Τρίτη 23/07/2019 
RSS Η Σελίδα μας στο facebook Η Σελίδα μας στο youtube Google + instagram
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
Ειδήσεις Ρεπορτάζ
Ειδήσεις Ρεπορτάζ
Εκτύπωση
 
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Απαιτούνται 5 εκ. ευρώ για την άμεση αποκατάσταση του επαρχιακού οδικού δικτύου του Ρεθύμνου

Απαιτούνται 5 εκ. ευρώ για την άμεση αποκατάσταση του επαρχιακού οδικού δικτύου του Ρεθύμνου
• Ξεχωριστή χρηματοδότηση θα λάβουν οι δήμοι Ρεθύμνου, Μυλοποτάμου, Αγίου Βασιλείου και Αμαρίου που έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης • Ζητήθηκε η συνδρομή μηχανικών του υπουργείου Υποδομών για την καταγραφή των ζημιών
02/03/2019
Αίτημα για άμεση χρηματοδότηση της περιφέρειας Κρήτης με το ποσό των πέντε εκ. ευρώ, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του Ρεθύμνου έχει καταθέσει στο αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μετά και τις σχετικές υποδείξεις από τις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων. Το ποσό αυτό που αφορά μόνο τα τμήματα του οδικού δικτύου και τις υποδομές που έχει αρμοδιότητα η περιφέρεια, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη θα εκταμιευτεί την επόμενη εβδομάδα.
Παράλληλα, στους τέσσερις δήμους του νομού Ρεθύμνου, Μυλοποτάμου, Αμαρίου και Αγίου Βασιλείου που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τις 29 Αυγούστου με απόφαση της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών, ενώ ζητήθηκε η συνδρομή μηχανικών του υπουργείου Υποδομών εξαιτίας της μεγάλης υποστελέχωσης των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου.
Εάν στοιχειοθετηθεί ότι η καταστροφή στις υποδομές της Κρήτης, ανέρχεται στα 150 εκατομμύρια ευρώ ή στο 1% του ΑΕΠ, τότε θα διεκδικηθούν πόροι και από την ευρωπαϊκή επιτροπή.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν χθες στην έκτατη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας, που πραγματοποιήθηκε στην Π.Ε. Ρεθύμνου με θέμα «αποτίμηση καταστροφών στην Π.Ε Ρεθύμνου και συντονισμός για την αποκατάσταση τους από τη θεομηνία» παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και το υπουργού Υγείας και βουλευτή Ρεθύμνου Α. Ξανθού, των δημάρχων, των υπηρεσιών και φορέων του νομού.
Στο μεγάλο εύρος των καταστροφών στις υποδομές με έμφαση το οδικό δίκτυο αναφέρθηκε η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, ενώ έγινε φωτογραφική προβολή σε οθόνη μέρους των μεγάλων.
Στις καταστροφές και στη λήψη άμεσων μέτρων σε συνεργασία με την περιφέρεια, αναφέρθηκαν οι δήμαρχοι των πληγέντων δήμων, Ρεθύμνου,
Ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε στη συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, την περιφέρεια, για να «τρέξουν» το συντομότερο οι διαδικασίες αποκατάστασης, ενώ τόσο ο ίδιος, όσο και ο περιφερειάρχης, και άλλοι εκπρόσωποι, τόνισαν τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής, όπως και το φαινόμενο της αυθαιρεσίας με τα μπαζώματα ρεμάτων.
«Χρειάζεται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός που με την καταγραφή όλων των προβλημάτων των έργων που πρέπει να γίνουν και τον τρόπο που πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν. Θα είμαστε σε συνεχή συνεννόηση μεταξύ των υπηρεσιών για το πώς μπορούν να τρέξουν γρηγορότερα οι διαδικασίες και να διεκδικήσουμε τους πόρους που χρειάζεται για να μπορούμε να είμαστε έτοιμοι το καλοκαίρι», τόνισε ο περιφερειάρχης.
Για την έγκαιρη κινητοποίηση και σημαντική βοήθεια των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας, σωμάτων ασφαλείας, εθελοντών, στρατού, και όσων συμμετείχαν στην εξέλιξη του φαινομένου της θεομηνίας, έδωσαν δημόσια συγχαρητήρια, ο υπουργός, ο περιφερειάρχης, η αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ρεθύμνου και οι δήμαρχοι.
 
