Σάββατο 24/08/2019 
RSS Η Σελίδα μας στο facebook Η Σελίδα μας στο youtube Google + instagram
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
Ειδήσεις Ρεπορτάζ
Ειδήσεις Ρεπορτάζ
Εκτύπωση
 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ

Σχεδιασμός και μελέτες για νέα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Σχεδιασμός και μελέτες για νέα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Συνεχίζονται οι προσπάθειες αντιμετώπισης του προβλήματος σχολικής στέγης, το οποίο παραμείνει οξύ με δεδομένο την παλαιότητα πολλών σχολικών συγκροτημάτων, τα οποία χρήζουν βελτιώσεων ή σε κάποιες περιπτώσεις αντικατάστασης, αλλά και δεδομένου του ολοένα και αυξανόμενου μαθητικού πληθυσμού που δημιουργεί νέες ανάγκες για τον μητροπολιτικό δήμο.
Μετά τη κατασκευή των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ την προηγούμενη τριετία και συγκεκριμένα το σχολικό συγκρότημα σε Σταυρωμένο και Ατσιπόπουλο, η βαρύτητα δίδεται πλέον στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Μετά την κατασκευή του νέου Δημοτικού Σχολείου Γερανίου, αλλά και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ατσιποπούλου, οι εργασίες του οποίου είναι σε εξέλιξη -και αναμένεται καλώς εχόντων των πραγμάτων να έχουν παραδοθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο- η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ετοιμάζει μελέτες για την κατασκευή δυο ακόμα δημοτικών σχολείων. Ο λόγος για το 12θεσιο Δημοτικό Σχολείο στο Άδελε, το οποίο έχει σχεδιαστεί να ανεγερθεί νότια του υφιστάμενου σχολικού συγκροτήματος. Πρόκειται για ένα δωδεκαθέσιο σχολείο, η κατασκευή του οποίου χαρακτηρίζεται επιβεβλημένη, μιας και η υφιστάμενη δομή -αν και μια από τις μεγαλύτερες σε επίπεδο δημοτικών στον νομό- διαθέτει χώρους που δεν επαρκούν να στεγάσουν τον αυξημένο μαθητικό πληθυσμό. Ήδη, στην σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου πρέπει να ληφθεί απόφαση ότι ο συγκεκριμένος οικοπεδικός χώρος είναι ο μοναδικός κατάλληλος για την ανέγερση σχολείου. Ακολούθως σε ένα δίμηνο με βάση τις εκτιμήσεις του αρμόδιου για θέματα παιδείας δημοτικού συμβούλου, Γιώργου Γεωργαλή, ο φάκελος θα συμπληρωθεί με τα αρχιτεκτονικά σχέδια προκειμένου να αποσταλεί στο υπουργείο Παιδείας για την απαραίτητη έγκριση του κτιριολογικού προγράμματος.
Παράλληλα, στο τελικό στάδιο βρίσκονται σύμφωνα με τον κ. Γεωργαλή και οι διαδικασίες τακτοποίησης του οικοπέδου στο Ρουσσοσπίτι για να υποβληθεί ο φάκελος στο υπουργείο για έγκριση κτιριολογικού προγράμματος προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ανέγερση του νέου Δημοτικού Σχολείου, που έχει «παγώσει» για αρκετά χρόνια.
«Για το 12θεσιο Δημοτικό Σχολειό του Άδελε χρειάζεται η σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ότι είναι το μοναδικό κατάλληλο οικόπεδο για την ανέγερση σχολείου, ώστε να συμπληρωθεί ο φάκελος και να τον στείλουμε στο υπουργείο Παιδείας για την έγκριση του κτιριολογικού προγράμματος. Προς το παρόν έχουμε την απόφαση της Επιτροπής Καταλληλότητας, στην οποία συμμετείχε και μηχανικός του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων που αναφέρει ότι το οικόπεδο είναι κατάλληλο -βρίσκεται νότια του υφιστάμενου Δημοτικού Σχολείου Άδελε, (6,5 στρέμματα που είναι στην κυριότητα του δήμου) και στην συνεχεία η Τεχνική Υπηρεσία θα ολοκληρώσει τα αρχιτεκτονικά σχέδια -υπάρχει προμελέτη. Πιστεύω ότι σε δυο μήνες θα είμαστε έτοιμοι και θα έχουμε συγκεντρώσει τα απαραίτητα έγγραφα για να τα στείλουμε.
Ταυτόχρονα ταχτοποιούμε το οικόπεδο στο Ρουσσοσπίτι και είμαστε έτοιμοι σε ένα μήνα να στείλουμε το φάκελο για την έγκριση του κτιριολογικού προγράμματος για το 5θεσιο Δημοτικό Σχολείο. Αυτά τα σχολεία, επειδή έχουμε δικαίωμα να βάλουμε 10% περισσότερες αίθουσες, μπορούν να λειτουργήσουν με παραπάνω θέσεις» τόνισε ο κ. Γεωργαλής.

