Η Κρήτη διαθέτει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να αναπτύξει και να προωθήσει τον αγροτουρισμό, αξιοποιώντας τουριστικά το δημοφιλές προϊόν της, το λάδι, που είναι ευρέως γνωστό ως «χρυσάφι της Κρήτης».
Το ενδιαφέρον των ξένων επισκεπτών για να γνωρίσουν τον τοπικό πολιτισμό, την ιστορία και τη γαστρονομία αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο ενώ, όπως καταδεικνύουν τα συμπεράσματα σχετικών ερευνών, η Κρήτη θα μπορούσε να επενδύσει στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού αφενός για να επεκτείνει την τουριστική σεζόν και αφετέρου για να προσελκύσει πιο εύρωστους οικονομικά επισκέπτες. Μια τέτοια μορφή τουρισμού αποτελεί και ο ελαιοτουρισμός που έχει σοβαρές προοπτικές ανάπτυξης εφόσον υπάρξουν συνέργειες και συνεργασίες για την ανάπτυξη του.
Ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης αναδεικνύει μέσα από παρεμβάσεις του τις δυνατότητες του νησιού, ζητώντας ουσιαστικά τη συνδρομή της περιφέρειας σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση δράσεων, ώστε να αξιοποιηθούν για τουριστικούς σκοπούς ιδιωτικά ελαιοτριβεία και ελαιομουσεία.
Ήδη, ο ΣΕΔΗΚ έχει προχωρήσει με την οικονομική συνδρομή της περιφέρειας Κρήτης στην ανάδειξη των μνημειακών ελαιοδέντρων του νησιού τα οποία είναι επισκέψιμα και αποτελούν πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους επισκέπτες.
Στόχος του συνδέσμου είναι να αναπτυχθεί σημαντικά ο ελαιοτουρισμός στην Κρήτη, τόσο μέσω των επισκέψεων σε σημεία ενδιαφέροντος γύρω από τον πολιτισμό της ελιάς, όσο και μέσω της διασύνδεσης του πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα παραγωγής.
Οι προοπτικές ανάπτυξης του ελαιοτουρισμού στο νησί είναι μεγάλες επισημαίνουν τα μέλη του ΣΕΔΗΚ, που επικαλούνται στο παράδειγμα της περιφέρειας της Ανδαλουσίας της Ισπανίας, όπου αυτή η μορφή τουρισμού έχει ήδη αποφέρει καρπούς και χιλιάδες επισκέπτες επισκέπτονται την περιοχή γι’ αυτόν τον λόγο.
Αυτό που προτείνει ο ΣΕΔΗΚ είναι η χρηματοδότηση από πλευράς περιφέρειας των παρεμβάσεων και των δράσεων που απαιτούνται για ενισχύσεις ελαιοτριβείων και άλλων ελαιοκομικών επιχειρήσεων, προκειμένου να προσαρμόσουν τις εγκαταστάσεις τους για την ανάπτυξη ελαιοτουρισμού στην περιοχή, να μπορούν δηλαδή να υποδέχονται και να εξυπηρετούν σε αξιοπρεπή περιβάλλοντα τους επισκέπτες προσφέροντες τις σχετικές υπηρεσίες ή πωλώντας είδη που σχετίζονται με το κρητικό λάδι.
Ενδεικτικά ο ΣΕΔΗΚ αναφέρεται σε παρεμβάσεις, όπως η δημιουργία αιθουσών υποδοχής και ενημέρωσης, εγκαταστάσεις γευσιγνωσιών, προθήκες έκθεσης ελαιολάδου και προϊόντων, τουριστική σήμανση, παραγωγή ενημερωτικού υλικού κ.λπ.
Οι ενέργειες αυτές θα συμβάλλουν καθαριστικά στην αξιοποίηση των άφθονων αξιοθέατων της ελαιοκομικής πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού (αρχαιολογικών μνημείων, ελαιομουσείων και μνημειακών ελαιοδέντρων κ.α.) καθώς και επισκέψιμων ελαιοκομικών εγκαταστάσεων και εργασιών ελαιοτριβείων, τυποποιητηρίων, εργασιών συγκομιδής κ.α. για την επέκταση της τουριστικής περιόδου χρονικά και γεωγραφικά στην Κρήτη.