 
 
Αναλυτικά...
 
 
Απαιτείται ποσό ύψους 5 εκ. ευρώ για τις άμεσες παρεμβάσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του Ρεθύμνου
 
 
ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
 
 
 • Συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών στους δήμους που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως και τον Αύγουστο
 
 

Σε 5 εκ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που ζήτησε άμεσα από το αρμόδιο υπουργείο η Περιφέρεια Κρήτης για την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, προκειμένου άμεσα να προχωρήσει η αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Ήδη, προχθές καταβληθήκαν στα ταμεία της Περιφέρειας 12 εκ. ευρώ για την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και εκτιμάται ότι αρχές της εβδομάδα θα δοθούν τα χρήματα και για τον νομό μας. Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι η καταγραφή των ζημιών στους δήμους του νομού, προκειμένου να τους καταβληθούν οι απαραίτητοι πόροι για να ξεκινήσει σταδιακά η «επούλωση» των πληγών τους.
Από την Πέμπτη οι δήμοι Ρεθύμνου, Αγίου Βασιλείου, Μυλοποτάμου κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, «για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (καταιγίδες, έντονες βροχοπτώσεις, θυελλώδεις άνεμοι) που εκδηλώθηκαν στις 25-02-2019 στις παραπάνω περιοχές. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 26 Αυγούστου 2019», όπως αναφέρεται στην απόφαση της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας. Σημειώνεται ότι ο Δήμος Αμαρίου είχε κηρυχτεί από την προηγούμενη εβδομάδα σε κατάσταση έκτατης ανάγκης -και πλέον αναμένεται να πιστωθούν τα πρώτα χρήματα και να «τρέξουν» με γοργούς ρυθμούς οι διαδικασίες υλοποίησης των έργων, προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση στον νομό εν όψει μάλιστα και της τουριστικής περιόδου.
Παράλληλα με χθεσινή απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών δόθηκε παράταση στις φορολογικές και ασφαλιστικές εκκρεμότητες των πληγέντων του Νομού Ρεθύμνου μέχρι και τον Αύγουστο.
Χθες σε διευρυμένη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, της αντιπεριφερειάρχη Μαρίας Λιονή, των πέντε δημάρχων του νομού και φορέων του Ρεθύμνου αναλύθηκαν διεξοδικά τα προβλήματα που καταγράφονται σε όλες τις περιοχές και τονίστηκε η επιτακτική ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων τόσο για την αποκατάσταση των ζημιών όσο και για την ανακούφιση των πληγέντων. Είναι δεδομένο ότι παρά το γεγονός οι διαδικασίες μπορεί να τρέξουν γρήγορα μέσω της διαπραγμάτευσης της ανάθεσης αντί της δημοπράτησης εν τούτοις κατέστη σαφές και βέβαιο ότι σε καμία περίπτωση η αποκατάσταση δεν θα είναι πολύ σύντομη.
Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι θα γίνουν ενέργειες, προκειμένου να διεκδικηθούν χρήματα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε σχετικές δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Σταύρος Αρναουτάκης, ανέφερε: «Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η καταγραφή όλων των προβλημάτων που υπάρχουν στο Ρέθυμνο και να καταγράψουμε ποια είναι τα προβλήματα ανά δήμο σε συνεργασία με τους δημάρχους. Εμείς έχουμε ήδη ζητήσει το ποσό των 5 εκατομμυρίων για την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου. Έχουμε πάρει ήδη 12 εκατομμύρια για τα Χανιά για να ξεκινήσουν οι άμεσες παρεμβάσεις και χρειάζεται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός με την καταγραφή όλων των προβλημάτων και των έργων που πρέπει να γίνουν και τον τρόπο που πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν αυτά. Θεωρώ ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε απάντηση από το υπουργείο Ανάπτυξης για το αίτημα του Ρέθυμνου. Τα πέντε εκατομμύρια μόνο για την περιφέρεια κυρίως για το επαρχιακό δίκτυο για τους δήμους είναι ξεχωριστά. Αυτό που έχουμε κατά νου είναι μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής όλων των ζημιών στην Κρήτη -πρέπει να έχουμε το 1,5% του ΑΕΠ της Κρήτης-, δηλαδή πρέπει οι ζημιές να ξεπερνούν τα 150 εκατομμύρια και αν ισχύει αυτό τότε θα υποβάλουμε αίτημα για να πάρουμε χρηματοδότηση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως βλέπω κάθε μέρα που περνά δημιουργούνται και νέες ζημιές, οπότε είναι πιθανό να φτάσουμε αυτό το νούμερο». Ο περιφερειάρχης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλες τις υπηρεσίες για τον συντονισμό και την κινητοποίησή τους υποστηρίζοντας «Ο κρατικός μηχανισμός δούλεψε πάρα πολύ σε μία πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση».
Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, τόνισε πως σε αυτή τη φάση είναι κρίσιμη η κατανομή των απαραίτητων πόρων για την άμεση επούλωση των πληγών, κάτι που ανάφερε έχει δρομολογηθεί. Υποστήριξε πως λόγω των υποστελεχωμένων τεχνικών υπηρεσιών των δήμων και της Π.Ε.Ρ. κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών θα συνδράμει στην αυτοψία και καταγραφή των ζημιών στους δήμους του Ρεθύμνου, ενώ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα σχεδιασμού και μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων, που θα θωρακίσουν τον νομό. «Αυτό που καταλαβαίνουμε όλοι είναι ότι είναι κρίσιμοι οι πόροι. Αλλά αυτό που αναδεικνύουν και οι δήμοι και η Π.Ε.Ρ. είναι η υποστελέχωση των τεχνικών τους υπηρεσιών και άρα χρειάζεται μία συνδρομή από κλιμάκιο τεχνικών από το υπουργείο. Είναι πολύ κρίσιμο και πρέπει να εξασφαλιστεί ότι αυτή η συνδρομή από το ΥΠΟΜΕΔΥ θα υπάρξει και στον Νομό Ρεθύμνου. Έχουμε επικοινωνία με τον κ. Σπίρτζη και νομίζω ότι αυτά σε γενικές γραμμές είναι δρομολογημένα. Η επούλωση των πληγών προφανώς θα έχει μία καθυστέρηση, δεν μπορεί να γίνει άμεσα, γρήγορα και αποτελεσματικά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι σημαντικό να γίνει η σωστή ιεράρχηση για να προχωρήσουμε στις πρώτες ανακουφιστικές παρεμβάσεις και κατά την άποψή μου αυτό που εκκρεμεί είναι μία σοβαρή αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν και του σχεδιασμού έγκρισης μελετών και χρηματοδότησής τους. Κοινό μέτωπο για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και τις επείγουσες ανάγκες της καταστροφής, αλλά και με πιο συντονισμένο τρόπο τις προκλήσεις του μέλλοντος» τόνισε ο κ. Ξανθός.
Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, αναφέρθηκε στη διαδικασία της ανάθεσης έργων μέσω διαπραγμάτευσης και όχι δημοπράτησης, σύμφωνα με την οποία, όπως είπε, θα συντμηθεί κατά πολύ ο χρόνος υλοποίησης των έργων. Παράλληλα ενημέρωσε για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούν οι δήμοι για να προχωρούν τα έργα όταν θα φτάσουν τα κονδύλια, από επικοινωνία που είχε με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, ενώ υπογράμμισε πως γίνεται καταγραφή των ζημιών και συγκεντρώνονται τα αιτήματα των δήμων προκειμένου να αποσταλούν αρμοδίως.
Ο πρόεδρος του παραρτήματος του ΤΕΕ Ρεθύμνου, Σπύρος Καλησπεράκης, τόνισε πως θα καταβληθούν προσπάθειες για να συνδράμουν οι μηχανικοί του ΤΕΕ σε ό,τι χρειάζονται οι δήμοι, ωστόσο επεσήμανε ότι στο εξής θα πρέπει δήμοι και περιφέρεια να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα τόσο στην ποιότητα των έργων όσο και στις αυθαιρεσίες που έχουν ως αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικά, ο κ. Καλησπεράκης ανέφερε: «Θέλουμε να παρατηρήσουμε δύο πράγματα. Ότι μάλλον δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός που θα συμβεί ξανά μετά από 60 χρόνια, άρα πρέπει να δώσουμε μεγάλη σοβαρότητα, όταν περάσει πια αυτή η κρίση, στις αυθαιρεσίες που τη δημιούργησαν, στις κακοτεχνίες που την δημιούργησαν, γιατί θα το ξαναζήσουμε από ότι φαίνεται πολύ σύντομα. Το δεύτερο που θέλουμε να παρατηρήσουμε είναι ότι η ποιότητα παραγωγής έργων που όντως δημιουργεί πολλά προβλήματα, δεν είναι τυχαίο ότι είναι υποβαθμισμένη. Μην ξεχνάτε ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε από τη μία ένα νόμο που έχει την έκπτωση ως μοναδικό κριτήριο ανάθεσης έργου και ταυτόχρονα υπηρεσίες υποστελεχωμένες που δεν μπορούν να επιβλέψουν σωστά την ποιότητα. Άρα μετά την κρίση πρέπει να μην ξεχάσουμε ότι η επόμενη κρίση θα είναι κοντά και να προετοιμαστούμε κατάλληλα».