Δρομολογούνται οι μελέτες για την κατασκευή δυο νηπιαγωγείων
Εν τω μεταξύ στα σκαριά βρίσκονται και οι μελέτες για την ανέγερση δυο νηπιαγωγείων και συγκεκριμένα του 4ου Νηπιαγωγείο -στο τέρμα της οδού Ασκούτση- το οποίο έχει σχεδιαστεί να κατασκευαστεί σε οικόπεδο που παραχωρεί η μητρόπολη στον δήμο για το σκοπό αυτό, καθώς και η κατασκευή του 10ου Δημοτικού Σχολείου, το οποίο βρίσκεται στα τρία Μοναστήρια και συστεγάζεται με το 16ο Δημοτικό Σχολειό σε πρόκατ αίθουσες.

Εν αναμονή για την εξεύρεση χρηματοδότησης μέσω ΣΔΙΤ για την κατασκευή σχολείων στου Γάλλου
Παράλληλα, μετά τη παραχώρηση της έκτασης από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στον Δήμο Ρεθύμνου με την διαδικασία χρησιδανείων για την ανέγερση σχολείων στου Γάλλου, ο Δήμος προγραμματίζει συναντήσεις με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να δρομολογηθούν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ώστε η κατασκευή των σχολείων να προχωρήσει μέσω προγράμματος ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα). Ήδη, πριν τρεις μήνες την ανέγερση Πειραματικών Σχολείων ενέκρινε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης σε χώρο του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος. Η παραχώρηση της συγκεκριμένης έκτασης στον Δήμο Ρεθύμνου έγινε υπό την προϋπόθεση ότι ο Δήμος θα παραχωρήσει από την πλευρά του στο Πανεπιστήμιο τη χρήση του κτιρίου «Ξενία». Η διαδικασία ανταλλαγής θα γίνει με τη διαδικασία χρησιδανείου με διάρκεια τα πενήντα έτη. «Ο δήμαρχος έχει κάνει μια επαφή με το υπουργείο Οικονομικών και τις Κτιριακές Υποδομές και σύντομα θα υποβάλλουμε αίτηση για να προχωρήσει η κατασκευή τους μέσω ΣΔΙΤ. Έχει γίνει μια πρώτη επαφή και θα γίνει ακόμα μια μέσα στον επόμενο μήνα για να προχωρήσουμε τις διαδικασίες για την κατασκευή των Πειραματικών και του Μουσικού Σχολειού στου Γάλλου» ανέφερε ο κ. Γεωργαλής.

