Ενημερωτική εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματος «Μεταποίηση στις νέες συνθήκες» διοργανώνουν το Επιμελητήριο Ρεθύμνης και η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΡΗΤΗΣ. Τo...>>
Ο Χάρρυ Κλυνν και η σατιρική θεατρική του ομάδα «ΜΙΚΡΟΙ ΗΡΩΕΣ» δίνουν λαμπερό και νεανικό χρώμα στο σατιρικό θέαμα. Φευγάτα κείμενα, ασυγκράτητο γέλιο και...>>

Τα νέα οικονομικά μέτρα είναι σκληρά, είναι όμως και αναγκαία δήλωσε από το Ρέθυμνο όπου βρέθηκε το πρωί της περασμένης Κυριακής, ο υφυπουργούς Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Σταύρος Αρναουτάκης, υπογραμμίζοντας πως το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα, είναι η Ελλάδα να αποκτήσει ξανά τη χαμένη αξιοπιστία της στην ευρωζώνη.
Κάνοντας έναν απολογισμό της πεντάμηνης διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ο κ. Αρναουτάκης, μεταξύ άλλων σημείωσε την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός για να κερδίσει την μάχη που δίνει η χώρα, προκειμένου να μπορέσει, όπως είπε, να εξυγιάνει τη δραματική εικόνα που παρέλαβε από τη Ν.Δ:
«Δίνουμε καθημερινά μια μάχη μεγάλη, μια μάχη για τη χώρα μας όχι για το μέλλον αλλά για το παρόν, μια μάχη για να αποκτήσουμε ξανά την αξιοπιστία και στην Ευρώπη και στον κόσμο. Μάχες που ο πρωθυπουργός μέσα από τη διεθνή παρουσία του έχει αποδείξει ότι μπορεί η χώρα μας να αποκτήσει και πάλι την αξιοπιστία της τόσο στη διεθνή όσο και στην ευρωπαϊκή σκηνή. Παραλάβαμε ένα χρέος 300 δισ., ένα έλλειμμα 12,7% του ΑΕΠ, όταν τον Οκτώβριο του 2009 η Ν.Δ. έλεγχε και έστελνε παραποιημένα στοιχεία στην επιτροπή για το ύψος του ελλείμματος. Ζητούσαμε εκλογές από το Φεβρουάριο του 2009 για να σταματήσει ο κατήφορος της χώρας, και να έχουμε ένα αποτέλεσμα διαφορετικό από αυτό που βρήκαμε τον Οκτώβριο του 2009. Φτάσαμε τον Οκτώβριο και παραλάβαμε το έλλειμμα και το χρέος, αλλά καθημερινά όλοι μας βλέπουμε τη μεγάλη σήψη και διαφθορά, βλέπουμε το σύστημα που πρέπει να αλλάξει, γι΄ αυτό προχωρούμε σε μεγάλες τομές για να βάλουμε τις βάσεις και να ξεφύγουμε από την κρίση την οικονομική, αλλά και τις βάσεις για την ανάπτυξη της χώρας. Ο Γ. Παπανδρέου κάνει τιτάνια προσπάθεια για να πείσει ότι η Ελλάδα δεν είναι αυτή που άφησε η Ν.Δ., αλλά είναι η Ελλάδα των αξιών, που έχει προσφέρει, που μπορεί να αποδείξει ότι είναι δίκαια στην Ε.Ε. Η Ελλάδα είναι χώρα της Ε.Ε. και οφείλει η Ευρώπη να σταθεί δίπλα της».
Αναφερόμενος στους κερδοσκόπους ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Οικονομίας και Ναυτιλίας σημείωσε:
«Είμαστε ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης, είμαστε το πειραματόζωο των διεθνών κερδοσκοπικών στόχων. Είδαμε πως επιτέθηκαν στην Ελλάδα για να μας κατασπαράξουν, γιατί οι αγορές θέλουν να πιουν το αίμα όπου βλέπουν ότι υπάρχει πρόβλημα και για αυτό θέλω να πω ότι ό,τι υποσχεθήκαμε το κάναμε πράξη, όπως το επίδομα αλληλεγγύης και η επιστροφή του ΦΠΑ».