Προτεραιότητα για τον Δήμο Ρεθύμνου οι υποδομές ύδρευσης και τα έργα θωράκισης του λιμανιού
Στον Δήμο Ρεθύμνου η κατάσταση με το οδικό δίκτυο είναι εξαιρετικά κακή, ενώ πολύ σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται στις υποδομές του λιμανιού και στις υποδομές ύδρευσης, οι οποίες καταστράφηκαν εντελώς, αφήνοντας για μέρες χωρίς νερό την πόλη και οικισμούς του δήμου. Ο Γιώργος Μαρινάκης στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη άμεσης υλοποίησης του έργου κατασκευής του σωλήνα, που μεταφέρει το νερό από την Αργυρούπολη στο Γάλλο, τονίζοντας πως πρέπει να προβλεφτεί ένα δίδυμο έργο, ώστε να υπάρχει εφεδρεία κάθε φορά που δημιουργείται πρόβλημα. Ειδικότερα, είπε: «Το δίκτυο της ενδοχώρας το αγροτικό είναι σε τραγική κατάσταση και πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα τον καιρό, γιατί θα αναδειχθούν και άλλα προβλήματα και άλλες ανάγκες που σήμερα δεν είναι ακόμα εμφανείς. Από την κακοκαιρία εμφανίστηκαν αδυναμίες που πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσουμε. Πρώτον είναι οι υποδομές του λιμανιού, που ναι μεν τα προηγούμενα έργα άντεξαν και δεν είχαμε φαινόμενα όπως στο παρελθόν, παρότι είχαμε πολύ πιο έντονα καιρικά φαινόμενα. Κανείς όμως δεν μπορεί να προεξοφλήσει τι θα γίνει μετά την καταπόνηση που δέχθηκε όλο αυτό το σύστημα από την κακοκαιρία και τι θα γίνει σε μία επόμενη, ακόμα και αν αυτή είναι μικρότερη. Έχουμε έτοιμες μελέτες, υπάρχουν και τεχνικά δελτία. Το θέμα της θωράκισης του λιμανιού, που στην ουσία είναι και η θωράκιση ολόκληρης της παλιάς πόλης και της εμπορικής ζωής της περιοχής, είναι ένα έργο πρώτης προτεραιότητας. Επίσης ένα από τα θέματα που αναδείχθηκε είναι ότι το Δυτικό Ρέθυμνο, δηλαδή η περιοχή από τον Κουμπέ, στην Σαρακίνα και τα ψηλά σημεία του Μασταμπά δεν μπορούν να έχουν νερό εάν δεν δουλεύει η δεξαμενή του Γάλλου, η οποία παίρνει νερό μόνο από την Αργυρούπολη και τη λίμνη του Κουρνά. Είδαμε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που προέκυψε στον αγωγό, που είναι φτιαγμένος πριν από 40 χρόνια. Είναι πολύ σημαντικό θέμα, πώς θα επέμβουμε σε αυτό το έργο, που είναι πολύ μεγάλο το κόστος και σαφώς πρέπει να δημιουργήσουμε επίσης ένα δίδυμο έργο που να κατοχυρώνει την υδροδότηση της πόλης. Το έργο αυτό που είναι σε ώριμη φάση και μπορούμε πολύ γρήγορα να το έχουμε ολοκληρώσει μελετητικά και αδειοδοτικά αφορά το νερό των Κούμων. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσουμε ένα bypass τροφοδότησης της πόλης με νερό».
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου επανέλαβε την ανάγκη συνεργασίας των δήμων με το Τεχνικό Επιμελητήριο, με δεδομένη όπως ανέφερε την υποστελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών: «Ένα άλλο μεγάλο θέμα που ανέδειξε αυτή η κρίση είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών και των δήμων και της περιφέρειας και της κρατικής μηχανής. Επιμένω και επαναλαμβάνω την παλιά μου πρόταση, του ότι οπωσδήποτε πρέπει να υπάρξουν, μέχρι να γίνουν οι μόνιμες προσλήψεις μηχανικών, συνεργασίες με το Τεχνικό Επιμελητήριο στη βάση προγραμματικών συμφωνιών για να μπορούμε να έχουμε τεχνική βοήθεια από εξειδικευμένους μηχανικούς και να κάνουμε γρήγορα τεχνικά δελτία και να προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση των ζημιών και στην επούλωση των πληγών» τόνισε.
Παράλληλα, ο δήμαρχος τόνισε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει το τι μέλλει γενέσθαι με τις αποζημιώσεις των πληγέντων είτε πρόκειται για επιχειρήσεις είτε για ιδιώτες: «Αυτό που είναι σημαντικό είναι η αποκατάσταση των επιχειρήσεων των ζημιών. Ζήτησαν να υπάρχει σαφήνεια στις οδηγίες προς τους ανθρώπους για να δούμε αν η κείμενη νομοθεσία καλύπτει τις δουλειές τους και σε ποιο βαθμό και σε ποιο είδος για να μη δημιουργούνται φάκελοι με άχρηστο υλικό που δεν πρόκειται ποτέ να ικανοποιηθεί. Αν χρειάζεται να αλλάξει ακόμα και η νομοθεσία νομίζω ότι αυτό έχει να κάνει με άλλες διαδικασίες που πρέπει να το δούμε. Πρέπει οι πολίτες να πάρουν σαφείς οδηγίες για να ξέρει ο καθένας ποια είναι τα δικαιώματά του».

«Η ζημιά ήταν πολύ μεγάλη στον αγωγό, καταβάλαμε τεράστιες προσπάθειες για την αποκατάστασή της»
Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα υδροδότησης στον Δήμο Ρεθύμνου, όπου αρκετές περιοχές των οικισμών και της πόλης έμειναν για μέρες χωρίς νερό, ο δήμαρχος και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ υποστήριξαν ότι σημειώθηκαν δυο σοβαρές βλάβες, μια στον αντλιοστάσιο του Πλατανιά, που τέθηκε εκτός λειτουργίας και όπως ανέφεραν αποκαταστάθηκε την ίδια μέρα και μια σοβαρότερη στον αγωγό, που μεταφέρει το νερό από την Αργυρούπολη στη δεξαμενή του Γάλλου, η οποία, όπως είπαν μετά από τεράστιες προσπάθειες του προσωπικού αποκαταστάθηκε το βράδυ της Πέμπτης. Ωστόσο, όπως είπε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, μετά την αποκατάσταση της ζημιάς, διαπιστώθηκε ότι δεν τροφοδοτούνταν οι περιοχές που υδρεύονται από την δεξαμενή του Γάλλου και το πρωί της Παρασκευής τα συνεργεία εντόπισαν πως υπήρχε πρόβλημα στα φρεάτια της Αργυρούπολης, που είχαν καλυφτεί με φερτά υλικά, το οποίο όπως είπε αντιμετωπίστηκε χθες το πρωί.
«Στην περιοχή του Πετρέ που έσπασε ο αγωγός η δουλειά ήταν πολύ δύσκολη και ούτε οι ίδιοι δεν περιμέναμε ότι η δουλειά θα είχε τελειώσει την Πέμπτη το απόγευμα. Ήρθε το νερό από την Αργυρούπολη, θεωρούσαμε ότι σε δύο-τρεις ώρες θα έρθει και στο Ρέθυμνο και για αυτό βγάλαμε την ανακοίνωση. Είδαμε όμως ότι σε δύο-τρεις ώρες το νερό δεν ερχόταν και ξεκινήσαμε να ψάχνουμε επειδή φοβηθήκαμε ότι υπάρχει άλλο σπάσιμο. Ξεκινήσαμε από τον Γάλλο μέχρι την Αργυρούπολη και είδαμε ότι δεν υπάρχει άλλη βλάβη. Στην Αργυρούπολη το φρεάτιο της απαγωγής ήταν μπλοκαρισμένο. Το ξεμπλοκάραμε και πλέον έρχεται νερό στο Ρέθυμνο. Ζητάμε συγγνώμη στον κόσμο. Και εμείς δεν περιμέναμε ότι το έργο αυτό θα γινόταν τόσο γρήγορα. Το θεωρούμε άθλο», ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, Βασίλης Θεοδωράκης.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, υποστήριξε: «Το bypass που έγινε ήταν ένα πείραμα που ευτυχώς αποδείχθηκε απόλυτα επιτυχημένο. Οφείλεται στην ηρωική προσπάθεια των εργαζομένων και των μηχανικών και των ελεύθερων συνεργατών που μας βοήθησαν για άλλη μία φορά για να μπορέσουμε να κάνουμε συγκολλήσεις και τακτοποίησεις ενός νέου συστήματος που αποκαθιστά εν μέρει το παλιό σύστημα. Και λέω εν μέρει γιατί το καινούργιο δεν έχει όλη την δυνατότητα παροχής αλλά επειδή δεν έχουμε την ένταση της ζήτησης μπορούμε να μην νιώθουμε την έλλειψη στις καταναλωτικές μας ανάγκες τη δεδομένη στιγμή».

