Κυριακή 18/08/2019 
RSS Η Σελίδα μας στο facebook Η Σελίδα μας στο youtube Google + instagram
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
Ειδήσεις Ρεπορτάζ
Ειδήσεις Ρεπορτάζ
Εκτύπωση
 
ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Τόνωση της οικονομίας από το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων το καλοκαίρι

Τόνωση της οικονομίας από το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων το καλοκαίρι
• Ο νομός με απόφαση της αντιπεριφερειάρχη έχει οριοθετηθεί ως τουριστική περιοχή και τα μαγαζιά μπορούν να είναι ανοιχτά όλες τις Κυριακές, από 1η Μαΐου έως 30 Νοεμβρίου
12/01/2019
Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές στις οριοθετημένες τουριστικές περιοχές και μόνο τη θερινή περίοδο, όπως ήδη εφαρμόζεται την τελευταία τριετία στον νομό Ρεθύμνου, μετά από τη δυνατότητα που δίνει ο νόμος για τη σχετική λήψη απόφασης των κατά τόπους αντιπεριφερειαρχών, βρίσκει απόλυτα σύμφωνο τον Εμπορικό Σύλλογο Ρεθύμνου, που εκτιμά ότι το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις μέρες την καλοκαιρινή περίοδο είναι προς όφελος των επιχειρηματιών, λόγω του αυξημένου τουρισμού.
Αυτό σημείωσε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Πολιουδάκης, μετά και την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας διευκρινίζοντας ότι η αντίθεση της ΕΣΕΕ αλλά και του τοπικού συλλόγου αφορά στο άνοιγμα των καταστημάτων ανεξέλεγκτα όλες τις Κυριακές του χρόνου. Όπως ανέφερε ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει φτάσει καθαρογραμμένη η απόφαση του ΣτΕ στην ΕΣΕΕ και τους συλλόγους, επεσήμανε ωστόσο ότι πάγια θέση είναι να επιτρέπεται το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές της θερινής περιόδου.
Ειδικότερα, σε ότι αφορά τον νομό Ρεθύμνου, έχει οριοθετηθεί ως τουριστική περιοχή με απόφαση της αντιπεριφερειάρχη και τα καταστήματα δύνανται να είναι ανοιχτά όλες τις Κυριακές της θερινής περιόδου, από 1η Μαΐου έως τέλος Νοεμβρίου, με εξαίρεση τον δήμο Ανωγείων, ο οποίος και τον χειμώνα αποτελεί προορισμό επισκεπτών και μπορεί να έχει ανοιχτά τα καταστήματα του και τις Κυριακές.
Χαρακτηριστικά ο κ. Πολιουδάκης μιλώντας στα «Ρ.Ν.» εξήγησε: «Το 2014 είχε ορίσει ο υπουργός Ανάπτυξης τρεις περιφερειακές ενότητες Αθήνας, Θεσσαλονίκης και νότιο Αιγαίο, κάποιες περιοχές στις οποίες τα καταστήματα θα μπορούσαν να λειτουργούν όλες τις Κυριακές του χρόνου. Η απόφαση έλεγε για πιλοτική εφαρμογή. Τότε είχε προσφύγει η ΕΣΕΕ ΓΕΣΕΒΕΕ και ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων στο ΣτΕ διαφωνώντας με την καθολική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Η πρώτη απόφαση είχε δικαιώσει την ΕΣΕΕ και απαγόρευε το άνοιγμα των καταστημάτων και η τελευταία απόφαση απλώς δικαιώνει ως προς το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές σε οριοθετημένες τουριστικές περιοχές. Στην ουσία η απόφαση αναγνωρίζει το δικαίωμα του υπουργείου Ανάπτυξης να οριοθετεί τις τουριστικές περιοχές. Μετά όμως άλλαξε ο νόμος και δίνει πλέον το δικαίωμα στους κατά τόπους αντιπεριφερειάρχες, με τη σύμφωνη γνώμη των φορέων, να οριοθετούν τις τουριστικές περιοχές και ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα. Εμείς στο Ρέθυμνο σε συνεργασία με την αντιπεριφερειάρχη, η οποία λαμβάνει τη σχετική απόφαση για τρίτη χρονιά ορίσαμε την περίοδο από Μάιο μέχρι και Νοέμβριο ως τουριστική περιοχή σε όλο τον νομό Ρεθύμνου, με εξαίρεση τα Ανώγεια που είναι τουριστική περιοχή και τη χειμερινή περίοδο και επιτρέπεται το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές αυτής της περιόδου. Στην ουσία η απόφαση αυτή αφορά τα τουριστικά καταστήματα. Άρα επί της ουσίας εμάς δεν μας επηρεάζει σε κάτι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Εμάς μας ικανοποιεί γιατί ήμασταν από τους πρώτους που λέγαμε να είναι ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές στις τουριστικές περιοχές, γιατί βλέπουμε τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης ότι υπάρχει μειωμένο εισόδημα στους καταναλωτές, περιορισμός της κατανάλωσης και οι τουρίστες παρά το ότι δεν έχουν και αυτοί μεγάλο εισόδημα, ωστόσο μπορούν την Κυριακή που κάνουν τη βόλτα τους να ενισχύσουν τα εμπορικά καταστήματα. Και επίσης αυτές οι Κυριακές της καλοκαιρινής περιόδου αποτελούν έναν σημαντικό λόγο για να διατηρηθεί ανοιχτό ένα κατάστημα τον χειμώνα, που χωρίς την ενίσχυση του τζίρου του την τουριστική περίοδο τις Κυριακές, ίσως κατέληγε σε λουκέτο τη χειμερινή περίοδο. Η όποια αντίδραση της ΕΣΕΕ αφορούσε στο κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Εμείς δεν έχουμε λάβει ακόμα καθαρογραμμένη την απόφαση και δεν γνωρίζουμε το σκεπτικό της. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι επιτρέπει το άνοιγμα τις Κυριακές τη θερινή περίοδο στις οριοθετημένες τουριστικές περιοχές».
Υπενθυμίζεται ότι με την απόφαση 18/2019, η οποία ελήφθη με οριακή πλειοψηφία μίας ψήφου, κρίθηκε συνταγματική η απόφαση 75812/6-7-2017 που είχε υπογράψει ο τότε υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου.
Η εν λόγω απόφαση, η οποία ήταν αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, με τις περισσότερες πιέσεις για περαιτέρω απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων να ασκούνται τότε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), προέβλεπε τα εξής:
Τα καταστήματα επιτρεπόταν να είναι ανοιχτά όλες τις Κυριακές από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο (με εξαίρεση αυτής που προηγείται του Δεκαπενταύγουστου) σε τμήματα, κυρίως κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, που ανήκουν στους δήμους Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Γλυφάδας, σε τμήμα του δήμου Πειραιώς, σε τμήμα του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, καθώς και στο Εμπορικό Πάρκο του αεροδρομίου των Σπάτων.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ, η εν λόγω ρύθμιση «δεν παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς η εξαίρεση λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις Κυριακές δεν εισήχθη αδιακρίτως, αλλά μόνο στο αναγκαίο και ικανό μέτρο, δηλαδή σε περιφέρειες και περιοχές στις οποίες διαπιστωμένα υφίσταται αξιόλογη -σε εθνική κλίμακα- τουριστική κίνηση». «Πράγματι», σημειώνει η πλειοψηφία, «η επίμαχη υπουργική απόφαση επιδιώκει θεμιτό και πρόδηλο σκοπό γενικού συμφέροντος, ο οποίος συνίσταται στον τομέα του τουρισμού, η τόνωση και η ενίσχυση του οποίου είναι αναγκαία, καθώς αποτελεί βασικό τομέα της εθνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα ενισχύεται και ο ανταγωνισμός».
Κατά της απόφασης Παπαδημητρίου είχαν προσφύγει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας και άλλοι φορείς. Από την άλλη, σε παρεμβάσεις υπέρ της υπουργικής απόφασης είχαν προβεί ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

