Κυριακή 18/08/2019 
RSS Η Σελίδα μας στο facebook Η Σελίδα μας στο youtube Google + instagram
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
Ειδήσεις Ρεπορτάζ
Ειδήσεις Ρεπορτάζ
Εκτύπωση
 
ΟΙ ΥΨΗΛΕΣ ΠΛΗΡΟΤΗΤΕΣ ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΟΥΝ ΩΣ ΤΑ ΜΕΣΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Γεμάτες οι ξενοδοχειακές μονάδες του Ρεθύμνου τον Αύγουστο

Γεμάτες οι ξενοδοχειακές μονάδες του Ρεθύμνου τον Αύγουστο
- Η υψηλή φορολογία του κλάδου δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας στους επιχειρηματίες για αύξηση των εσόδων τους
Σε υψηλά επίπεδα, που αγγίζουν το 100% στην πλειοψηφία των ξενοδοχειακών μονάδων του νομού, κυμαίνονται οι πληρότητες και τον φετινό Αύγουστο, ενώ η θετική αυτή εικόνα αναμένεται να διαρκέσει ως και τα μέσα Οκτωβρίου με μια μικρή κοιλιά της εβδομάδα μετά τις 20 Αυγούστου.
Αυτό υποστήριξε, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Στράτος Μπερέτης επισημαίνοντας πως η φετινή σεζόν, από πλευράς τουριστικών αφίξεων και πληροτήτων, είναι καλύτερη από την περυσινή, κάτι που αποδεικνύεται από τα στατιστικά στοιχεία των αεροδρομίων του νησιού.
Οι Γερμανοί διατηρούν και φέτος την πρωτιά στις αφίξεις στον νομό και ακολουθούν Βρετανοί, Σκανδιναβοί, Γάλλοι και Ρώσοι.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο μέρος των κρατήσεων της σεζόν σε ποσοστό 65% πραγματοποιήθηκε με προσφορές και εκπτώσεις που παρείχαν οι ξενοδόχοι ωστόσο, όπως υποστήριξε, φέτος υπήρξε μια άνοδος των τιμών σε ποσοστό 5-10% ανάλογα με το ξενοδοχείο, επισημαίνοντας ότι το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση των αφίξεων σηματοδοτεί άνοδο στις τουριστικές εισπράξεις.
Διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτό δεν συνεπάγεται με αύξηση στα έσοδα των ξενοδόχων, αφού παρά τις αυξημένες τουριστικές εισπράξεις, οι επιχειρηματίες του κλάδου καλούνται να αποδώσουν ένα μεγάλο ποσοστό που φτάνει το 70% των κερδών τους στους φόρους.
Εν τω μεταξύ την ανάγκη εφαρμογής ευνοϊκότερης φορολογικής πολιτικής προς τις επιχειρήσεις του ξενοδοχειακού κλάδου, η οποία είναι απαραίτητη για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την πραγματοποίηση επενδύσεων που θα βελτιώσουν την ποιότητα των υπηρεσιών, σημειώνει η Alpha Bank σε οικονομική της ανάλυση.
Σύμφωνα με την Alpha Bank η επιβολή υψηλότερου συντελεστή ΦΠΑ (13% από 6%) από το 2015 στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας (μειωμένος κατά 30% είναι ο ΦΠΑ μόνο σε Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο), έχει περιορίσει την ανταγωνιστικότητα του κλάδου, αν και οι επιχειρήσεις έχουν υποχρεωθεί να απορροφήσουν οι ίδιες ένα σημαντικό μέρος του αυξημένου ΦΠΑ για να είναι ανταγωνιστικές οι τιμές τους με τις αντίστοιχες του εξωτερικού.
Όπως τονίζουν οι αναλυτές μια ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων θα επέτρεπε και την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού από τον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων (π.χ. μέσω ψηφιακών πλατφορμών, όπως η Airbnb), θα μείωνε τις τιμές των ξενοδοχειακών υπηρεσιών και θα αντιμετώπιζε την εποχικότητα, ώστε να μην λειτουργούν τα ξενοδοχεία, κυρίως την περίοδο υψηλής τουριστικής κίνησης.
Για τους λόγους αυτούς η επόμενη τουριστική χρονιά φαίνεται ότι θα είναι πιο δύσκολη για την Ελλάδα λόγω του ανταγωνισμού. Αν δεν μειωθεί η φορολογία, όπως λένε οι εμπλεκόμενοι του κλάδου, οι ελληνικοί προορισμοί δεν θα είναι πλέον ανταγωνιστικοί στις τιμές για τους τουρίστες.
 
Υψηλές πληρότητες στα ξενοδοχεία του νομού
 
Στα ύψη βρίσκονται οι πληρότητες στο σύνολο των ξενοδοχειακών μονάδων του Ρεθύμνου ενόψει και του Δεκαπενταύγουστου. H κίνηση στους δρόμους είναι σημαντική αυξημένη οι παραλίες γεμάτες καθώς εκατοντάδες είναι και φέτος οι επισκέπτες από δυτικές και ανατολικές χώρες, που επέλεξαν τον τόπο μας για τις καλοκαιρινές διακοπές τους.
Γερμανοί και Βρετανοί διατηρούν και φέτος την πρωτιά στις τουριστικές αφίξεις, ενώ ακολουθούν οι Σκανδιναβοί, οι Γάλλοι και οι Ρώσοι.
Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ξενοδοχειακές μονάδες δεν έχουν διαθέσιμο κρεβάτι γι' αυτές τις ημέρες, ενώ ελάχιστοι είναι για μια ακόμα χρονιά οι Έλληνες που επέλεξαν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές καταλύματα του νομού.
Ωστόσο παρά τη σημαντική μείωση του εσωτερικού τουρισμού αρκετοί είναι οι Έλληνες, είτε απόδημοι, είτε από άλλες περιοχές της χώρας, που βρίσκονται στο Ρέθυμνο για να απολαύσουν ολιγοήμερες διακοπές, επέλεξαν όμως να μείνουν σε σπίτια που μίσθωσαν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Airbnb, σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια ή ακόμα και στο χωριό.
Όμως παρά τη σημαντικά κατά κοινή ομολογία αυξημένη τουριστική κίνηση των τελευταίων ημερών έμποροι και εστιάτορες, με δεδομένες τις περιορισμένες δαπάνες επισκεπτών το προηγούμενο διάστημα του καλοκαιριού εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς την τυχόν αύξηση των εσόδων τους προσδοκούν, ωστόσο έστω και μικρή αύξηση της αγοραστικής κίνησης προκειμένου να τονώσουν κάπως τις εισπράξεις τους.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνου Στράτο Μπερέτη η εικόνα είναι πολύ ικανοποιητική, όπως άλλωστε συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.
Αναφερόμενος στις κακές πληρότητες που καταγράφηκαν το προηγούμενο διάστημα σε αρκετά ξενοδοχεία και τη γκρίνια που υπήρχε, ο κ. Μπερέτης εξήγησε ότι αυτό οφείλετο στο γεγονός ότι οι ξενοδόχοι είχαν κρατήσει δωμάτια με σκοπό να τα πουλήσουν σε υψηλότερες τιμές με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Ωστόσο από τη μια ο περιορισμός των πτήσεων τσάρτερ από τη Ρωσία σε συνδυασμό με το άνοιγμα τουριστικών προορισμών της Μεσογείου, όπως την Τουρκία και την Αίγυπτο αποτέλεσαν αρνητικές συγκυρίες που είχαν ως αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι ταξιδιώτες να επιλέξουν φθηνότερους προορισμούς για τις διακοπές τους. Αυτό όμως, όπως εξήγησε δεν σημαίνει ότι εν τέλει έμειναν κενά τα δωμάτια στα ξενοδοχεία της πόλης, απλώς αυτά πουλήθηκαν σε χαμηλές τιμές. Άλλωστε υπενθύμισε ότι όπως κάθε χρόνο ένα μεγάλο μέρος των κρατήσεων γίνεται με έκπτωση το λεγόμενο early booking.
Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Μπερέτη η καλή εικόνα με τις υψηλές πληρότητες με ένα μικρό διάλειμμα στο τέλος του Αυγούστου θα διατηρηθούν μέχρι και τον Οκτώβριο.
«Τα πράγματα πάνε πολύ καλά, είμαστε γεμάτοι με πληρότητες που φτάνουν το 100% σε όλα σχεδόν τα ξενοδοχεία. Το μικρό πρόβλημα που δημιουργήθηκε πριν ένα 20ήμερο σε κάποια ξενοδοχεία οφείλετο στο γεγονός ότι κάποιοι επιχειρηματίες είχαν κρατήσει δωμάτια με σκοπό να τα πουλήσουν σε πελάτες που έκαναν κράτηση την τελευταία στιγμή με υψηλότερες τιμές. Αυτοί δυστυχώς έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους και στο ρίσκο που πήραν, πρώτον γιατί δεν μπορούσαν να πάρουν οι Ρώσοι τα δωμάτια αυτά, διότι είχαν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές και επίσης άνοιξαν οι αγορές της Τουρκίας και της Αιγύπτου με αποτέλεσμα να μεταφερθούν εκεί οι πελάτες με πιο φτηνές τιμές με και να μην μπορούν να πουληθούν τελευταία στιγμή υψηλές τιμές. Στο Ρέθυμνο εξ όσων ξέρω δεν έχουμε άδεια δωμάτια σε ξενοδοχεία αυτή την περίοδο. Για εμάς τα πράγματα πάνε πάρα πολύ καλά, ενώ από την εικόνα που έχω για παράδειγμα στο Ηράκλειο έχουν αρκετές κλίνες κενές. Εμείς έχουμε ένα στατιστικό στοιχείο, που είναι οι διεθνείς αφίξεις στα αεροδρόμια της Κρήτης, ένα επίσημο στατιστικό στοιχείο και από εκεί κρίνουμε. Το πρώτο εξάμηνο λοιπόν καταγράφεται αύξηση 13% στις αφίξεις για το Ηράκλειο και αύξηση 11% για τα Χανιά. Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία αλλά και η αυξημένη κίνηση είναι φανερή αν κάνει κανείς μια βόλτα στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, όπου κυριολεκτικά δεν μπορείς να περπατήσεις από τον πολύ κόσμο. Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία αγγίζουν το 100% έως 20 Αυγούστου από όλες τις εθνικότητες και Ρώσους. Υπερτερούν οι Γερμανοί, μακράν πρώτοι, δεύτεροι οι Άγγλοι, τρίτοι Σκανδιναβοί, Γάλλοι κ.λπ. Σε αυτές τις πληρότητες έχουμε ελάχιστους Έλληνες για μονοήμερα διήμερα. Όμως έχει παρατηρηθεί ότι όσοι έρχονται μεμονωμένοι έχουν κόψει τα ξενοδοχεία πολύ. Προτιμούν να πηγαίνουν μέσω πλατφορμών και γραφείων. Οι καλές πληρότητες με μια μικρή κοιλιά μετά τις 20 Αυγούστου θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου» τόνισε ο κ. Μπερέτης.