10 εκ. ευρώ οι ζημιές στο Αμάρι
Ο δήμος Αμαρίου, που είχε πληγεί από την κακοκαιρία στις 16-17 Φεβρουαρίου και ήδη είχε κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ δεν έμεινε αλώβητος και από τις έντονες βροχοπτώσεις της περασμένης εβδομάδας. Ο δήμαρχος μίλησε για μια πρωτόγνωρη κατάσταση, καθώς, όπως ανέφερε, οι κάτοικοι είχαν να δουν τέτοια καιρικά φαινόμενα από το 1968. Το δημοτικό δίκτυο, όπως είπε, έχει υποστεί τεράστιες ζημιές, ειδικά στο τμήμα Αποδούλου - Μάντρες, όπου οι καθιζήσεις συνεχίζονται και για αυτό, όπως τόνισε, δεν μπορεί να γίνει άμεσα η καταγραφή των ζημιών. «Έχουμε υποβάλλει αιτήματα στο υπουργείο Υποδομών, διεκδικούμε 3,5 εκ. ευρώ από το υπουργείο Υποδομών και 4,5 εκ. ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών. θεωρούμε ότι οι ζημιές στο Αμάρι μπορούν να ξεπεράσουν τα 10 εκ. ευρώ. Έχουμε τεράστιες ζημιές στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης. Λέμε ότι θα συντομεύσουν οι διαδικασίες μέσω διαπραγμάτευσης όμως σίγουρα απαιτείται χρόνος, για αυτό χρειάζεται να υπάρχει υπομονή και από τους πολίτες. Τα χρήματα θεωρώ ότι θα βρεθούν, έχουμε σχετικές υποσχέσεις», τόνισε ο Παντελής Μουρτζανός που απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας του επανέλαβε το πρόβλημα της υποστελέχωσης των τεχνικών υπηρεσιών ζητώντας να υπάρξει σχετική μέριμνα.