Η ανάπτυξη και προώθηση του ελαιοτουρισμού μπορεί να αποτελέσει τον νέο τρόπο προβολής του κρητικού λαδιού μέσα από βιωματικές εμπειρίες που συνδέουν το προϊόν με την ιστορία, τον πολιτισμό και την κρητική κουζίνα.
Σελ. 5.
Αναλυτικά,
Η Κρήτη μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό προορισμό ελαιοτουρισμού
Η Κρήτη διαθέτει όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να
αποτελέσει ένα δυναμικό προορισμό ελαιοτουρισμού και να ενισχύσει την
τοπική της οικονομία όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά καθ’ όλη την
διάρκεια του έτους. Το κρητικό λάδι είναι ευρέως γνωστό και διαδομένο
για την υψηλή διατροφική του αξία, αλλά και την καλή ποιότητά του εν
γένει. Πέραν όμως από το προϊόν αυτό κάθε αυτό, η Κρήτη διαθέτει
επιπλέον ανταγωνιστικά στοιχεία σε σχέση με άλλες περιοχές, αφού έχει
μεγάλη ιστορία και έχει συνδέσει το λάδι και την ελιά με τον ίδιο τον
πολιτισμό της. Ήδη υπάρχουν ελαιόδεντρα εκατοντάδων ετών, αρκετά από τα
οποία έχουν ήδη αναδειχτεί με την συμβολή της Περιφέρειας ως μνημειακά
και είναι πλέον επισκέψιμα, ενώ σε όλους τους νομούς υπάρχουν περίπου
δέκα μουσεία της ελιάς -τα οποία σήμερα υπολειτουργούν- και δυνητικά θα
μπορούσαν να παρουσιάσουν την ιστορία της ελιάς στους επισκέπτες,
αποτελώντας ένα δυναμικό πόλο έλξης για εκατοντάδες επισκέπτες ανά τον
κόσμο, που επιλέγουν τον τόπο των διακοπών τους αναζητώντας προορισμούς
που δεν διαθέτουν μόνο ήλιο και θάλασσα αλλά προσφέρουν δυνατότητες
ξενάγησης σε μουσειακούς χώρους και μνημειακά ελαιόδεντρα καθιστώντας
τους τουρίστες κοινωνούς της κουλτούρας και του πολιτισμού μας. Τα
βασικά χαρακτηριστικά του κρητικού λαδιού, τα οποία είναι άμεσα
συνδεδεμένα με το περιβάλλον και τον πολιτισμό του νησιού, αλλά και
αναγνωρισμένα για το οφέλη του στην υγεία, εξαιτίας της υψηλής ποιότητας
του προϊόντος, είναι στοιχεία που δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για
την περαιτέρω ανάδειξή του, ώστε το προϊόν αυτό να τονώσει την
οικονομία του νησιού και να συμβάλει στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη.
Ωστόσο για να γίνει αυτό απαιτείται συντονισμός, οργάνωση και
συνεργασία όλων των φορέων, παραγωγών, επιχειρηματιών και αυτοδιοίκησης.Η ανάδειξη και προώθηση του ελαιοτουρισμού αποτελεί μεγάλο στοίχημα
για τον ΣΕΔΗΚ, ο οποίος επιδιώκει τη συνεργασία και την στήριξη της
Περιφέρειας Κρήτης, ώστε μέσα από την εξασφάλιση της απαιτούμενης
χρηματοδότησης να «ζωντανέψουν» όχι μόνο τα μνημειακά ελαιόδεντρα, αλλά
και οι μουσειακοί χώροι και να υπάρξει ταυτόχρονα η απαραίτητα
στρατηγική προβολής και προώθησής τους μέσα από τουριστικά γραφεία,