Η υπερφορολόγηση του τουριστικού κλάδου δεν αφήνει περιθώρια κέδρους
Η υπερφορολόγηση του τουριστικού κλάδου αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους επιχειρηματίες, οι οποίοι δηλώνουν ανήσυχοι και προβληματισμένοι, αφού όπως λένε παρά τις αυξημένες πληρότητες στις μονάδες τους και τις ανοδικές αφίξεις, εν τούτοις τα νούμερα αυτά δεν μεταφράζονται σε έσοδα για τους ίδιους, αφού αναγκάζονται να αποδίδουν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που εισπράττουν στους φόρους. Αυτό όπως έχουν επανειλημμένως επισημαίνει καθιστά τους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς μη ανταγωνιστικούς και αφετέρου οι επιχειρηματίες δεν έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε επενδύσεις που θα ενισχύσουν την ποιότητα των παρεχομένων στους πελάτες τους υπηρεσιών.
Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Στράτος Μπερέτης τονίζει: «Οικονομικά βάσει τα στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδας είναι πιο πάνω οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τη φετινή χρονιά. Ωστόσο οι επισκέπτες μας είναι γεγονός ότι δεν έχουν μεγάλη οικονομική δυνατότητα για να αφήσουν χρήματα στον τόπο μας.
Φυσικά και είμαστε ικανοποιημένοι με την αύξηση της τάξεως του 13% στις διεθνείς αφίξεις, τα γεμάτα ξενοδοχεία με αυξημένες κατά 5-10% στις τιμές σε σχέση με πέρυσι και με πληρότητα της τάξεως του 80-85% για όλη τη σεζόν. Φυσικά και αυξάνονται οι εισπράξεις των ξενοδόχων. Ωστόσο, όταν η εφορία παίρνει το 70% των εισπράξεων τότε είναι προφανές ότι ο επιχειρηματίας δεν έχει έσοδα.  Οι φόροι στον τουριστικό κλάδο είναι τεράστιο πρόβλημα. Ειδικά για μια οικογενειακή επιχείρηση που βγάζει 30.000 και δίνει 15.000-20.000 ΕΦΚΑ και εφορία. Πως θα ζήσει αυτή η οικογένεια; Άρα πρόβλημα των επιχειρήσεων που δείχνουν μια απαισιοδοξία δημιουργείται γιατί σκέπτονται τις εφοριακές τους υποχρεώσεις. Είναι επιτακτική ανάγκη η μείωση της φορολογίας στον τουριστικό κλάδο. Διαφορετικά σύντομα θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα και ο τουρισμός θα πληγεί».

