας, Σπύρος Απόστολος μίλησε για τους δείκτες ποιότητας του ελαιολάδου λέγοντας ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται συζήτηση για νέους δείκτες ποιότητας, που αφορούν λιγότερο γνωστά συστατικά του ελαιόλαδου, όπως τα διγλυκερίδια και οι σύνθετες φαινολικές ενώσεις και αναφέρθηκε στην πιθανή χρησιμότητα αυτών των νέων δεικτών για την ενίσχυση της εικόνας του κρητικού ελαιόλαδου ως εξαγωγικού προϊόντος, αλλά και τα πιθανά προβλήματα που αφορούν στις καλές πρακτικές κατά τη διάθεση του ελαιόλαδου.
Αναφερόμενος ο κ.Απόστολος στην υδροξυτυροσόλη ως αντιοξειδωτικό πρόσθετο σε σπορέλαια και άλλα τρόφιμα, είπε ότι πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων ενέκρινε τη χρήση συνθετικής υδροξυτυροσόλης ως αντιοξειδωτικού πρόσθετου σε σπορέλαια, ιχθυέλαια και μαργαρίνες, προσθέτοντας πως αυτό δεν αποτελεί εμπορικό κίνδυνο για το ελληνικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Μανώλης Χνάρης, ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης, Βαγγέλης Καπετανάκης, ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Ηρακλείου Εμμανουήλ Αλιφιεράκης και άλλοι εκπρόσωποι φορέων. Χαιρετισμό απηύθυναν η Ταμίας του Π.Τ. Κρήτης της ΕΕΧ Μαρία Καλιτσουνάκη και ο πρόεδρος του Δικτύου Κρητικού ελαιόλαδου Μανώλης Φραγκάκης. Χαιρετισμό απέστειλαν οι βουλευτές κύριοι Μιχελογιαννακης και Βαρδάκης.