ξεναγούς και όλη την αλυσίδα του τουριστικού κλάδου.Το θέμα αυτό συζητήθηκε στην χθεσινή συνεδρίαση του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο.Σε σχετικές δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ, Γιώργος ΜαρινάκηςΑπό την πλευρά του, ο επιστημονικός συνεργάτης του ΣΕΔΗΚ, Νίκος ΜιχελάκηςΟ ΣΕΔΗΚ συμμετέχει στο διάλογο για την νέα ποιοτική κατηγορία Premium έξτρα παρθένοΕν τω μεταξύ, στον ευρωπαϊκό διάλογο για την νέα ποιοτική κατηγορία
έξτρα παρθένου ελαιολάδου θέλει να συμμετάσχει ο σύνδεσμος ελαιοκομικών
δήμων Κρήτης, εκτιμώντας πως η διαδικασία αυτή θα είναι προς όφελος των
παραγωγών αλλά και του ίδιου του προϊόντος. Σε σχετικές δηλώσεις του ο
πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ, υποστήριξε: «Θέλουμε να παρέμβουμε στο δημόσιο
διάλογο που γίνεται στην ευρωπαϊκή κοινότητα. Είναι ένα θέμα που για μας
μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο αλλά ταυτόχρονα και πρόβλημα. Μιλάμε για
μια νέα ποιοτική κατηγορία, πρίμιουμ για τα εξτρά παρθένο ελαιόλαδο. Η
παρέμβασή μας πρέπει να ‘ναι ουσιαστική, ώστε να μην αποκλειστούμε βάσει
των κριτηρίων που θα θεσπιστούν από τα ισπανικά συμφέροντα που είναι τα
πιο ισχυρά στην Ευρώπη. Σαν συζήτηση την καλοδεχόμαστε, γιατί πράγματι η
Κρήτη έχει εξαιρετική ποιότητα παρθένου ελαιολάδου. Το θέμα όμως είναι
να υπάρχουν και τα υπόλοιπα κριτήρια, που να μην μας αποκλείουν
ενισχύοντας τους ανταγωνιστές μας»Από την πλευρά του ο επιστημονικός συνεργάτης του ΣΕΔΗΚ, Νίκος Μιχελάκης, Κατρακυλούν οι τιμές του κρητικού ελαιολάδουΕν τω μεταξύ, προβληματισμός επικρατεί για τις τιμές του
ελαιόλαδου, οι οποίες με βάση τις τελευταίες μετρήσεις του ΣΕΔΗΚ (18
Ιουνίου) σε καμία περιοχή της Κρήτης δεν ξεπερνούν τα 2.60 ευρώ το
λίτρο. Η πτώση αυτή σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΔΗΚ οφείλεται στην
μεγάλη υπερπαραγωγή που υπάρχει στην Ισπανία.Ζητούν αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑΠαράλληλα ο ΣΕΔΗΚ ζητά την αναμόρφωση κανονισμού ΕΛΓΑ για την
κάλυψη των ζημιών που προκαλούνται από καύσωνες, καθώς όπως τονίζει με
το ισχύον καθεστώς υπάρχει μεροληπτική μεταχείριση σε βάρος των Κρητικών
παραγωγών «Υπάρχει δηλαδή βάσει κανονισμού πρόνοια για καταστροφές
από το ψύχος και όχι από καύσωνες. Είναι ένα θέμα που πρέπει να το
βάλουμε στην επικαιρότητα γιατί θέλει αναμόρφωση ο κανονισμός του ΕΛΓΑ» Απαραίτητο να ξεκινούν νωρίτερα οι ψεκασμοί καταπολέμησης του δάκουΠαρά το γεγονός ότι φέτος οι ψεκασμοί καταπολέμησης του δάκου
ξεκίνησαν νωρίτερα ικανοποιώντας τους παραγωγούς ο ΣΕΔΗΚ αναγνωρίζει μεν
το θετικό αυτό βήμα, επισημαίνει ωστόσο ότι για την αποτελεσματικότητα
των ψεκασμών, αυτοί πρέπει να ξεκινούν ακόμα πιο νωρίς, χαρακτηριστικά, ο