Αυξημένες αφίξεις σε όλη τη χώρα
Τον Ιούλιο υπολογίζεται ότι ήλθαν στην Ελλάδα, από τα 19 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, περισσότεροι από 3,1 εκατ. ξένοι ταξιδιώτες, καταγράφοντας αύξηση 11%-12% σε σχέση με τον Ιούλιο 2017. Σε ανάλογα επίπεδα υπολογίζεται ότι θα κυμανθούν και ο φετινός Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Τουρισμού.
Εξάλλου, τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ, καταγράφουν αύξηση των αεροπορικών και οδικών αφίξεων τον Ιούνιο 2018 έναντι του Ιουνίου 2017, καθώς στα κυριότερα αεροδρόμια καταγράφηκε αύξηση των διεθνών αφίξεων 14,6% (+18,0% από την αρχή του έτους). Αύξηση παρατηρήθηκε τόσο στην Αθήνα (27,0%) όσο και στα περιφερειακά αεροδρόμια (11,7%), ενώ από την αρχή του έτους οι αντίστοιχες αυξήσεις είναι 23,1% και 15,8% αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή οι διεθνείς οδικές αφίξεις, αυξήθηκαν κατά 8,4%, ενώ από την αρχή του έτους η αύξηση ανέρχεται σε +3,1%.
Πρώτες αγορές που τροφοδοτούν με επισκέπτες την Ελλάδα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ρουμανία και η Σερβία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Βρετανοί επιλέγουν για τις διακοπές τους την Αθήνα, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, ενώ με τη σειρά τους οι Γερμανοί πάνε μεταξύ άλλων και στην Κρήτη. Το ίδιο δρομολόγιο ακολουθούν και οι Ιταλοί επισκέπτες μας.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές των ξενοδοχείων, με βάση στοιχεία της trivago, κινούνται στους περισσότερους προορισμούς σε ανταγωνιστικά επίπεδα, συγκρινόμενες με τις τιμές των ξενοδοχειακών μονάδων αντίστοιχων προορισμών του εξωτερικού. Η Ελλάδα συνολικά (με εξαίρεση Μύκονο και Σαντορίνη) είναι φθηνότερη σε όλες τις κατηγορίες -εκτός της Τουρκίας που φέτος ανακάμπτει χρησιμοποιώντας την τιμολογιακή πολιτική ως βασικό της εργαλείο.
Η τουριστική χρονιά βρίσκεται στην κορύφωσή της και όλοι πλέον οι εμπλεκόμενοι με την τουριστική βιομηχανία θεωρούν ότι τα έσοδα του 2018 σίγουρα θα κινηθούν σε ανοδικά επίπεδα σε σχέση με πέρυσι.
==CEPFG==
 
 
 
Αφήστε το σχόλιό σας
spacer
Ονοματεπώνυμο
Σχόλιο


Μαρία Τσιριμονάκη
Μάνος Αστρινός
Ατζέντα Εκδηλώσεων
Ατζέντα Εκδηλώσεων
border
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
border
RSS
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
Το αρχείο μας σύντομα κοντά σας
Κατηγορίες:
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
Σας ακούμε:
Copyright 2019  Ρεθεμνιώτικα Νέα όροι χρήσης | πολιτική απορρήτου | επικοινωνία