Ο κ. Αρναουτάκης έδωσε παράλληλα έμφαση στις προσπάθειες που γίνονται για τον αναπτυξιακό νόμο, καθώς οι οφειλές ξεπερνούν τα 900 εκ. ευρώ, ενώ επισήμανε τον αγώνα δρόμου που δίνει τους τελευταίους πέντε μήνες η κυβέρνηση:
«Εμείς ερχόμενοι στη διακυβέρνηση ξεκινήσαμε να ξαναφέρνουμε την αξιοπιστία στους πολίτες τους επιχειρηματίες, τους μικρομεσαίους, που είχαν οφειλές από το κράτος. Από την 1η Νοεμβρίου μέχρι σήμερα εξοφλήσαμε πάνω από 3 δισ. οφειλές προηγουμένων χρόνων, από έναν προϋπολογισμό, που αυξήθηκε στο 4,3% του ΑΕΠ, το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων, χρήματα που έχουμε εξασφαλίσει είναι 6,9 δισ. για συγχρηματοδοτούμενα έργα και 3,3 από καθαρά εθνικούς πόρους για να μπορέσουμε να τρέξουμε και το ΕΣΠΑ αλλά και τα έργα που έχει ανάγκη η περιφέρεια. Προχωρούμε στην αξιολόγηση των προτάσεων του αναπτυξιακού νόμου».
Παράλληλα, ο υφυπουργός οικονομίας έκανε λόγο για τη νέα προγραμματική χρηματοδοτική περίοδο για την οποία έχει εξασφαλιστεί δάνειο προκειμένου να εξασφαλιστεί το ποσοστό που πρέπει να καταβάλει η χώρα μας για το ΕΣΠΑ. Ποσοστό που μπορεί να φτάσει τα 2 δισ. με χαμηλό επιτόκιο, όπως είπε:
«Βρήκαμε 1700 επενδυτικά σχέδια, τα οποία δεν είχαν αξιολογηθεί. Σήμερα έχουμε προς αξιολόγηση πάνω από 4 χιλιάδες επενδυτικά σχέδια, τα οποία θα αξιολογηθούν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Οι οφειλές του αναπτυξιακού νόμου ξεπερνούν τα 900 εκ. ευρώ. Έχουμε δεσμευτεί ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχουν εξοφληθεί. Παραλάβαμε το ΕΣΠΑ με 3% απορρόφηση το Δεκέμβριο του 2009. Σήμερα ξεπερνά το 6%. Αυτό δείχνει ότι όταν θέλεις να δουλέψεις μπορείς να κάνεις τις τομές που χρειάζονται, ώστε να έρθει η ανάπτυξη».
Μ. Όθωνας: «Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα και δεν ντρεπόμαστε τους πολίτες»
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Όθωνας, ανέλυσε τα νέα μέτρα, σύμφωνα με τα οποία θα υπάρξει επιβολή έκτακτης εισφοράς στις μεγάλες επιχειρήσεις 1 δισ. ευρώ, επιβολή έκτακτης εισφοράς στη μεγάλη ακίνητη περιουσία ύψους 200 εκ. ευρώ, επιβολή 1% εισφορά για εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ, ο συντελεστής για το 2010 αυξάνεται 45% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ, επιβάλλεται 2% εισφορά για όλα τα μεγάλα ακίνητα άνω των 5εκ ευρώ, καθιερώνεται ο φόρος ακίνητης περιουσίας ως πάγιο μέτρο και καταργείται το ΕΤΑΚ, φορολογούνται με 15% οι off shore εταιρίες, φορολογείται η εκκλησιαστική περιουσία και το εισόδημα που προέρχεται από «εμπορικού» τύπου δραστηριότητες, ακόμα και μη κερδοσκοπικές της εκκλησίας. Ο ίδιος μάλιστα χαρακτηριστικά σημείωσε:
«Διασταυρώνονται στοιχεία, θέσπιση τεκμηρίων και «πόθεν έσχες» για να ανακαλυφθεί ο κρυμμένος πλούτος που αποτελεί τη μεγάλη πηγή για πόρους που θα εξορθολογήσουν τον προϋπολογισμό, επιβλήθηκε τέλος ραδιοσυχνοτήτων για τα ΜΜΕ 2%. Με τον πολιτικό συμβολισμό που αυτό περιέχει μπαίνει ένα πλαίσιο περιστολής από το συνολικό πλαίσιο περιστολών και προσαρμογής από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό μέχρι τους υπουργούς, το σύνολο των βουλευτών, επεκτείνεται στις αμοιβές των προέδρων και των διοικητών των μεγάλων οργανισμών αλλά και πάσης φύσεως νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, περιορίζονται στο 50% οι αμοιβές των μελών των Δ.Σ., όλες οι επιτροπές του δημοσίου γίνονται μη αμειβόμενες και θα γίνονται στο πλαίσιο του ωραρίου εργασίας, και καμιά επιτροπή στο δημόσιο δεν θα αμείβεται έξτρα, καταργούνται τα μπόνους και στον ιδιωτικό τομέα. Όλοι μας αναγνωρίζουμε ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν δεν είναι αναλογικά και δίκαια όσο εμείς θα θέλαμε και όσο οι ιδεολογικές και πολιτικές παρακαταθήκες επιβάλλουν. Ομως υπάρχουν μια σειρά μέτρων που εξαντλούν κάθε περιθώριο αποκατάστασης κοινωνικής δικαιοσύνης και επιμερισμού του βάρους τα οποία δεν έχουν αναδειχθεί στο βαθμό που θα έπρεπε. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα και δεν ντρεπόμαστε για τίποτα. Προσπαθούμε να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα άλλων και γι‘ αυτό βγήκαμε σε όλη την Ελλάδα, για να επικοινωνήσουμε με τους πολίτες, να ακούσουμε την κριτική τους. Θα αναπτύξουμε την επιχειρηματολογία μας για να προχωρήσει και πάλι μπροστά η Ελλάδα, για να βγάλουμε στο «ξέφωτο» την πατρίδα μας, γιατί εμείς είμαστε η παράταξη της αξιοπρέπειας, της ευθύνης, που έχουμε την υποχρέωση να ξανακάνουμε την Ελλάδα μία χώρα ανοιχτών οριζόντων».
Ο νέος γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Βαονάκης, καλωσόρισε τον υφυπουργό και στη σύντομη τοποθέτηση του μίλησε για τα νέα οικονομικά μέτρα ασκώντας σκληρή κριτική τόσο στη Ν.Δ. όσο και στα κόμματα της αριστεράς:
«Το ξέρουμε όλοι ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή της ιστορίας μας. Ζούμε μια κρίση όχι μόνο οικονομική αλλά και πολιτική. Δυστυχώς το πλοίο εγκαταλείφθηκε μεσοπέλαγα. Έχουμε όμως και πλήρωμα και καπετάνιο σωστό να το προσαράξει ασφαλές στον όρμο. Σίγουρα τα μέτρα είναι σκληρά, επώδυνα και άδικα. Ο πολίτης έχει όμως κατανόηση αλλά θα πρέπει παράλληλα και με τα μέτρα αυτά που λήφθηκαν σύντομα να φτάσουμε και στο δεύτερο πυλώνα που λέγεται ανάπτυξη και σύντομα οι πολίτες να ανασάνουν. Δυστυχώς η Ελλάδα αποτέλεσε τον πιο αδύναμο κρίκο και για αυτό δέχτηκε τα χτυπήματα αυτά τα λυσσαλέα. Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί τν πορεία αυτή, σίγουρα τα μέτρα αυτά δεν αντιπροσωπεύουν και δεν αντικατοπτρίζουν το ιδεολογικό στίγμα. Είναι όμως αναγκαία και θέλω να σημειώσω ότι οι φταίχτες προσπαθούν με αστεία επιχειρήματα να δικαιολογήσουν την ανεπάρκεια τους. Αλλά το μεγάλο παράπονο είναι για τα κόμματα της αριστεράς που βρίσκονται απολιθωμένα σε ένα παρελθόν. Θα έπρεπε να είχαν ευρεία βάση και ευρύ μυαλό».