Στο 1,2 εκ. ευρώ οι ζημίες του δημοτικού δικτύου στον Δήμο Αγίου Βασιλείου
Για τεράστια προβλήματα στο δημοτικό δίκτυο, ιδιαίτερα στους δρόμους Σελλιά - Ροδάκινο, στο Κουρταλιώτικο φαράγγι και στο δρόμο Σπήλι - Αγία Γαλήνη έκανε λόγο ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου. Το αγροτικό δίκτυο δεν υφίσταται πλέον ιδιαίτερα στην Δημοτική Ενότητα Φοίνικα, ενώ το δημοτικό δίκτυο είναι πολύ επικίνδυνο ανέφερε και τόνισε ότι πρέπει άμεσα να αποκατασταθούν οι ζημιές: «Έχουμε κάνει μια καταγραφή 1.2 εκ. ευρώ και αφορά μόνο το δημοτικό δίκτυο και όχι το αγροτικό οδικό δίκτυο. Ο Πλακιάς έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στην αγροτική γη, ενώ ολοσχερώς καταστράφηκε ο ΤΟΕΒ του Πλακιά, οι υποδομές του όπου βρισκόταν στο Κουρταλιώτικο φαράγγι. Πρέπει άμεσα να εκταμιευτούν τα χρήματα για να ξεκινήσουν οι εργασίες, όμως, απαιτείται πολύς χρόνος με δεδομένο ότι δεν έχουμε τεχνικό προσωπικό» τόνισε ο δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης.

Κατεστραμμένο το 70% των αγροτικών δρόμων του δήμου Μυλοποτάμου
Για βιβλική καταστροφή έκανε λόγο ο δήμαρχος Μυλοποτάμου τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι το 70% των αγροτικών δρόμων κατέρρευσαν με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στη δημοτική ενότητα Γεροποτάμου. «Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα αποκαταστήσουμε όλη αυτή την καταστροφή. Έχουμε γέφυρες 5-6 που πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα. Έχουμε τεράστιες ζημιές στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης και αρκετά χωριά έμειναν χωρίς νερό. Υπάρχουν τουριστικές περιοχές όπως το Πάνορμο και το Μπαλί οι ζημιές των οποίων πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα. Απαιτείται η συνεργασία όλων των υπηρεσιών για να καθαριστεί η περιοχή.

Εργασίες στον ΒΟΑΚ από Υπουργείο
Στις δηλώσεις του ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα έργα αποκατάστασης στον ΒΟΑΚ από το αρμόδιο Υπουργείο, στις μελέτες του ΟΑΚ, ενώ ευχαρίστησε όλες τις υπηρεσίες για την συνεργασία.
Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ο κρατικός μηχανισμός δούλεψε και πρέπει να το πούμε ότι δεν ήταν μία εύκολη κατάσταση, ήταν ίσως η δυσκολότερη που έχουμε βιώσει όλα τα χρόνια στην Περιφέρεια Κρήτης και για το νησί μας. Πάνω από όλα αυτό το οποίο ενδιαφέρει είναι να λυθούν τα προβλήματα όσο το δυνατόν συντομότερα. Το υπουργείο Υποδομών ανέλαβε για τον βόρειο οδικό άξονα να κάνει την κατασκευή όλων των έργων που χρειάζονται για τις καταπτώσεις και όλο το μήκος ειδικά από το Ηράκλειο μέχρι τα Χανιά, μέχρι το Σταλό».
 
Αφήστε το σχόλιό σας
spacer
Ονοματεπώνυμο
Σχόλιο


Μαρία Τσιριμονάκη
Μάνος Αστρινός
Ατζέντα Εκδηλώσεων
Ατζέντα Εκδηλώσεων
border
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
border
RSS
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
Το αρχείο μας σύντομα κοντά σας
Κατηγορίες:
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
Σας ακούμε:
Copyright 2019  Ρεθεμνιώτικα Νέα όροι χρήσης | πολιτική απορρήτου | επικοινωνία