Δευτέρα 23/09/2019 
RSS Η Σελίδα μας στο facebook Η Σελίδα μας στο youtube Google + instagram
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
Πολιτισμός
Πολιτισμός
Εκτύπωση
 
ΣΤΙΣ 14 ΚΑΙ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Φεστιβάλ κινηματογράφου στον Τεχνοχώρο Τζεπέτο

Φεστιβάλ κινηματογράφου στον Τεχνοχώρο Τζεπέτο
10/09/2019
Σε συνεργασία με τον Τεχνοχώρο Τζεπέτο, το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί από το Balkan Can Kino Mobile Kino 2019, ένα διεθνές πρόγραμμα ταινιών σύγχρονης παραγωγής (ντοκιμαντέρ, μυθοπλασία και animation).
Επίσης θα λάβει χώρα το κινηματογραφικό εργαστήρι για παιδιά από 7 έως 14 ετών, «Κι όμως κινείται», που εισάγει τα παιδιά στον μαγικό κόσμο της κινούμενης εικόνας. Το εργαστήρι θα ακολουθήσουν προβολές animation για τους μικρούς μας φίλους, από 0 ετών.
Στο καφέ του χώρου παράλληλα θα λειτουργεί βιντεοεγκατάσταση, τις ώρες λειτουργίας του.
Το Balkan Can Kino είναι ένα συνεργατικό σινεμά, εργαστήριο και φεστιβάλ κινηματογράφου, που ιδρύθηκε από επαγγελματίες του κινηματογράφου, το 2017 στην Αθήνα. Ο προγραμματισμός των ταινιών εστιάζει στις εναλλακτικές προσεγγίσεις στον κινηματογράφο και την οπτικοακουστική τέχνη, με σκοπό να αναδείξει την διαφορετικότητα στο σινεμά. Παράλληλα, προσφέρει κινηματογραφική εκπαίδευση με την οργάνωση εργαστηρίων, συζητήσεων και διαλέξεων, με χαμηλό κόστος ή εντελώς δωρεάν.

Αναλυτικό πρόγραμμα:
Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου
Ώρα:| 20.30 - 22.30
Μικρού μήκους ταινίες
Οδηγοί ταξί, σεξεργάτριες, ερωμένες, μητέρες, τρανς και cis γυναίκες, drag queens και περφόρμερς συζητούν για την ταυτότητα, το σώμα και τα πολλαπλά φάσματα της θηλυκότητας.

1. Betti (5')
Σκην. Zsuzsanna Aìcs I Ουγγαρία, 2018, Animation
Η Μπέτυ Φοργκό, την δεκαετία του '80, ήταν μία πάνκισα που αγαπούσε την ελευθερία. Βρήκε την ανεξαρτησία της, οδηγώντας ταξί. Κάτι που κάνεις ως και σήμερα. Η Μπέτυ μας μιλά για τα αρνητικά στερεότυπα που υπάρχουν για τις/τους οδηγούς ταξί, για τον αποκλεισμό την δεκαετία του '90, τις διαδηλώσεις εναντίον του Uber και τον ρόλο της στα γεγονότα.

2. Ρίτα (21')
Σκην. Γιώργος Δανόπουλος - Ελλάδα, 2018, Ντοκιμαντέρ
Η Ρίτα είναι μια εργάτρια του σεξ της παλιάς σχολής στην Αθήνα και μιλάει για τα γεγονότα και τις όψεις της ζωής της και του χαρακτήρα της. Η γλυκιά και ελκυστική φωνή της συνοδεύει τις σκληρές εικόνες που ξετυλίγονται στα πορνεία, δείχνοντας τον βάναυσο και τραχύ κόσμο της νύχτας.

3. Η 'Ελλη διαβάζει το καλοκαίρι (3'30'')
Σκην. Λαμπρινή Λουκαϊìδη I 2018, Ελλάδα, Animation
Η Έλλη προσπαθεί να καταλάβει πως λειτουργούν οι σχέσεις. Ο καιρός είναι καυτός και η αγάπη της έχει φύγει.