Καμία απάντηση για την αύξηση της επιχορήγησης των σχολικών επιτροπών
Ωστόσο, η κατασκευή των σχολείων δεν αποτελεί πανάκεια, τονίζει ο υπεύθυνος δημοτικός σύμβουλος υποστηρίζοντας πως ο Δήμος προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις ανάγκες σχολική στέγης κάνοντας μελέτες και διεκδικώντας κονδύλια για την ανέγερση σχολείων, ωστόσο είναι απαραίτητη όπως λέει για την λειτουργία τους η κρατική επιχορήγηση. Μέχρι σήμερα παρά τα επανειλημμένα αιτήματα για αύξηση των επιχορηγήσεων των σχολικών επιτροπών προκειμένου να διασφαλίζεται η αποτελεσματική και εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, δεν υπάρχει καμία απάντηση.
Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις με τελευταία μια επιστολή της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνου προς τον υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, στην οποία καταγράφονταν αναλυτικά το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει και την αδυναμία των επιτροπών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους εξαιτίας των λιγοστών πόρων, που είναι δυσανάλογοι των αυξημένων αναγκών.
Υπενθυμίζεται ότι σε επιστολή που απέστειλαν στο αρμόδιο τμήμα του υπουργείου για την κατανομή των κρατικών κονδυλίων, τα μέλη της επιτροπής Παιδείας που εκπροσωπούν σχολεία τόσο Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Ρεθύμνου, επεσήμαναν την αδικία που υφίσταται τα τελευταία χρόνια ο μητροπολιτικός δήμος με τις μειωμένες επιχορηγήσεις, που δεν επαρκούν για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των σχολικών μονάδων. Όπως ανέφεραν, η κατανομή των σχετικών κονδυλίων γίνεται με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τα σχολεία και το μαθητικό πληθυσμό του σχολικού έτους 2014-2015, ενώ στον μητροπολιτικό δήμο από το 2016, δηλαδή εδώ και δυο χρόνια, λειτουργούν έξι νέες σχολικές μονάδες, οι οποίες επί της ουσίας ουδέποτε επιχορηγήθηκαν. Παράλληλα, επισημαίνουν πως για τα νέα σχολεία ο Δήμος Ρεθύμνου, παρότι έπρεπε, δεν έλαβε ποτέ εξοπλισμό, ο οποίος στο μεγαλύτερο μέρος του αγοράστηκε από χορηγήσεις και δωρεές με την συνδρομή της Περιφέρειας.
Στην επιστολή τονίζεται ότι οι υποχρεώσεις του Δήμου είναι επιπλέον αυξημένες, καθώς ο Δήμος Ρεθύμνου συντηρεί και σχολεία που απευθύνονται σε μαθητές όλου του νομού, όπως τα ΕΠΑ.Λ., τα Ειδικά Σχολεία, τα Πειραματικά και το Μουσικό, για τα οποία ζητεί οικονομική στήριξη από τους υπόλοιπους τέσσερις δήμους του νομού. Τα ειδικά σχολεία δε, απαιτούν περισσότερα χρήματα λόγω και των εργαστηρίων που λειτουργούν σε αυτά.
Ο κ. Γεωργαλής ανέφερε: «Εμείς χτίζουμε σχολεία και τα έξοδά τους ουσιαστικά τα επιβαρύνεται ο Δήμος. Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της δημοτικής αρχής για αύξηση της επιχορήγησης δεν έχουμε λάβει καμιά θετική απάντηση. Το υπουργείο εξακολουθεί να κάνει την κατανομή των πιστώσεων βασιζόμενα σε στοιχεία του μαθητικού πληθυσμού του 2014. Αυτό σημαίνει ότι για τα σχολεία που λειτουργούν από το 2015, τα νέα, ο δήμος αναλαμβάνει τα έξοδα λειτουργία τους, κάτι όμως που είναι υποχρέωση του κράτους και όχι του δήμου».
Αφήστε το σχόλιό σας
spacer
Ονοματεπώνυμο
Σχόλιο


Μαρία Τσιριμονάκη
Μάνος Αστρινός
Ατζέντα Εκδηλώσεων
Ατζέντα Εκδηλώσεων
border
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
border
RSS
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
Το αρχείο μας σύντομα κοντά σας
Κατηγορίες:
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
Σας ακούμε:
Copyright 2019  Ρεθεμνιώτικα Νέα όροι χρήσης | πολιτική απορρήτου | επικοινωνία