κ. Μαρινάκης είπε: «Φέτος ξεκίνησαν νωρίτερα και πιο οργανωμένα οι
ψεκασμοί καταπολέμησης του δάκου. Αυτό ωστόσο, δεν σημαίνει ότι
ξεκινήσαμε και απολύτως έγκαιρα. Είμαστε βέβαιοι ότι θα έπρεπε να είχε
ξεκινήσει αυτή η διαδικασία 20 μέρες νωρίτερα πριν την πήξη του
ελαιόκαρπου. Ελπίζω η βελτίωση να γίνει καλύτερη τα επόμενα χρόνια, τώρα
που έχουμε καλύτερη τεχνογνωσία».«Υπάρχει μια υπεραισιοδοξία από την πλευρά υπηρεσιών και άλλων
οργανώσεων ότι ξεκινήσαμε κάπως νωρίτερα τους ψεκασμούς σχετικά με άλλες
χρονιές. Άποψή μας είναι ότι δεν είναι σημείο απόλυτης επιτυχίας αυτό
το ξεκίνημα. Οι πρώτοι ψεκασμοί είναι κρίσιμης και αποφασιστικής
σημασίας για την όλη εξέλιξη της δακοκτονίας, διότι απευθύνονται στα
έντομα που προέρχονται από την διακύμανση του χειμώνα. Είναι τα πρώτα
έντομα τα οποία πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο, άρα πρέπει να
καταπολεμηθούν πολύ νωρίτερα. Και σύμφωνα με τα δεδομένα από το σημείο
της πρώτης διενέργειας του ψεκασμού πρέπει να είναι προ της πήξεως του
πυρήνα της ελιάς»
αποτελέσει ένα δυναμικό προορισμό ελαιοτουρισμού και να ενισχύσει την
τοπική της οικονομία όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά καθ’ όλη την
διάρκεια του έτους. Το κρητικό λάδι είναι ευρέως γνωστό και διαδομένο
για την υψηλή διατροφική του αξία, αλλά και την καλή ποιότητά του εν
γένει. Πέραν όμως από το προϊόν αυτό κάθε αυτό, η Κρήτη διαθέτει
επιπλέον ανταγωνιστικά στοιχεία σε σχέση με άλλες περιοχές, αφού έχει
μεγάλη ιστορία και έχει συνδέσει το λάδι και την ελιά με τον ίδιο τον
πολιτισμό της. Ήδη υπάρχουν ελαιόδεντρα εκατοντάδων ετών, αρκετά από τα
οποία έχουν ήδη αναδειχτεί με την συμβολή της Περιφέρειας ως μνημειακά
και είναι πλέον επισκέψιμα, ενώ σε όλους τους νομούς υπάρχουν περίπου
δέκα μουσεία της ελιάς -τα οποία σήμερα υπολειτουργούν- και δυνητικά θα
μπορούσαν να παρουσιάσουν την ιστορία της ελιάς στους επισκέπτες,
αποτελώντας ένα δυναμικό πόλο έλξης για εκατοντάδες επισκέπτες ανά τον
κόσμο, που επιλέγουν τον τόπο των διακοπών τους αναζητώντας προορισμούς
που δεν διαθέτουν μόνο ήλιο και θάλασσα αλλά προσφέρουν δυνατότητες
ξενάγησης σε μουσειακούς χώρους και μνημειακά ελαιόδεντρα καθιστώντας
τους τουρίστες κοινωνούς της κουλτούρας και του πολιτισμού μας. Τα
βασικά χαρακτηριστικά του κρητικού λαδιού, τα οποία είναι άμεσα
συνδεδεμένα με το περιβάλλον και τον πολιτισμό του νησιού, αλλά και
αναγνωρισμένα για το οφέλη του στην υγεία, εξαιτίας της υψηλής ποιότητας
του προϊόντος, είναι στοιχεία που δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για
την περαιτέρω ανάδειξή του, ώστε το προϊόν αυτό να τονώσει την
οικονομία του νησιού και να συμβάλει στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη.
Ωστόσο για να γίνει αυτό απαιτείται συντονισμός, οργάνωση και
συνεργασία όλων των φορέων, παραγωγών, επιχειρηματιών και αυτοδιοίκησης.Η ανάδειξη και προώθηση του ελαιοτουρισμού αποτελεί μεγάλο στοίχημα
για τον ΣΕΔΗΚ, ο οποίος επιδιώκει τη συνεργασία και την στήριξη της
Περιφέρειας Κρήτης, ώστε μέσα από την εξασφάλιση της απαιτούμενης
χρηματοδότησης να «ζωντανέψουν» όχι μόνο τα μνημειακά ελαιόδεντρα, αλλά
και οι μουσειακοί χώροι και να υπάρξει ταυτόχρονα η απαραίτητα
στρατηγική προβολής και προώθησής τους μέσα από τουριστικά γραφεία,
ξεναγούς και όλη την αλυσίδα του τουριστικού κλάδου.Το θέμα αυτό συζητήθηκε στην χθεσινή συνεδρίαση του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο.Σε σχετικές δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ, Γιώργος ΜαρινάκηςΑπό την πλευρά του, ο επιστημονικός συνεργάτης του ΣΕΔΗΚ, Νίκος ΜιχελάκηςΟ ΣΕΔΗΚ συμμετέχει στο διάλογο για την νέα ποιοτική κατηγορία Premium έξτρα παρθένοΕν τω μεταξύ, στον ευρωπαϊκό διάλογο για την νέα ποιοτική κατηγορία
έξτρα παρθένου ελαιολάδου θέλει να συμμετάσχει ο σύνδεσμος ελαιοκομικών
δήμων Κρήτης, εκτιμώντας πως η διαδικασία αυτή θα είναι προς όφελος των
παραγωγών αλλά και του ίδιου του προϊόντος. Σε σχετικές δηλώσεις του ο
πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ, υποστήριξε: «Θέλουμε να παρέμβουμε στο δημόσιο
διάλογο που γίνεται στην ευρωπαϊκή κοινότητα. Είναι ένα θέμα που για μας
μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο αλλά ταυτόχρονα και πρόβλημα. Μιλάμε για
μια νέα ποιοτική κατηγορία, πρίμιουμ για τα εξτρά παρθένο ελαιόλαδο. Η
παρέμβασή μας πρέπει να ‘ναι ουσιαστική, ώστε να μην αποκλειστούμε βάσει
των κριτηρίων που θα θεσπιστούν από τα ισπανικά συμφέροντα που είναι τα
πιο ισχυρά στην Ευρώπη. Σαν συζήτηση την καλοδεχόμαστε, γιατί πράγματι η
Κρήτη έχει εξαιρετική ποιότητα παρθένου ελαιολάδου. Το θέμα όμως είναι
να υπάρχουν και τα υπόλοιπα κριτήρια, που να μην μας αποκλείουν
ενισχύοντας τους ανταγωνιστές μας»Από την πλευρά του ο επιστημονικός συνεργάτης του ΣΕΔΗΚ, Νίκος Μιχελάκης, Κατρακυλούν οι τιμές του κρητικού ελαιολάδουΕν τω μεταξύ, προβληματισμός επικρατεί για τις τιμές του
ελαιόλαδου, οι οποίες με βάση τις τελευταίες μετρήσεις του ΣΕΔΗΚ (18
Ιουνίου) σε καμία περιοχή της Κρήτης δεν ξεπερνούν τα 2.60 ευρώ το
λίτρο. Η πτώση αυτή σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΔΗΚ οφείλεται στην
μεγάλη υπερπαραγωγή που υπάρχει στην Ισπανία.Ζητούν αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑΠαράλληλα ο ΣΕΔΗΚ ζητά την αναμόρφωση κανονισμού ΕΛΓΑ για την
κάλυψη των ζημιών που προκαλούνται από καύσωνες, καθώς όπως τονίζει με
το ισχύον καθεστώς υπάρχει μεροληπτική μεταχείριση σε βάρος των Κρητικών
παραγωγών «Υπάρχει δηλαδή βάσει κανονισμού πρόνοια για καταστροφές
από το ψύχος και όχι από καύσωνες. Είναι ένα θέμα που πρέπει να το
βάλουμε στην επικαιρότητα γιατί θέλει αναμόρφωση ο κανονισμός του ΕΛΓΑ» Απαραίτητο να ξεκινούν νωρίτερα οι ψεκασμοί καταπολέμησης του δάκουΠαρά το γεγονός ότι φέτος οι ψεκασμοί καταπολέμησης του δάκου
ξεκίνησαν νωρίτερα ικανοποιώντας τους παραγωγούς ο ΣΕΔΗΚ αναγνωρίζει μεν
το θετικό αυτό βήμα, επισημαίνει ωστόσο ότι για την αποτελεσματικότητα
των ψεκασμών, αυτοί πρέπει να ξεκινούν ακόμα πιο νωρίς, χαρακτηριστικά, ο
κ. Μαρινάκης είπε: «Φέτος ξεκίνησαν νωρίτερα και πιο οργανωμένα οι
