Τρίτη 15/10/2019 
RSS Η Σελίδα μας στο facebook Η Σελίδα μας στο youtube Google + instagram
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
Ειδήσεις Ρεπορτάζ
Ειδήσεις Ρεπορτάζ
Εκτύπωση
 
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΜΑΚΡΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΥΦΕΣΗΣ

Ο τουριστικός κλάδος ενισχύει την οικοδομική δραστηριότητα στο Ρέθυμνο

Ο τουριστικός κλάδος ενισχύει την οικοδομική δραστηριότητα στο Ρέθυμνο
Μετά από μια δεκαετία διαρκούς ύφεσης, σημάδια ανάκαμψης καταγράφει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η οικοδομική δραστηριότητα στο Ρέθυμνο.
Επενδύσεις που αφορούν κατά κύριο λόγο τον τουριστικό κλάδο, είτε πρόκειται για κατασκευή νέων μεγάλων και μικρών ξενοδοχειακών μονάδων, είτε για επεκτάσεις και προσθήκες, αλλά και για ανέγερση τουριστικών κατοικιών ιδίως από ξένους, τόσο βόρεια όσο και νότια του νομού, έχουν δώσει μια σημαντική «ανάσα» στον μέχρι πρότινος «παγωμένο» τομέα των κατασκευών.
Έπειτα από την πολυετή καθίζηση η άνοδος της τουριστικής κίνησης την τελευταία διετία αλλά και η κυριαρχία των βραχυχρόνιων μισθώσεων κινητοποίησαν την αγορά, αφού αρκετοί, παρά τις δυσκολίες της γραφειοκρατίας, της φορολογίας, αλλά και της απουσίας κινήτρων, ρίσκαραν θέλοντας να επενδύσουν στο κομμάτι του τουρισμού, ο οποίος απορροφά πλέον μεγάλο μέρος της οικοδομικής δραστηριότητας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και βρισκόμαστε στο μέσον του 2019 η κινητικότητα στην Πολεοδομία το τρέχον έτος είναι μεγάλη, αφού έχουν ήδη καταγραφεί στο σύστημα ηλεκτρονικών αδειών 447 πράξεις. Ο αριθμός αυτός δεν αντιπροσωπεύει τις νέες άδειες, καθώς περιλαμβάνει το σύνολο των εργασιών, μικρής ή μεγάλης κλίμακας, αναθεωρήσεις κτλ., ωστόσο αποτυπώνει την κινητικότητα που επικρατεί στον κλάδο. Το 2018 οι νέες οικοδομικές άδειες στον νομό έφτασαν τις 156, σύμφωνα με τα στοιχεία της τοπικής Πολεοδομίας.
Ωστόσο, ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς, καθώς παρά την κινητικότητα που έχει αναζωογονήσει σημαντικά την οικοδομική δραστηριότητα και όλους τους επαγγελματίες του κλάδου της οικοδομής, που τα προηγούμενα χρόνια επί της ουσίας ζούσαν τον εφιάλτη της ανεργίας, τα προβλήματα παραμένουν, ιδίως στο κομμάτι της αστικής κατοικίας.
Από τη μια το πρόβλημα των ορίων των οικισμών που είναι υπό διευθέτηση και από την άλλη η επέκταση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και η εξέλιξη των τοπικών χωρικών σχεδίων που εκκρεμούν να γίνουν, θεωρούνται απαραίτητες προϋποθέσεις, για να μπορέσει να ανακάμψει η αγορά και να δοθεί η δυνατότητα ανέγερσης νέων οικοδομών εντός του αστικού ιστού της πόλης.
Σε αυτή την περίπτωση σήμερα η κινητικότητα είναι σχεδόν ανύπαρκτη εκτός μεμονωμένων περιπτώσεων. Η ανέγερση νέων οικοδομών έχει σταματήσει εδώ και δέκα χρόνια εντός πόλεως και οι πωλήσεις ήδη κατασκευασμένων ακινήτων βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση και η «κατρακύλα» στον κλάδο παρέσυρε προς τα κάτω και τις τιμές πώλησης. Αυτό, όμως, δεν αποτελεί δέλεαρ για τους ιδιώτες, οι οποίοι είτε διστάζουν, είτε αδυνατούν, λόγω οικονομικής κρίσης, να επενδύσουν τα χρήματά τους στην αγορά μιας κατοικίας, έστω κι αν θα τους στοιχίσει φθηνότερα. Για τον λόγο αυτό φαίνεται να προτιμούν τις τουριστικές επενδύσεις.
Οι βασικοί αυτοί παράγοντες σε συνδυασμό με την αναγκαία απλοποίηση των διαδικασιών, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και φυσικά το άνοιγμα των τραπεζών για να δανειοδοτούνται οι πολίτες σε συνδυασμό με τις φοροελαφρύνσεις μπορούν να σηματοδοτήσουν μια νέα πορεία στον κλάδο της οικοδομής.
Aναλυτικά,
Καθοριστική η συμβολή του τουρισμού στη ενίσχυση του κατασκευαστικού κλάδου
 
