Σάββατο 16/02/2019 
RSS Η Σελίδα μας στο facebook Η Σελίδα μας στο youtube Google + instagram
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
Αθλητικά
Αθλητικά
Εκτύπωση
 
ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΗΣ ΕΚΑΣΚ

Οι κάθετες διατάξεις της Ένωσης Κρήτης

Οι κάθετες διατάξεις της Ένωσης Κρήτης

Μέχρι τις 31 Ιουλίου έχουν προθεσμία να δηλώσουν συμμετοχή τα σωματεία της ΕΚΑΣΚ για την ερχόμενη σεζόν 2018-19, ενώ η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί στις 27 Αυγούστου κι αφού όλα τα σωματεία θα πρέπει να έχουν καλύψει τις όποιες οικονομικές εκκρεμότητές τους προς την ΕΟΚ, την Ένωση Κρήτης ή προς τους διαιτητές.
Αυτό προέκυψε από την πρόσφατη προκήρυξη της διοργανώτριας αρχής η οποία θέτει κάποια απαραίτητα ζητήματα ως προς την συμμετοχή αλλά κυρίως ως προς την διαυγή παρουσία των σωματείων σε όλες τις υποχρεώσεις τους.
Πιο συγκεκριμένα, όπως θα μπορείτε να δείτε παρακάτω, υπάρχουν κάποιες βασικές προϋποθέσεις για να είναι σε θέση τα σωματεία να δρουν δίχως κανένα πρόβλημα.
Η προκήρυξη της ΕΚΑΣΚ αναφέρει πάρα πολλά (πάνω από 7.000 λέξεις) ωστόσο, εμείς πάμε να δούμε τα πιο σημαντικά πράγματα μέσα απ' αυτή.
Φερ' ειπείν αναγράφεται σ' αυτήν ρητά και κατηγορηματικά αναφέρει ότι για την αγωνιστική περίοδο 2018-2019, τα σωματεία που θα πάρουν μέρος στο Πρωτάθλημα Ανδρών της ΕΚΑΣΚ πρέπει υποχρεωτικά να συμμετάσχουν και στο Πρωτάθλημα Παίδων ή Εφήβων. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα Ανδρών.
Επίσης, τα σωματεία που θα λάβουν μέρος στο Πρωτάθλημα Γυναικών ΕΚΑΣΚ πρέπει υποχρεωτικά να συμμετάσχουν και στο Πρωτάθλημα Κορασίδων ή Νεανίδων. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα Γυναικών.
Επίσης, εφόσον σωματείο που συμμετέχει στο πρωτάθλημα Ανδρών ή Γυναικών και παράλληλα και σε ένα και μόνο τμήμα Παίδων ή Παμπαίδων και Κορασίδων ή Παγκορασίδων αντίστοιχα, που αποβληθεί ή αποχωρήσει, θα αποβάλλεται και η ομάδα Ανδρών ή Γυναικών ανάλογα, από το πρωτάθλημα.

Για εθνικές κατηγορίες
Ομάδες που μετέχουν σε εθνικές κατηγορίες (λ.χ. το Αρκάδι στην Α2 γυναικών), οι υποκατηγορίες του σε Παίδες ή Εφήβους και κορασίδες ή Νεανίδες, θα πρέπει να λάβουν μέρος στα αντίστοιχα πρωταθλήματα. Σε διαφορετική περίπτωση θα του επιβληθεί ποινή αφαίρεσης δύο βαθμών!

Ποιοι αθλητές δικαιούνται να συμμετάσχουν
Πάμε να δούμε όμως τώρα πως έχουν τα πράγματα για τους μπασκετμπολίστες ξεχωριστά. Εδώ έχουμε διαφοροποιήσεις, ηλικιακές και μη.
α) Για το πρωτάθλημα Ανδρών περιόδου 2018-19, σε ό,τι αφορά τις ηλικίες των αθλητών, υποχρεούνται τα σωματεία να έχουν στην 12αδα τους τουλάχιστον 2 αθλητές κάτω των είκοσι (20) ετών, δηλαδή γεννηθέντες το έτος 1998 και νεότεροι, και 2 αθλητές κάτω των 22 ετών, δηλαδή γεννηθέντες το έτος 1996 και νεότεροι και θα πρέπει υποχρεωτικά να υπάρχει στην πεντάδα τουλάχιστον ένας απ' αυτούς στα τρία πρώτα δεκάλεπτα.
Σε περίπτωση αποβολής λόγω φάουλ και των δυο αθλητών κατά την διάρκεια του αγώνα η ομάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει αθλητή διαφορετικής ηλικίας. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις (αποβολές - τραυματισμοί κ.λ.π.) η ομάδα θα συνεχίζει τον αγώνα με 4 παίκτες.
β) Για το πρωτάθλημα Γυναικών περιόδου 2018-19, σε ό,τι αφορά τις ηλικίες των αθλητριών υποχρεούνται τα σωματεία να έχουν στην 12αδα τους τουλάχιστον 2 αθλήτριες κάτω των 21 ετών, δηλαδή γεννηθείσες το έτος 1997 και νεότερες και 2 αθλήτριες κάτω των 19 ετών, δηλαδή γεννηθείσες το έτος 1999 και θα πρέπει υποχρεωτικά να υπάρχει στην πεντάδα τουλάχιστον μια απ' αυτές στα τρία πρώτα δεκάλεπτα.
Σε περίπτωση που καταστρατηγηθούν οι παραπάνω διατάξεις, το παράπτωμα χαρακτηρίζεται σαν «αντικανονική συμμετοχή αθλητή» με τις όποιες κυρώσεις προβλέπει ο κανονισμός της ΕΟΚ (άρθρο 47 παρ. 2α, για αντικανονική συμμετοχή αθλητών).
ε) Στο Τουρνουά Παμπαίδων «Παύλος Βαρζακιάν» δικαιούνται να πάρουν μέρος Αθλητές που γεννήθηκαν το έτος 2004 και νεότεροι.
ζ) Στο Τουρνουά Μίνι Παίδων δικαιούνται να πάρουν μέρος Αθλητές που γεννήθηκαν το έτος 2006 και νεώτεροι.
η) Στο Πανελλήνιο και Παγκρήτιο Πρωτάθλημα Νεανίδων δικαιούνται να πάρουν μέρος Αθλήτριες που γεννήθηκαν τα έτη τα έτη 2001, 2002 και 5 αθλήτριες του 2003 και νεότερες.
θ) Στο Πανελλήνιο και Παγκρήτιο Πρωτάθλημα Κορασίδων δικαιούνται να πάρουν μέρος Αθλήτριες που γεννήθηκαν το έτος 2003 και νεότερες.
Η χρησιμοποίηση Κορασίδων και Παίδων στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Νεανίδων και Εφήβων δεν θα αποτελεί πρόβλημα στην Ε.Ο.Κ. για την σύγχρονη διεξαγωγή των δύο Πρωταθλημάτων.
ι) Στο Τουρνουά Παγκορασίδων δικαιούνται να πάρουν μέρος Αθλήτριες που γεννήθηκαν το έτος 2004 και νεώτερες.
κ) Στο Τουρνουά Μίνι Κορασίδων δικαιούνται να πάρουν μέρος Αθλήτριες που γεννήθηκαν το έτος 2006 και νεώτερες.

Γήπεδα
Από την ΕΚΑΣΚ έγινε ξεκάθαρο επίσης ότι οι αγώνες θα διεξάγονται σε κλειστά γήπεδα που θα δηλώσουν τα σωματεία και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις σύμφωνα με τον κανονισμό της Ε.Ο.Κ. Οι αγώνες θα διεξάγονται Σάββατο ή Κυριακή ή και άλλη μέρα της εβδομάδας.
Ειδικά οι αγώνες του Πρωταθλήματος Ανδρών θα διεξάγονται Σάββατο. Τα πρωταθλήματα Εφήβων και Νεανίδων θα διεξάγονται Δευτέρα, για διευκόλυνση στις μετακινήσεις των αθλητών-τριών που μετέχουν στις Εθνικές Κατηγορίες και οι αγώνες Παίδων και Κορασίδων θα διεξάγονται Κυριακή, πάντα ανάλογα την διαθεσιμότητα των γηπέδων.

Παραπτώματα
Εδώ, η διοργανώτρια αρχή υπεισέρχεται σ' ένα ευαίσθητο θέμα τα οποίο έχει να κάνει με τις κυρώσεις των σωματείων ή των παραγόντων και φυσικά των αθλητών. Οι διατάξεις του πειθαρχικού νόμου είναι πολύ αυστηρές. Συγκεκριμένα:
α) Σε περίπτωση κατά την οποία, διοικητικοί παράγοντες, αθλητές, προπονητές ή φίλαθλοι δημιουργούν ή συμμετέχουν σε επεισόδια μέσα ή έξω από αγωνιστικούς χώρους, πριν, κατά ή αμέσως μετά τη διεξαγωγή αγώνα, θα τιμωρούνται λαμβανομένης υπόψη της ιδιότητάς τους με βάση τις ισχύουσες διατάξεις και κανονισμούς.
β) Σε περίπτωση που το γηπεδούχο σωματείο δεν κατέλθει στο γήπεδο για να αγωνισθεί σε ήδη ορισθέντα αγώνα, χωρίς να έχει ειδοποιήσει την Ε.ΚΑ.Σ.Κ., 24 ώρες πριν την διεξαγωγή του αγώνα, ώστε να αποφευχθεί η μετακίνηση της αντίπαλης ομάδας, των διαιτητών και κριτών, θα είναι υποχρεωμένο να καταβάλλει το ποσό μετακίνησης του φιλοξενούμενου σωματείου καθώς και την αμοιβή των διαιτητών και κριτών ή την αμοιβή αυτών εφόσον το αντίπαλο σωματείο δεν είναι μετακινούμενο. Τα παραπάνω ισχύουν και για το φιλοξενούμενο σωματείο.
γ) Στην περίπτωση που μια ομάδα μηδενιστεί δύο φορές για την ίδια αιτία, αποβάλλεται από το πρωτάθλημα.
δ) Εδώ ισχύει ότι αναφέραμε και πιο πάνω με την υποχρεωτική συμμετοχή και των υποκατηγοριών ανάλογα με τους άνδρες και τις γυναίκες. Εφόσον δηλαδή σωματείο που συμμετέχει στο πρωτάθλημα Ανδρών και παράλληλα σε ένα μόνο τμήμα Παίδων ή Εφήβων, που αποβληθεί ή αποχωρήσει, θα αποβάλλεται και η ομάδα Ανδρών από το αντίστοιχο πρωτάθλημα. Το αντίστοιχο ισχύει και για τις γυναίκες με τις κορασίδες ή τις νεανίδες.
η) Σωματείο το οποίο δημιουργεί κατ' επανάληψη επεισόδια, μπορεί να αποπέμπεται από το πρωτάθλημα με απόφαση του Δ.Σ. της Ε.ΚΑ.Σ.Κ. (άρθρο 82 των Κανονισμών της ΕΟΚ).
θ) Δεν επιτρέπεται η βιντεοσκόπηση σε οποιονδήποτε άλλο εκτός από τα διαγωνιζόμενα σωματεία, εφόσον δεν υπάρχει αντίστοιχη άδεια από την ΕΚΑΣΚ. Οι άδειες βιντεοσκόπησης θα εκδίδονται μεμονωμένα για κάθε αγώνα.

Προπονητές
Ο προπονητής του εκάστοτε σωματείου θα πρέπει να κατέχει δίπλωμα (δελτίο ταυτότητας) όμως, σε περίπτωση ανωτέρας βίας ο αρχηγός αθλητής ομάδας έχει δικαίωμα να ασκήσει τα καθήκοντα του προπονητή έως και 2 συνεχόμενες αγωνιστικές ημέρες, διάστημα που δεν καταστρατηγεί την διάταξη περί κωλύματος παράλληλης άσκησης των ιδιοτήτων προπονητού-αθλητού. Λόγοι ανωτέρας βίας θεωρούνται, το κώλυμα άσκησης των καθηκόντων του προπονητή λόγω ασθενείας, κ.λ.π.
Παράβαση του ανωτέρω όρου επιφέρει τις συνέπειες του άρθρου 48 παρ.2 των κανονισμών της ΕΟΚ (μηδενισμός σωματείων).
Αφήστε το σχόλιό σας
spacer
Ονοματεπώνυμο
Σχόλιο


Δείτε επίσης:
Μαρία Τσιριμονάκη
Μάνος Αστρινός
Ατζέντα Εκδηλώσεων
Ατζέντα Εκδηλώσεων
border
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
border
RSS
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
Το αρχείο μας σύντομα κοντά σας
Κατηγορίες:
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
Σας ακούμε:
Copyright 2019  Ρεθεμνιώτικα Νέα όροι χρήσης | πολιτική απορρήτου | επικοινωνία