ψεκασμοί καταπολέμησης του δάκου. Αυτό ωστόσο, δεν σημαίνει ότι
ξεκινήσαμε και απολύτως έγκαιρα. Είμαστε βέβαιοι ότι θα έπρεπε να είχε
ξεκινήσει αυτή η διαδικασία 20 μέρες νωρίτερα πριν την πήξη του
ελαιόκαρπου. Ελπίζω η βελτίωση να γίνει καλύτερη τα επόμενα χρόνια, τώρα
που έχουμε καλύτερη τεχνογνωσία».«Υπάρχει μια υπεραισιοδοξία από την πλευρά υπηρεσιών και άλλων
οργανώσεων ότι ξεκινήσαμε κάπως νωρίτερα τους ψεκασμούς σχετικά με άλλες
χρονιές. Άποψή μας είναι ότι δεν είναι σημείο απόλυτης επιτυχίας αυτό
το ξεκίνημα. Οι πρώτοι ψεκασμοί είναι κρίσιμης και αποφασιστικής
σημασίας για την όλη εξέλιξη της δακοκτονίας, διότι απευθύνονται στα
έντομα που προέρχονται από την διακύμανση του χειμώνα. Είναι τα πρώτα
έντομα τα οποία πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο, άρα πρέπει να
καταπολεμηθούν πολύ νωρίτερα. Και σύμφωνα με τα δεδομένα από το σημείο
της πρώτης διενέργειας του ψεκασμού πρέπει να είναι προ της πήξεως του
πυρήνα της ελιάς»
ανέφερε: «Με
πολλή μεγάλη ικανοποίηση είδαμε ότι η πορεία ανάπλασης των μνημειακών
ελαιοδέντρων εξελίσσεται ομαλά, έχουν ήδη αναδειχτεί τρία καινούρια και
απομένει ένα. Η διαδικασία αυτή γίνεται πάντα με την βοήθεια της
Περιφέρειας Κρήτης και ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον περιφερειάρχη, γιατί
ασπάστηκε την ιδέα του ΣΕΔΗΚ για την ανάδειξη των μνημειακών
ελαιοδέντρων της Κρήτης, που είναι μνημειακός, φυσιολατρικός και
πολιτιστικός πλούτος. Σαν ΣΕΔΗΚ έχουμε διάφορες ιδέες για την προώθηση
του ελαιοτουρισμού και θα κάνουμε και για αυτό τον λόγο συνεργασία με
την Περιφέρεια, στην οποία θα καταθέσουμε ολοκληρωμένη πρόταση».
πολλή μεγάλη ικανοποίηση είδαμε ότι η πορεία ανάπλασης των μνημειακών
ελαιοδέντρων εξελίσσεται ομαλά, έχουν ήδη αναδειχτεί τρία καινούρια και
απομένει ένα. Η διαδικασία αυτή γίνεται πάντα με την βοήθεια της
Περιφέρειας Κρήτης και ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον περιφερειάρχη, γιατί
ασπάστηκε την ιδέα του ΣΕΔΗΚ για την ανάδειξη των μνημειακών
ελαιοδέντρων της Κρήτης, που είναι μνημειακός, φυσιολατρικός και
πολιτιστικός πλούτος. Σαν ΣΕΔΗΚ έχουμε διάφορες ιδέες για την προώθηση
του ελαιοτουρισμού και θα κάνουμε και για αυτό τον λόγο συνεργασία με
την Περιφέρεια, στην οποία θα καταθέσουμε ολοκληρωμένη πρόταση».
,
ανέφερε ότι είναι απαραίτητη η στήριξη της Περιφέρειας προκειμένου να
εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την τουριστική αξιοποίηση των ιδιωτικών
ελαιοτριβείων και των ελαιομουσείων. Μεταξύ άλλων σε σχετικές δηλώσεις
του ο κ. Μιχελάκης, είπε: «Εμείς θεωρούμε ότι πράγματι ο
ελαιοτουρισμός είναι μια εναλλακτική μορφή τουρισμού, η οποία μπορεί να
«περπατήσει» στην Κρήτη, καθώς υπάρχουν τα ιδιαίτερα προσόντα και οι
ιδιαίτερες συνθήκες, ο οποίες μπορούν να δώσουν αυτή τη δυναμική στο
νησί. Έχουμε πλούσιο υλικό από πλευράς πολιτισμού της ελιάς,
αρχαιολογικά μνημεία, έχουμε πάνω από δέκα μουσεία ελιάς που έχουν
ιδρυθεί όμως υπολειτουργούν, έχουμε τα μνημειακά ελαιόδεντρα, έχουμε
διάφορα ελαιοτριβεία που τώρα αρχίζουν σιγά σιγά και μετατρέπονται σε
τουριστικά ελαιοτριβεία -στα Χανιά λειτουργούν τουλάχιστον δυο και στο
Λασίθι άλλο ένα- και σταδιακά αρχίζουν να υποδέχονται τουρίστες να τους
ενημερώνουν για το ελαιόλαδο, κάνουν γευσιγνωσία ελαιόλαδου, τους
προσφέρουν διάφορα εδέσματα και προφανώς πληρώνουν ένα μικρό αντίτιμο.