ΕΣΕΕ: «Η απόφαση απλώς αναγνωρίζει το δικαίωμα του υπουργείου να καθορίζει τις τουριστικές περιοχές»
Με αφορμή την τελευταία απόφαση του ΣτΕ σχετικά με το άνοιγμα εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Καρανίκας, σε γραπτή δήλωση του τονίζει πως: «Η απόφαση του Δ' τμήματος του ΣτΕ που δημοσιοποιήθηκε απλά αναγνωρίζει το δικαίωμα του υπουργείου Ανάπτυξης να καθορίζει τουριστικές περιοχές, που επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Από εκεί και πέρα, τα συμπεράσματα ότι οι Κυριακές «απελευθερώνονται» είναι αυθαίρετα και λανθασμένα.
Το σκεπτικό της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ του 2017 παραμένει σε ισχύ και δεν ανατρέπεται. Η Κυριακή εξακολουθεί να είναι ξεχωριστή και αναντικατάστατη μέρα παρά τις πιέσεις από συγκεκριμένα και περιορισμένα συμφέροντα. Οι όποιες εξαιρέσεις επιτρέπονται μόνο για λόγους αυστηρού δημόσιου συμφέροντος. Το δικαστήριο έκρινε την υπουργική απόφαση Παπαδημητρίου ως προς την ύπαρξη ή όχι των κριτηρίων (σαφώς οριοθετημένων τοπικών ορίων, χρονικών περιόδων και αιτιολόγησης) και απλά αποδεχόμενο ότι αυτά υφίστανται, την έκρινε συνταγματική».
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως: «Η ΕΣΕΕ και η πλειοψηφία των εμπόρων της χώρας σεβόμαστε μεν την απόφαση του δικαστηρίου αλλά διαφωνούμε με το περιεχόμενό της. Άλλωστε, το γεγονός ότι η απόφαση ελήφθη οριακά με πλειοψηφία 4 έναντι 3 -μεταξύ των μειοψηφούντων και ο εισηγητής- δείχνει ότι το σκεπτικό της δεν είναι δεδομένο και μπορεί να ανατραπεί.
Η ΕΣΕΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια αντιτάχθηκε μαχητικά σε κάθε προσπάθεια «ανοίγματος» των Κυριακών, παρουσιάζοντας με τεκμηριωμένο τρόπο την οπτική του μικρού εμπόρου και επιχειρηματία. Μόλις λάβουμε και μελετήσουμε την απόφαση θα καθορίσουμε και την αντίδρασή μας. Η θέση μας για πλήρη διαφύλαξη της κυριακάτικης αργίας παραμένει σταθερή και θα συνεχίσουμε να τη διεκδικούμε».
Αφήστε το σχόλιό σας
spacer
Ονοματεπώνυμο
Σχόλιο


Μαρία Τσιριμονάκη
Μάνος Αστρινός
Ατζέντα Εκδηλώσεων
Ατζέντα Εκδηλώσεων
border
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
border
RSS
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
Το αρχείο μας σύντομα κοντά σας
Κατηγορίες:
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
Σας ακούμε:
Copyright 2019  Ρεθεμνιώτικα Νέα όροι χρήσης | πολιτική απορρήτου | επικοινωνία