4. Terminally in Love (17')
Σκην. Emily Jenkins & Justin Black I Καναδάς, 2018, Μυθοπλασία
Το «Terminally in Love» είναι ένα ταξίδι σε πρώτο πρόσωπο στο μυαλό της νευρωτικής και μόνιμα μαστουρωμένης Κουήν, που προσπαθεί να ξεπεράσει την πρώην της Άλι, ξεγλιστρώντας από την πραγματικότητα σε έναν χείμαρρο ηρωικών φαντασιώσεων, αναμνήσεων και επιθυμιών και ντροπιαστικών ονείρων.

5. Flood (10')
Σκην. Malte Stein I Γερμανία, 2018, Animation
Μία βρώμικη λίμνη πλημμυρίζει μία πόλη. Να κρατήσεις τον γιο σου στο σπίτι. Επιτέλους υπάρχει ένας καλός λόγος να μείνει σπίτι.

6. Suicidrag (10')
Σκην. Andrea Perez Su I Μεξικό, 2018, Ντοκιμαντέρ
Η μεξικάνικη ομάδα drag queens «Suicidrag» περιδιαβαίνει τους δρόμους και τα νυχτερινά κλαμπ της πόλης του Μεξικό, προσπαθώντας να ενημερώσει τους περαστικούς για τα έμφυλα στερεότυπα που επιβάλλει η κοινωνία της κατανάλωσης.

7. Living Like Heta (6' 12')
Σκην. Bianca Caderas I Ελβετία, 2017, Animation
Πρωτότυπη γλώσσα με αγγλικούς υπότιτλους
H Χέτα ζει σ' ένα αλλόκοτο σπίτι γεμάτο περίεργα δωμάτια ατελείωτους διαδρόμους. Όλη της η ζωή αποτελείται από καλά σχεδιασμένες και εκτελεσμένες ρουτίνες.

8. Va - Bene (Va-Bene Elikem Fiatsi) (10')
Σκην. Brenda Jorde I 2018, Ντοκιμαντερ
Ο Va-Bene είναι performance artist και ασκεί κριτική στις παραδόσεις της Γκάνας που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για οτιδήποτε έξω από το «κανονικό».
Το πορτραίτο αυτό εστιάζει στην περφόρμανς της ζωής του. Ντύνεται θηλυκά για να προκαλέσει τον τρόπο που οι άνθρωποι στη Γκάνα αντιμετωπίζουν τα διαφορετικά σώματα. Αποδεικνύει ότι δεν χρειάζεται να καταπιέσει κάποιος τον εαυτό του για να παλέψει υπέρ ανθρωπιάς.

9. The Nobodies (1' 24'')
Σκην. Κολεκτίβα VlopCinema & Jennifer Nocole I Χιλή, 2016 , Animation
Η ταινία «The Nobodies» παρουσιάζει τις γυναίκες ως πρωταγωνίστριες σε έναν κόσμο που αδιαφορεί, μετατρέποντάς τες με βίαιο και ύπουλο τρόπο σε κοινωνικά «αγνοούμενες».

10. Νereida (24')
Σκην. Sabrina Muhate I Ισπανία, 2018, Ντοκιμαντέρ
Η Νερέϊντα είναι μια 50χρονη τρανς γυναίκα που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα καταγωγής της, το Εκουαδόρ, εξαιτίας των διακρίσεων που αντιμετώπιζε. Τώρα δουλεύει στην κακόφημη οδό Ντεσενγκάνιο, όπου εκδίδει τον εαυτό της, για να ζήσει.

11. Red Flower (3' 10')
Σκην. Stella Rosen I ΗΠΑ, 2017, Animation
Ένα φυτό καταναλώνει το αίμα της κατόχου του, ζωντανεύει και δραπετεύει μαζί της για να ολοκληρώσουν τον κύκλο της ζωής στην άγρια φύση.

12. SexTapes: Lessons from a 7ft Penis & Friends (9')
Σκην. Tamara Scerbak I Καναδάς, 2018, Ντοκιμαντέρ
Συνολική διάρκεια προγράμματος: 95 λεπτά

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου
Ώρα: 11.00 -12.30
* Κινηματογραφικό Εργαστήριο για παιδιά 7 - 14 ετών «Κι όμως κινείται»
Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλ. 698 5738498
Τα παιδιά μέσα από διασκεδαστικές δραστηριότητες, οπτικά παιχνίδια (κατασκευές που βασίζονται στην ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε στατικές εικόνες σαν να κινούνται) και διαδραστικές προβολές, μαθαίνουν για τον μαγικό κόσμο του κινηματογράφου και την εξέλιξη της κινούμενης εικόνας.
Στο πρώτο μέρος τους εργαστηρίου τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τις πρώτες τεχνολογίες αποτύπωσης της κινούμενης εικόνας, όπως το φιλοσκόπιο- flip book, το ζωοτρόπιο, το φαινακιστοσκόπιο, το θαυματοτρόπιο, κλπ.
Κατά την διάρκεια του εργαστηρίου θα μάθουν να κατασκευάζουν από ανακυκλώσιμα υλικά, τη δική τους κάμερα obscura. Φέρτε μαζί σας, το ρολό από το χαρτί υγείας.
Στο δεύτερο μέρος του εργαστηρίου τα παιδιά, μέσω διαδραστικών προβολών, θα γνωρίσουν τις πρώτες απόπειρες κινούμενης εικόνας, όπως τις φανταστικές ιστορίες του Μελιές, της Άλις Γκι Μπλασέ, κ.α., αλλά και τα πρώτα εμβληματικά κινούμενα σχέδια, όπως το Ατμόπλοιο Γουίλι του Ντίσνεϊ, τον Γκέρτι τον δεινόσαυρο του Γουίνσορ ΜακΚέι, τον Φέλιξ τον γάτο του Ότο Μέσμερ, κ.α Παράλληλα με τις προβολές θα υπάρχει ζωντανή αφήγηση και σχεδιασμός ήχου με αυτοσχέδια μουσικά όργανα, όπου οι συμμετέχοντες θα κληθούν να συμμετέχουν ενεργά.

Ώρα: 13.00 -14.00
Προβολή 10 μικρού μήκους animation σύγχρονης παραγωγής για μικρά και μεγάλα παιδιά.

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου
Ώρα: 20.00 - 21.15-Μικρού μήκους ταινίες
1. Reflections of a Syrian Artist
Σκην/Dir.: Linda McDonald Cairns Χώρα/Country: Μεγάλη Βρετανία/Great Britain Διάρκεια/Runtime: 7:57
Σε μια στιγμή καλοτυχίας, μια Σκωτσέζα κινηματογραφίστρια και ένας Σύριος καλλιτέχνης, χωρισμένοι από το πόλεμο, χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δημιουργήσουν ένα ντοκιμαντέρ εξ αποστάσεως. Δίνοντας φωνή στον Nouman Issa, αυτός στοχάζεται πάνω στη βαθειά επίδραση που έχει ο πόλεμος στην τέχνη του και στη χώρα του.

2. Notes from CARA
Σκηνοθέτες/Directors: Filippo Gobbato, Alessia Foraggio, Claudio Selicato, Paolo Rosi, Giacomo Fausti, Sarah Mathon I Χώρα/Country: Ιταλία/Italy I Διάρκεια/Runtime: 30'
Σικελία, καλοκαίρι. Ένας τοίχος από συρματόπλεγμα χωρίζει το μεγαλύτερο προσφυγικό camp στην Ευρώπη από μια εγκαταλελειμμένη και αφιλόξενη ενδοχώρα. Το camp είναι το CARA στο Mineo. Εδώ οι μετανάστες εγκλωβίζονται σε μια ατελείωτη αναμονή ενώ οι ζωές τους είναι διάστικτες με ονειρικές, παράλογες ακόμα και κωμικές καταστάσεις.
Κοντά στο φράχτη του camp συναντάμε τον Μοχάμαντ που θέλει να το σκάσει, τον Ακιμπ και τον Μαλίκ που ονειρεύονται να φτάσουν στο Μιλάνο και να πάρουν μέρος στη ΛΟΑΤΚΙΑ σκηνή της πόλης, τον Ιμπραήμ τον υπνωτιστικό μουσικό που περιμένει τα χαρτιά του, τον Dieudonne τον «προφήτη» που σπάνια καταγγέλλει τις άσχημες συνθήκες των αιτούντων άσυλο.