Με αυτό τον τρόπο απασχολούνται κάποια άτομα στο ελαιοτριβείο και το
ελαιοτριβείο μπορεί έτσι να πουλά συσκευασμένες κάποιες ποσότητες
ελαιολάδου. Εμείς πήραμε σαν παράδειγμα τους Ισπανούς, οι οποίοι θέλουν
να αναδείξουν αυτή την μορφή τουρισμού, τα πανεπιστήμιά τους εργάζονται
και σχεδιάζουν σχετικά προγράμματα. Η Περιφέρεια της Ανδαλουσίας ήδη
χρηματοδοτεί ελαιοτριβεία και άλλες εγκαταστάσεις για να γίνουν
τουριστικές -αυτό θα το προτείνουμε και εμείς στην Περιφέρειά μας για να
προχωρήσουν τέτοιες χρηματοδοτήσεις, με βασικό και απώτερο στόχο να
δημιουργήσουμε αυτή την νέα μορφή τουρισμού και να αναπτυχτεί η
ενδοχώρα. Αυτό το οποίο απαιτείται είναι να υιοθετήσει η Περιφέρεια το
μέτρο αυτό και να προγραμματίσει μέσα από το ΕΣΠΑ ή τις δημοσιές
επενδύσεις την επιχορήγηση των δράσεων αυτών, δηλαδή των επιπλέον
δαπανών που θα γίνονται από τα μουσεία ή τα ελαιοτριβεία για την ίδρυση
των θέσεων γευσιγνωσίας, την δημιουργία έντυπου υλικού και διαφόρων
άλλων μεσών που απαιτούνται για την ενημέρωση των τουριστών και για την
υποδοχή τους, να υπάρχουν δηλαδή κλιματιζόμενοι και αξιοπρεπείς χώροι
υποδοχής και εξυπηρέτησης των επισκεπτών. Ο ΣΕΔΗΚ μπορεί να παίξει ρόλο
υποστηρικτικό όλων αυτών των ενεργειών, δηλαδή να παράξει ο ΣΕΔΗΚ το
έντυπο και το ηλεκτρονικό υλικό και να βοηθήσει τις επιχειρήσεις που
ασχολούνται με αυτές».
ανέφερε ότι είναι απαραίτητη η στήριξη της Περιφέρειας προκειμένου να
εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την τουριστική αξιοποίηση των ιδιωτικών
ελαιοτριβείων και των ελαιομουσείων. Μεταξύ άλλων σε σχετικές δηλώσεις
του ο κ. Μιχελάκης, είπε: «Εμείς θεωρούμε ότι πράγματι ο
ελαιοτουρισμός είναι μια εναλλακτική μορφή τουρισμού, η οποία μπορεί να
«περπατήσει» στην Κρήτη, καθώς υπάρχουν τα ιδιαίτερα προσόντα και οι
ιδιαίτερες συνθήκες, ο οποίες μπορούν να δώσουν αυτή τη δυναμική στο
νησί. Έχουμε πλούσιο υλικό από πλευράς πολιτισμού της ελιάς,
αρχαιολογικά μνημεία, έχουμε πάνω από δέκα μουσεία ελιάς που έχουν
ιδρυθεί όμως υπολειτουργούν, έχουμε τα μνημειακά ελαιόδεντρα, έχουμε
διάφορα ελαιοτριβεία που τώρα αρχίζουν σιγά σιγά και μετατρέπονται σε
τουριστικά ελαιοτριβεία -στα Χανιά λειτουργούν τουλάχιστον δυο και στο
Λασίθι άλλο ένα- και σταδιακά αρχίζουν να υποδέχονται τουρίστες να τους
ενημερώνουν για το ελαιόλαδο, κάνουν γευσιγνωσία ελαιόλαδου, τους
προσφέρουν διάφορα εδέσματα και προφανώς πληρώνουν ένα μικρό αντίτιμο.