Έπειτα από την πολυετή «καθίζηση» που υπέστη ο κλάδος της οικοδομής, η αγορά φαίνεται σταδιακά να ανακάμπτει, έχοντας ως κινητήρια δύναμη τον τουρισμό.
Η αύξηση των τουριστικών αφίξεων την προηγούμενη διετία, αλλά και η άνοδος που καταγράφηκε στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων από Έλληνες και τουρίστες, κινητοποίησαν την αγορά, αφού αρκετοί πολίτες, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, την γραφειοκρατία, την υψηλή φορολογία αλλά και την απουσία κινήτρων, θέλησαν να επενδύσουν στο κομμάτι του τουρισμού είτε χτίζοντας νέες μονάδες είτε ανακαινίζοντας και επεκτείνοντας υπάρχουσες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και βρισκόμαστε στο μέσον του 2019 η κινητικότητα στην υπηρεσία της Πολεοδομίας του Ρεθύμνου είναι μεγάλη, αφού έχουν ήδη καταγραφεί στο σύστημα ηλεκτρονικών αδειών 447 πράξεις. Ο αριθμός αυτός δεν αντιπροσωπεύει τις νέες άδειες, καθώς περιλαμβάνει το σύνολο των εργασιών, μικρής ή μεγάλης κλίμακας, αναθεωρήσεις κτλ. με βάση το νέο ηλεκτρονικό σύστημα αδειών, ωστόσο αποτυπώνει την κινητικότητα που επικρατεί στον κλάδο.
Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι μηχανικοί, οι όποιοι αναγνωρίζουν την κινητικότητα που υπάρχει στον κλάδο, και υποστηρίζουν πως μπορεί ο τουρισμός να αντέστρεψε το μέχρι σήμερα αρνητικό κλίμα, όμως, επισημαίνουν πως είναι απαραίτητο να δρομολογηθούν τα απαραίτητα εκείνα βήματα για να ανακάμψει ο κλάδος.
Χαρακτηριστικά, ο Στέλιος Ξεζωνάκης, μέλος της κεντρικής αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ανέφερε:
«Από πέρυσι άρχισε λίγο να εξισορροπείται η κατάσταση στον κατασκευαστικό κλάδο και δείχνει τώρα ότι πάει καλά. Ενώ η αγορά τόσα χρόνια ήταν «παγωμένη» και πέρυσι και φέτος έχουν εγκριθεί άδειες για ξενοδοχεία, πράγμα το οποίο δείχνει την κινητικότητα που επικρατεί. Το 80% των αδειών που έχουν εκδοθεί αφορά σε τουριστική εκμετάλλευση για μεγάλες αλλά και μικρές μονάδες. Ειδικά στην νότια περιοχή, από τη Σούδα μέχρι τον Πλακιά, χτίζουνε συνέχεια, κυρίως ξένοι και η οικοδόμηση αφορά κυρίως εξοχικές κατοικίες Δυτικοευρωπαίων, Γερμανών. Επίσης τώρα ξεκαθάρισε το τοπίο με τον οικισμό του Αδελιανού Κάμπου και είμαστε στο τελικό στάδιο και για τον Πηγιανό Κάμπο, οπότε σιγά σιγά άμα μπουν κι οι υπόλοιποι οικισμοί στο πρόγραμμα και αυτή η διαδικασία θα «ανοίξει» λίγο το θέμα της έκδοσης των αδειών» είπε και συμπλήρωσε ότι: «Σαν παρατήρηση και λόγω δουλειάς, επειδή είμαι και τοπογράφος παρατηρώ ότι μετά από μια δεκαετία περίπου, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, ειδικά από άλλες περιοχές, έρχονται και μας λένε «Μέτρησέ μου όλη μου την περιουσία». Άρα υπάρχει μεγάλη κινητικότητα τώρα και λόγω του ότι εμείς περιμένουμε το κτηματολόγιο στο Ρέθυμνο μαζί με τα Χανιά και άλλους δύο νομούς, είναι τα τελευταία που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα, κάτι που θα γίνει στο τέλος του χρόνου, ο κόσμος τώρα δείχνει στο Ρέθυμνο, σε αντίθεση, πιστεύω, με την υπόλοιπη Ελλάδα, ενδιαφέρον για να μετρήσει και να δηλώσει την περιουσία του, άρα θέλει να είναι έτοιμος για να μπορέσει να την αξιοποιήσει. Είναι ενδιαφέρον ότι θεωρεί ότι η περιουσία του έχει αξία, διαφορετικά δε θα ασχολιόταν καθόλου. Θέλει να ξεκαθαρίσει το ακίνητό του, να το έχει έτοιμο, είτε για να το χτίσει είτε για να παίρνει την επιδότησή του».