Ο Σταύρος Αρναουτάκης, κληθείς να απαντήσει για το πρόγραμμα της κυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο, ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα των ορεινών όγκων ύψους 120 εκ. ευρώ, το οποίο αν και όπως είπε είχε εξαγγελθεί από τη Ν.Δ. ουδέποτε υλοποιήθηκε, ενώ παράλληλα ο υφυπουργός τόνισε πως στις 18 και στις 19 Μαρτίου θα βρεθούν στην Κρήτη οι υπουργοί υποδομών για να εξαγγελθούν τα νέα έργα:
«Μέσα από το σχεδιασμό για το ΕΣΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει οι προτάσεις προς αξιολόγηση για τον τομέα προσπελασιμότητας και τα σχολεία και επίσης το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, έχουμε ήδη υπογράψει με τον Μανώλη Όθωνα ένα εκατομμύριο ευρώ για μελέτη αρχαιολογικού μουσείου, ξεμπλοκάραμε τον βιολογικό και στις 18 και 19 Μαρτίου θα βρεθούν στην Κρήτη ο υπουργός Δημήτρης Ρέππας και ο υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης για να ανακοινώσουν τα μεγάλα έργα της Κρήτης ενώ μέσα στο Μάρτιο θα ανακοινωθεί το αναπτυξιακό πρόγραμμα για όλο το νησί, από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.»
Αναφορικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση ο κ. Αρναουτάκης είπε ότι είναι σε συνεννόηση με την επιτροπή και σύντομα θα ανακοινώσει πως μπορεί να βρεθεί άλλη πηγή χρηματοδότησης για να χρηματοδοτηθεί, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να είναι κάτι ανακοινώσιμο.
|
Σταύρος Αρναουτάκης: «Ο Έλληνας πολίτης χρειάζεται αλήθεια και αυτή έρχεται μέσα από τα μέτρα που παίρνουμε, τα οποία είναι σκληρά, είναι όμως αναγκαία»
«Αναγκαστήκαμε να πάρουμε μέτρα, με τα οποία θα μπορούμε να έχουμε μία άλλη αξιοπιστία στις διεθνείς αγορές, θα μπορούμε να δανειζόμαστε με τους ίδιους όρους που δανείζονται άλλα κράτη μέλη και να έχουμε χαμηλά επιτόκιο και να μπορούμε να πληρώσουμε και τους μισθούς και τις συντάξεις και να μπορούν να καλυφθούν όλες οι δαπάνες του κράτους. Γνωρίζουμε ότι τα μέτρα αυτά πλήττουν πολλούς, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο όμως, το οποίο θα είναι επανάσταση, για πρώτη φορά θα πληρώνουν οι έχοντες και κατέχοντες, οι off shore εταιρείες και όχι πάλι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι. Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί το νομοσχέδιο, το οποίο θα στηρίζει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και θα φορολογεί όσους έχουν χρήματα και πρέπει να αποδείξουν πως έχουν αποκτήσει τις περιουσίες αυτές. Με τη στήριξη όλων, η οποία αποτελεί μία εθνική προτεραιότητα, θα μπορέσουμε να βάλουμε τις βάσεις που έχει ανάγκη η χώρα, να περάσουμε το 2010, να κάνουμε τις μεγάλες τομές, οι οποίες θα λύνουν χρόνια προβλήματα. Ο Έλληνας πολίτης χρειάζεται αλήθεια και αυτή έρχεται μέσα από τα μέτρα που παίρνουμε, τα οποία είναι σκληρά, είναι όμως αναγκαία. Οδηγούμαστε και πάλι στο να αποκτήσει η χώρα μας την αξιοπιστία που είχε χάσει τα τελευταία 5 χρόνια, λόγω της πολιτικής της ΝΔ. Εμείς θεωρούμε ότι όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε τις μάχες, να λύσουμε χρόνια προβλήματα που έχει η δημόσια διοίκηση». Όσον αφορά στην επέκταση των μέτρων στον ιδιωτικό τομέα ο κ. Αρναουτάκης αρκέστηκε στη συλλογική σύμβαση εργασίας: «Στον ιδιωτικό τομέα όλα γίνονται σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις. Οι επιχειρηματίες δεν έχουν κανένα δικαίωμα να κάνουν περικοπές, γιατί άλλο είναι ο δημόσιος τομέας και άλλο ο ιδιωτικός. Από τη στιγμή που θέλουμε να πάμε στην ανάπτυξη, πρέπει να σταθούν και οι επιχειρηματίες δίπλα στον ιδιωτικό τομέα και να μην υπάρξει καμία περικοπή». |