Με αυτό τον τρόπο απασχολούνται κάποια άτομα στο ελαιοτριβείο και το
ελαιοτριβείο μπορεί έτσι να πουλά συσκευασμένες κάποιες ποσότητες
ελαιολάδου. Εμείς πήραμε σαν παράδειγμα τους Ισπανούς, οι οποίοι θέλουν
να αναδείξουν αυτή την μορφή τουρισμού, τα πανεπιστήμιά τους εργάζονται
και σχεδιάζουν σχετικά προγράμματα. Η Περιφέρεια της Ανδαλουσίας ήδη
χρηματοδοτεί ελαιοτριβεία και άλλες εγκαταστάσεις για να γίνουν
τουριστικές -αυτό θα το προτείνουμε και εμείς στην Περιφέρειά μας για να
προχωρήσουν τέτοιες χρηματοδοτήσεις, με βασικό και απώτερο στόχο να
δημιουργήσουμε αυτή την νέα μορφή τουρισμού και να αναπτυχτεί η
ενδοχώρα. Αυτό το οποίο απαιτείται είναι να υιοθετήσει η Περιφέρεια το
μέτρο αυτό και να προγραμματίσει μέσα από το ΕΣΠΑ ή τις δημοσιές
επενδύσεις την επιχορήγηση των δράσεων αυτών, δηλαδή των επιπλέον
δαπανών που θα γίνονται από τα μουσεία ή τα ελαιοτριβεία για την ίδρυση
των θέσεων γευσιγνωσίας, την δημιουργία έντυπου υλικού και διαφόρων
άλλων μεσών που απαιτούνται για την ενημέρωση των τουριστών και για την
υποδοχή τους, να υπάρχουν δηλαδή κλιματιζόμενοι και αξιοπρεπείς χώροι
υποδοχής και εξυπηρέτησης των επισκεπτών. Ο ΣΕΔΗΚ μπορεί να παίξει ρόλο
υποστηρικτικό όλων αυτών των ενεργειών, δηλαδή να παράξει ο ΣΕΔΗΚ το
έντυπο και το ηλεκτρονικό υλικό και να βοηθήσει τις επιχειρήσεις που
ασχολούνται με αυτές».
.
σε δηλώσεις του ανέφερε: «Υπάρχει
μια σκέψη από ιταλικές οργανώσεις να καθιερωθεί μια κατηγορία ποιοτική
του ελαιολάδου, που να ‘ναι ανώτερη από το έξτρα παρθένο και αυτό γιατί
υπάρχουν ενδείξεις ότι το έξτρα παρθένο υφίσταται νοθείες και ελπίζεται
ότι με μια ανώτερη κατηγορία θα ‘ναι δυσκολότερη η νοθεία. Αυτό είναι
μια πρόταση που έχει φτάσει στο ευρωκοινοβούλιο και προχωρά η
διαδικασία, ώστε να καθιερωθεί αυτή η κατηγορία της οποίας οι
προδιαγραφές πρέπει να ‘ναι όσο γίνεται πιο υψηλές, ώστε να μην μπορούν
να καταστρατηγηθούν».
μια σκέψη από ιταλικές οργανώσεις να καθιερωθεί μια κατηγορία ποιοτική
του ελαιολάδου, που να ‘ναι ανώτερη από το έξτρα παρθένο και αυτό γιατί
υπάρχουν ενδείξεις ότι το έξτρα παρθένο υφίσταται νοθείες και ελπίζεται
ότι με μια ανώτερη κατηγορία θα ‘ναι δυσκολότερη η νοθεία. Αυτό είναι
μια πρόταση που έχει φτάσει στο ευρωκοινοβούλιο και προχωρά η
διαδικασία, ώστε να καθιερωθεί αυτή η κατηγορία της οποίας οι
προδιαγραφές πρέπει να ‘ναι όσο γίνεται πιο υψηλές, ώστε να μην μπορούν
να καταστρατηγηθούν».
υποστήριξε ο κ. Μαρινάκης.
τόνισε με έμφαση σε δηλώσεις του ο κ. Μιχελάκης.