Από τη πλευρά του ο Σπύρος Καλησπεράκης, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος του ΤΕΕ Ρεθύμνου υποστήριξε ότι πληθαίνουν οι επισκευές και οι ανακαινίσεις κατοικιών με μοναδικό σκοπό την αξιοποίησή τους στον τουρισμό και κυρίως με βραχύχρονη μίσθωση, μαζί με την ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας. «Υπάρχει έντονη δραστηριότητα στον τουριστικό κλάδο. Άρα ο τουρισμός αυτή τη στιγμή μπορεί να συμβάλλει στην ανάκαμψη της οικοδομής, παρ' όλο που φέτος έχει παρουσιάσει μια κάμψη και φυσιολογικά δε θα συνεχιστεί αυτό. Εκτιμώ, δηλαδή ότι φέτος χτίζονται κατοικίες με τον ενθουσιασμό των προηγούμενων χρόνων. Την ίδια στιγμή όμως την φετινή χρονιά υπάρχει μια μικρή κάμψη στον τουρισμό και νομίζω δεν θα υπάρχει ο ίδιος ενθουσιασμός και του χρόνου. Το δεδομένο πάντως είναι ότι φέτος και πέρυσι οι περισσότερες επενδύσεις γίνονται στον τουριστικό κλάδο. Είτε μετατρέπουν ακίνητα που ήδη είχαν, τα ανακαινίζουν, κάνουν πισίνα κλπ. για να τα δώσουν για αυτή τη χρήση ή χτίζουν εξαρχής για αυτή τη χρήση».
Ωστόσο, ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς, καθώς παρά την κινητικότητα που έχει «αναζωογονήσει» σημαντικά την οικοδομική δραστηριότητα και όλους τους επαγγελματίες του κλάδου της οικοδομής, που τα προηγούμενα χρόνια επί της ουσίας ζούσαν τον εφιάλτη της ανεργίας, μιας και τα προβλήματα παραμένουν, ιδίως στο κομμάτι της αστικής κατοικίας.
Από τη μια το πρόβλημα των οικισμών, που είναι υπό διευθέτηση και από την άλλη η επέκταση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και η εξέλιξη των τοπικών χωρικών σχεδίων θεωρούνται απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορέσει να ανακάμψει η αγορά και να δοθεί η δυνατότητα ανέγερσης νέων οικοδομών εντός του αστικού ιστού της πόλης. Οι βασικοί αυτοί παράγοντες σε συνδυασμό με την απλοποίηση των διαδικασιών, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και φυσικά το άνοιγμα των τραπεζών για να δανειοδοτούνται οι πολίτες σε συνδυασμό με τις φοροελαφρύνσεις μπορούν να σηματοδοτήσουν μια νέα πορεία στον κλάδο της οικοδομής.
Ειδικότερα ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος του ΤΕΕ Ρεθύμνου, Σπύρος Καλησπεράκης, υποστήριξε, οι νέες οικοδομικές άδειες, που αφορούν την κατασκευή κατοικίας από ιδιώτες, παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς από τη μια το τραπεζικό σύστημα δεν είναι προσβάσιμο στην πλειοψηφία των ιδιωτών, που μπορεί να θέλουν να επενδύσουν και από την άλλη τα ζητήματα τοπικής κλίμακας, όπως το πρόβλημα των ορίων των οικισμών, η επέκταση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου και τα τοπικά χωρικά σχέδια που θα δρομολογηθούν σε ορίζοντα τετραετίας θα μπορέσουν να δώσουν ανάσα στο κομμάτι της αστικής κατοικίας.
«Στο κέντρο της πόλης δεν υπάρχει καθόλου δραστηριότητα. Δηλαδή σε κατοικίες που αφορούν φοιτητές, δασκάλους κλπ. Δηλαδή, υπάρχει και θέμα χρηματοδοτικό, ότι δεν μπορεί κανείς να πάρει δάνειο κλπ., υπάρχει και θέμα στο Ρέθυμνο έλλειψης οικοπέδων, σε τιμές που να είναι μετά εύκολο να πουλήσει. Δηλαδή θα μπορούσε κανείς να πουλάει σε μία τιμή τώρα που όμως δεν είναι εφικτή, γιατί είναι πολύ ακριβά τα οικόπεδα, δεδομένου ότι είναι ελάχιστα. Και άρα συνεχίζουμε να έχουμε θέμα, δηλαδή, με την αστική κατοικία» ανέφερε χαρακτηριστικά και κατέληξε τονίζοντας ότι: «Ο ένας παράγοντας είναι η έλλειψη οικοπέδων στο Ρέθυμνο και ο δεύτερος είναι ότι υπάρχει δυσκολία δανειοδότησης. Τα τοπικά χωρικά σχέδια είναι καθοριστικής σημασίας, αλλά για να γίνουν απαιτούνται χρόνια. Από την άλλη η ρύθμιση του προβλήματος με τους οικισμούς, που είναι σε εξέλιξη, θα δώσει πιο άμεσα διεξόδους στα οικόπεδα, που λέμε, παρόλο που δίνει πάλι περιαστικά.
Όμως όλη η αγορά αισιοδοξεί, γιατί θεωρεί ότι έχει φτάσει σε ένα σημείο που δεν πάει άλλο, δηλαδή ότι θα βρεθούν λύσεις, χωρίς να σημαίνει ότι τις βλέπουμε μπροστά μας τώρα, αλλά ξέρουν όλοι ότι υπάρχει πρόβλημα. Δηλαδή, παραδείγματος χάρη, στα οικόπεδα υπήρχε νομοθετική δυσκολία στο να κάνει κανείς πολεοδόμηση. Έχει προχωρήσει αρκετά το θέμα αυτό. Φαντάζομαι, αν και αυτή η κυβέρνηση συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση, θα υπάρξει λύση, σε επίπεδο διετίας-τριετίας ας πούμε. Αλλά αισιοδοξεί κανείς υπό την έννοια ότι είναι τέτοιες οι πιέσεις πια που θα βρεθούν λύσεις, δε γίνεται αλλιώς.

