Η γευστική και υγιεινή υπεροχή του ελαιολάδου είναι γεγονός και η χρήση του σε καταστήματα μαζικής εστίασης είναι σίγουρα ένας τρόπος για να μπορέσει το προϊόν-χρυσάφι της Κρήτης να πάρει επιτέλους την υπεραξία που του αξίζει. Η αναγνωσιμότητά του, η υψηλή διατροφική του αξία έχει επανειλημμένως και επιστημονικά τεκμηριωθεί, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο που προέκυψε από έρευνα που πραγματοποίησε ο ΣΕΔΗΚ σε δείγμα 1.500 ξένων τουριστών από 32 χώρες, σύμφωνα με την οποία το 85% των ερωτηθέντων απάντησε ότι είναι ενημερωμένοι για την ποιοτική ανωτερότητα του ελαιολάδου και τα οφέλη στην υγεία από την κατανάλωσή του, ενώ ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι το 65% απάντησε ότι θα πλήρωνε παραπάνω για να καταναλώσει φαγητά που έχουν παρασκευαστεί με ελαιόλαδο.
Ωστόσο, το ελαιόλαδο δεν έχει βρει τη θέση που του αξίζει και εκείνη που θα έπρεπε να έχει στις κουζίνες των ξενοδοχείων και των καταστημάτων εστίασης της Κρήτης.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες στο Σπίτι του Πολιτισμού στο Ρέθυμνο στο πλαίσιο του έργου «Αναβάθμιση ποιότητας και προώθηση εμπορίας ελαιολάδου», το οποίο υλοποιεί ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με το υπουργείο Γεωργίας Κύπρου στα πλαίσια του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου» γι’ αυτό και σ’ αυτές θα μετάσχουν ενεργά τα Δίκτυα «Επιχειρήσεων Αποκλειστικής Χρήσης Ελαιόλαδου», που ιδρυθήκαν στα πλαίσια του έργου αυτού από τον ΣΕΔΗΚ στην Κρήτη και Κύπρο.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, Νίκος Μιχελάκης, μιλώντας για την έρευνα του Συνδέσμου, ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο ήταν αυτό που προέκυψε από την απάντηση στην ερώτηση που αφορούσε στο τι νομίζουν οι τουρίστες σε σχέση με τα εστιατόρια και τις ταβέρνες της Ελλάδας, αλλά και της Κρήτης για τη χρήση του ελαιολάδου. Ένα μικρό ποσοστό της τάξεως του 1% απάντησε ότι θεωρεί πως τα εστιατόρια χρησιμοποιούν όχι όμως αποκλειστικά το ελαιόλαδο. Ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία σε ποσοστό 85% απάντησαν πως είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν παραπάνω από 50 λεπτά έως 1 ευρώ ανά μερίδα αρκεί να είναι βέβαιοι ότι τα φαγητά αυτά είναι πράγματι παρασκευασμένα με ελαιόλαδο. «Αυτό το οποίο συμπεραίνεται από την έρευνα είναι ότι θα πρέπει να καταβληθεί μια γενικότερη προσπάθεια από όλες τις επιχειρήσεις εστίασης της Κρήτης και από τις ταβέρνες και από τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία, ώστε τελικά να προβάλλουμε φαγητά που είναι κατασκευασμένα με ελαιόλαδο γιατί όλοι αναγνωρίζουν την αξία του. Έτσι θα προβάλλουμε και την υγιεινή προσφορά του ελαιολάδου, θα ωφελήσουμε και τον τόπο, γιατί θα καταναλώνουμε τοπικό προϊόν αλλά θα ευνοήσουμε κατά κάποιο τρόπο και την προβολή του γενικότερου προορισμού της Κρήτης» τόνισε σε σχετικές δηλώσεις του ο Ν. Μιχελάκης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ και δήμαρχος Ρεθύμνου Γ. Μαρινάκης μιλώντας για την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος Ελλάδα-Κύπρος με στόχο την προώθηση του ελαιολάδου στο χώρο της εστίασης υποστήριξε πως υπάρχει ένα υστέρημα ως προς τη χρήση του ελαιολάδου στα κ
αταστήματα εστίασης υπογραμμίζοντας τη σημασία του και χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Εμείς εδώ στην Κρήτη έχουμε από το υψηλότερο ποσοστό κατανάλωσης ελαιολάδου ανά άτομο και περίπου τρεις φορές υψηλότερο από το νησί της Κύπρου. Όμως στην εστίαση και τον ξενοδοχειακό τομέα υστερούμε. Μπορούμε να πάμε πολύ καλύτερα.