3. As »voluntarily« as possible
Σκηνοθέτες: Allegra Schneider, Dörthe Boxberg, Selamet Prizreni, Jean- Philipp Baeck, Bernd Mathis- Γερμανία(37':49'')
Ο Zijush είναι ένα 13χρονο αγόρι που αναγκάζεται να επιστρέψει πίσω στη Βόρεια Μακεδονία. Οι φίλοι του στη Γερμανία δεν ήθελαν να το αποδεχτούν αυτό. Τον κάλεσαν και τον έφεραν πίσω στην τάξη μέσω ενός smartphone. Γνωρίζουμε κολλητούς φίλους που διασχίζουν τον κόσμο των συνόρων και τα αγνοούν. Η ταινία εξηγεί την αναγκαστική μετανάστευση των Ρομά και το πηγαίνε-έλα των οικογενειών. Δείχνει την εμπειρία αυτών που φεύγουν και αυτών που μένουν πίσω. Μια ταινία για τη φιλία, το σχολείο, την απέλαση, τη μετανάστευση, τους Ρομά, τον ρατσισμό, την ελπίδα.

Ώρα: 21.30 -23.00 -Μεγάλου μήκους ταινίες
1. Regarding Gravity I Σκην: Matthieu Brouillard - Ελβετία( 1.19'.24'')
Ο Κρίστιαν 63χρονών και ο Μπρους 71ετών είναι φίλοι και ο καθένας κουβαλάει το δικό του σταυρό. Ο Κρίστιαν υποφέρει από μια εκ γενετής πάθηση που επιβαρύνει σοβαρά την όραση του και κάνει το δέρμα του υπερευαίσθητο στον ήλιο, ενώ ο Μπρους έχει πρόβλημα ακοής και είναι διπολικός. Και οι δύο άντρες όμως μοιράζονται το ίδιο όνειρο: να αψηφήσουν την βαρύτητα και να ξεπεράσουν τους περιορισμούς των σωμάτων τους. Ως ένα πολύ λεπτομερής και πραγματιστής άνθρωπος, ο Κρίστιαν κατέχει τις τεχνικές του παραπέντε και μετά από χρόνια αγώνων του έδωσαν άδεια να πετάξει με το δικό του. Προσπαθεί τώρα να πείσει τον ασταθή και ανήσυχο Μπρους να κάνει το ίδιο και να τον ακολουθήσει μέχρι το Mont Blanc. Ένα προσωπικό και συγκινητικό πορτραίτο δυο αντικομφορμιστών, μια ταινία της σχολής του «direct cinema» με σουρεαλιστικά υπονοούμενα που μας ταξιδεύει στα φωτεινά ύψη και τις σκοτεινές πολυπλοκότητες της ανθρώπινης ψυχής.

Τιμές εισιτηρίων:
6€ / ημέρα (ενηλίκων, παιδικό)
10€ / διήμερο (προπώληση στο καφέ)
7€ κινηματογραφικό εργαστήριο και προβολές για παιδιά

Πληροφορίες
Τεχνοχώρο Τζεπέτο
Kατεχάκη και Χειμάρρας (πεζόδρομος Φορτέτζα)
Τηλ. 698 573 8489
Αφήστε το σχόλιό σας
spacer
Ονοματεπώνυμο
Σχόλιο


Μαρία Τσιριμονάκη
Μάνος Αστρινός
Ατζέντα Εκδηλώσεων
Ατζέντα Εκδηλώσεων
border
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
border
RSS
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
Το αρχείο μας σύντομα κοντά σας
Κατηγορίες:
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
Σας ακούμε:
Copyright 2019  Ρεθεμνιώτικα Νέα όροι χρήσης | πολιτική απορρήτου | επικοινωνία