Γραφειοκρατία και απουσία δανειοδότησης τροχοπέδη στον κατασκευαστικό κλάδο
Η εξάλειψη της γραφειοκρατίας, το «άνοιγμα» των τραπεζών από πλευράς δανειοδοτήσεων σε πολίτες και η απλοποίηση των διαδικασιών μέσω της ψηφιοποίησής τους αποτελούν ζητήματα που χρήζουν άμεσης παρέμβασης για τον κατασκευαστικό κλάδο, τονίζει το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Στέλιος Ξεζωνάκης, ο οποίος χαρακτηριστικά, επισημαίνει: «Έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση στον κατασκευαστικό κλάδο και εκτιμάμε ότι πάμε σε ανοδική πορεία και, εφόσον βοηθηθούμε τόσο από την απλούστευση των αδειοδοτήσεων, αλλά και από τις τράπεζες, αν μπορούν να βοηθήσουν, ειδικά εμάς τους ντόπιους, τους Έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων, γιατί οι ξένοι δεν έχουν θέματα, τότε η ανάκαμψη θα συνεχιστεί. Επίσης η μείωση της φορολογίας θα αποτελέσει ένα σημαντικό κίνητρο. Για παράδειγμα στο Ρέθυμνο αντιπαροχή έχει να γίνει 15 χρόνια. Εάν ας πούμε καταργήσουν τον Φ.Π.Α. στην αντιπαροχή, αμέσως αμέσως έχουμε ένα όφελος 24%. Αν φύγει από τη μέση το Φ.Π.Α., αυτό θα είναι κέρδος για τον κατασκευαστή, οπότε θα ανοίξει και αυτό».

Ο αριθμός των αδειών που εκδόθηκαν στην Πολεοδομία από το 2004 έως το 2017
Αναλυτικά οι οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν στον νομό ανά έτος έχουν ως εξής:
2004: 550
2005: 620
2006: 517
2007: 474
2008: 437
2009: 412
2010: 340
2011: 276
2012: 188
2013: 142
2014: 135
2015: 153
2016: 131
2017: 107
2018: 157
 
 
Αφήστε το σχόλιό σας
spacer
Ονοματεπώνυμο
Σχόλιο


Μαρία Τσιριμονάκη
Μάνος Αστρινός
Ατζέντα Εκδηλώσεων
Ατζέντα Εκδηλώσεων
border
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
border
RSS
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
Το αρχείο μας σύντομα κοντά σας
Κατηγορίες:
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
Σας ακούμε:
Copyright 2019  Ρεθεμνιώτικα Νέα όροι χρήσης | πολιτική απορρήτου | επικοινωνία