Μπορεί να μπει καθ’ ολοκληρία το ελαιόλαδο μέσα στην παρασκευή των εδεσμάτων και έτσι να απολαμβάνουμε και εμείς ως πελάτες αλλά και οι επισκέπτες μας υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα. Παράλληλα με το θέμα της υγείας, που είναι πολύ σημαντικό, ενισχύεται και η τοπική οικονομία, αφού το ελαιόλαδο είναι ένα βασικό αγαθό, προϊόν που όλοι μας παράγουμε ή θα έπρεπε όλοι μας να παράγουμε και εν πάση περιπτώσει θα έπρεπε να του δίνουμε την υπεραξία που έχει. Γιατί μέχρι στιγμής το πουλάμε χύρδην σε τιμές που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής και κάποιοι άλλοι απολαμβάνουν την υπεραξία του».
Εκ μέρους του δικτύου «Ελαιογευσίες» ο προσωρινός πρόεδρος του ΔΕΑΧΕ κ. Νίκος Μπομπολάκης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη συμμετοχή των επιχειρηματιών στο δίκτυο και μεταξύ άλλων με δηλώσεις του κάλεσε τους ξενοδόχους να στηρίξουν το κρητικό ελαιόλαδο: «Θα ήθελα να καλέσω και όλους τους ξενοδόχους να στηρίξουν αυτό το προϊόν. Στηρίζοντας αυτό το προϊόν αναπτύσσεται και η οικονομία του νησιού άρα και από εκεί θα έχουν οφέλη. Πιστεύω ότι το ελαιόλαδο, όταν το χρησιμοποιούμε στο φαγητό, στα τηγανιτά μας δεν είναι υποβαθμισμένο όπως τα σπορέλαια που εγκυμονούν διάφορους κινδύνους. Και σίγουρα τα μαγαζιά που θα ενταχθούν στο δίκτυο και θα κάνουν αποκλειστική χρήση του ελαιολάδου, θα έχουν πολλαπλά οφέλη και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες. Εννοείται βέβαια ότι θα υπάρχει και έλεγχος των καταστημάτων αυτών».
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δίκτυο «Ελαιογευσίες» που έχει συστήσει ο ΣΕΔΗΚ και περιλαμβάνει καταστήματα εστίασης που χρησιμοποιούν αποκλειστικά ελαιόλαδο συμμετέχουν μόλις 50 καταστήματα από όλη την Κρήτη.
«Τέτοιες εκδηλώσεις φέρνουν σε επαφή τον καταναλωτή με τα κ
αταστήματα εστίασης, τα οποία έχουμε δικτυώσει με ειδικό σήμα, ώστε ο κάθε ένας από εμάς θα απαιτεί από εκεί που πηγαίνει να διασκεδάσει να υπάρχει αυτό το σήμα, ώστε να απολαμβάνει υγιεινά προϊόντα. Μέχρι στιγμής είναι περίπου 50 οι επιχειρήσεις. Το θέμα είναι αν πραγματικά οι πελάτες δείξουν ότι ζητούν αυτό το σήμα ολοένα και θα αυξάνονται οι επιχειρηματίες, γιατί αντιλαμβάνεστε αν ο πελάτης είναι απαιτητικός, είναι γνώστης προστατεύει την υγεία των παιδιών του και του ιδίου τότε και ζητάει την αποκλειστική χρήση του ελαιολάδου, τότε πιστεύω ότι το δίκτυο θα πάρει πολύ μεγάλη έκταση» τόνισε ο δήμαρχος, ο οποίος συμπλήρωσε: «Θα παρακαλέσω και τον επιχειρηματικό κόσμο και τους ξενοδόχους και τους συμπολίτες μας επιχειρηματίες να το δουν σαν μια παρέμβαση στην υγιεινή διατροφή, αλλά και στην τοπική μας οικονομία. Είναι κρίμα να μην έχει καμία υπεραξία, είναι κρίμα αυτό το προϊόν να το πουλάμε χύμα και οι άλλοι να το έχουν κάνει φάρμακο σε ειδικά μπουκαλάκια. Αυτά όμως δεν είναι εύκολα πράγματα και δεν πρέπει να πάμε στην απόλυτη υπερβολή. Θέλει πολύ μεγάλη και συστηματική προσπάθεια, θέλει καθοδήγηση από το κράτος, την περιφέρεια αλλά και τους δήμους και θέλει και μια καλύτερη διάθεση συνεργασίας».
Ελιές, δυόσμος, ψωμί με χαρούπι, καρύδι και καρότο, ρεβίθια κοκκινιστά με κίτρινη κολοκύθα, μαλαμουδόπιτα, μελιτζάνες με ξινόχοντρο, κουνέλι λεμονάτο, ψωμάκια με πετιμέζι, ελιόπιτα με ελιές θρούμπες, φέτα σαγανάκι με πετιμέζι και σύκα, αρνάκι με σταμναγκάθι και γιαούρτι, κοτόπουλο με σπανάκι, γλυκοκολοκυθόπιτα, ψωμί, φασολάκια με κρέας, κάστανα στιφάδο, ήταν μερικά μόνο από τα πιάτα βασισμένα στο κρητικό ελαιόλαδο, τα οποία παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης, που διοργάνωσε στο Ρέθυμνο ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, ο Δήμος Ρεθύμνου και το Δίκτυο Ελαιογραφίας και τα οποία είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση.