Σάββατο 26/05/2018 
RSS Η Σελίδα μας στο facebook Η Σελίδα μας στο youtube Google + instagram
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
Το πρώτο θέμα  
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ

Ενεργειακή στρατηγική και βιώσιμη ανάπτυξη στην Κρήτη με σεβασμό στο περιβάλλον

26/05/2018 της Ελπίδας Αριστείδου
Η ενεργειακή στρατηγική της Κρήτης συμβαδίζει με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού ακολουθώντας μεθόδους φιλικές προς το οικοσύστημα, που στόχο έχουν την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των κατοίκων και των επισκεπτών της.
Αυτό ξεκαθάρισαν χθες τόσο ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, όσο και ο αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής, στη διάρκεια σχετικής ημερίδας με θέμα «Το ενεργειακό μέλλον της Κρήτης: Βιώσιμη ανάπτυξη και περιβαλλοντική προστασία».
Όπως τόνισαν η Κρήτη μπορεί να καταστεί ενεργειακός κόμβος και να αποκομίσει πολλαπλά οφέλη για την οικονομία και την ανάπτυξη και να εισέλθει δυναμικά στον ενεργειακό χάρτη. Οι επιστήμονες ομιλητές στη διάρκεια της εκδήλωσης αναφέρθηκαν εκτενώς στις προοπτικές που ανοίγονται για το νησί και τα οφέλη που μπορεί να προσκομίσει, τόσο από την ηλεκτρική διασύνδεση της με την ηπειρωτική Ελλάδα, όσο και με το μεγάλο καλώδιο της ΝΑ Μεσογείου, όσο και από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η Κρήτη, όπως υπογράμμισαν, είναι ένα νησί πλούσιο σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και έχει διαπιστωθεί επιστημονικά ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ μπορεί να είναι συμβατή με την περιβαλλοντική προστασία, αρκεί τα μεγέθη να μην είναι υπερβολικά για την κλίμακα του νησιού και να παραμείνουν στην κλίμακα των αναγκών του.
Η περιοχή, όπως είπαν, διαθέτει τα τεχνικά χαρακτηριστικά για την παραγωγή ενέργειας και με τη  συνεργασία όλων των επιστημονικών και αυτοδιοικητικών φορέων τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν θα πρέπει να είναι προσεκτικά και μελετημένα με γνώμονα πάντα την προστασία του περιβάλλοντος.
Ειδικότερα, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έγινε σαφές ότι στόχος είναι αυτές να αξιοποιηθούν για να καλύψουν την κατανάλωση του νησιού και να γίνει η Κρήτη αυτάρκης ενεργειακά και σε καμία περίπτωση, όπως ξεκαθάρισαν, για να τροφοδοτήσει την Ευρώπη ή άλλες περιοχές. Αυτό τονίστηκε από το σύνολο των ομιλητών και ως μια απάντηση στους διαδηλωτές, μέλη του Δικτύου κατά των ΒΑΠΕ Ρεθύμνου που είχε συγκεντρωθεί κάτω από το Επιμελητήριο.
«Εμείς δεν φιλοδοξούμε να γεμίσουμε την Κρήτη με ανεμογεννήτριες και να τροφοδοτούμε την Ευρώπη. Σε καμιά περίπτωση δεν είναι αυτός ο σκοπός μας. Δεν θέλουμε να κάνουμε την Κρήτη πεδίο κερδοσκοπίας για κανέναν. Θέλουμε να αναπτυχθεί σωστά και από κει και πέρα υπάρχει περιθώριο για όλες τις μορφές ενέργειας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Καλογερής.
Την εκδήλωση διοργάνωσε το Επιμελητήριο Ρεθύμνης και το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Κρήτης -τμήμα Ρεθύμνου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τους δήμους Ρεθύμνης και Αμαρίου.
Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν τόσο ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, όσο και ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Μπουλαξής, οι οποίοι δεν παραβρέθηκαν στην εκδήλωση λόγω απειλημένων υποχρεώσεων.
 
 
 Αναλυτικά...
 
Το ενεργειακό μέλλον της Κρήτης: Βιώσιμη ανάπτυξη και περιβαλλοντική προστασία
 
ΕΠΙΣΗΜΑΝΕΙΣ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ
 
• Η Κρήτη μπορεί να καταστεί ενεργειακός κόμβος και να έχει πολλαπλά οφέλη για την οικονομία και την ανάπτυξη της τόνισε ο περιφερειάρχης
 

Η Κρήτη μπορεί να εισέλθει δυναμικά στον ενεργειακό χάρτη και να αποτελέσει ένα έναν ενεργειακό κόμβο με πολλαπλά οφέλη για την τοπική ανάπτυξη και οικονομία, διαδραματίζοντας ένα σημαντικό ρόλο στη  Μεσόγειο, υπό την προϋπόθεση ότι οι όποιες κινήσεις θα γίνονται με γνώμονα πάντα την προστασία του περιβάλλοντος.
Αυτό τόνισαν χθες φορείς και επιστήμονες στη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του ΕΒΕΡ με θέμα «Το ενεργειακό μέλλον της Κρήτης. Βιώσιμη ανάπτυξη και περιβαλλοντική προστασία».
Την εκδήλωση διοργάνωσε το  Επιμελητήριο Ρεθύμνης και το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Κρήτης -τμήμα Ρεθύμνου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τους δήμους Ρεθύμνης και Αμαρίου.
Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν τόσο ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, όσο και ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Μπουλαξής, οι οποίοι δεν παραβρέθηκαν στην εκδήλωση λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.
Οι ομιλητές αναφέρθηκαν εκτενώς στα οφέλη που μπορεί να προσκομίσει η Κρήτη, τόσο από τη  διασύνδεση της με την ηπειρωτική Ελλάδα, όσο και με το μεγάλο καλώδιο της ΝΑ Μεσογείου, από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η περιοχή, όπως είπαν, διαθέτει τα χαρακτηριστικά και με τη συνεργασία όλων των επιστημονικών και αυτοδιοικητικών φορέων τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν θα πρέπει να είναι προσεκτικά και μελετημένα με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, προκειμένου το νησί να διαδραματίσει έναν καθοριστικό ρόλο στο ευρωπαϊκό και όχι μόνο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Σημειώνεται ότι έξω από τον χώρο της εκδήλωσης είχαν συγκεντρωθεί μέλη του Δικτύου κατά των ΒΑΠΕ διαμαρτυρόμενοι για το περιεχόμενο της εκδήλωσης.

«Αναπτυξιακός πυλώνας για την περιφέρεια ο τομέας της ενέργειας»
 Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως η ενέργεια αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης και οικονομίας της Κρήτης:
«Η ενέργεια παραμένει βασικός πυλώνας της οικονομίας μας, την οποία πρέπει να επανεκκινήσουμε. Η Κρήτη τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας για την ενέργεια και το περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Εμείς ως περιφέρεια σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα, τους δήμους και όλους τους παραγωγικούς φορείς της Κρήτης, συντονιζόμαστε προκειμένου να οδηγήσουμε το νησί στην πρώτη θέση των ενεργειακών εξελίξεων, διεκδικώντας τη θέση που μπορούσε και πρέπει να έχουμε στον περιφερειακό και παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Τα τελευταία χρόνια γίνεται αισθητή η αλληλεπίδραση της ενέργειας με την οικονομική ανάπτυξη, το περιβάλλον, τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς. Οι δράσεις της περιφέρειας συγκεντρώνουν τρία βασικά χαρακτηριστικά: είναι εξωστρεφείς καθώς δίδουν ιδιαίτερη έμφαση στη  διπλωματία της ενεργειακής πολιτικής, ιδιαίτερα δε στη διπλωματία των αγορών, είναι ρεαλιστικές καθώς στηρίζονται στην αποτύπωση των πραγματικών αναγκών του νησιού. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι πριν λίγες εβδομάδες προκηρύχτηκε ο διαγωνισμός για τη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή μικρού καλωδίου από Χανιά προς Πελοπόννησο. Ευελπιστούμε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα δρομολογηθούν όλες οι εξελίξεις για τη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης από την Κορακιά προς την Αττική. Για την περιφέρεια Κρήτης η μετάβαση της οικονομίας σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας είναι αναμφίβολα μια σημαντική πρόκληση και μια εξαιρετική αφετηρία για ουσιαστικές και δομημένες αλλαγές σε κρίσιμους τομείς. Βρισκόμαστε σε εγρήγορσης και θέτουμε την ενεργειακή πολιτική ως αιχμή του δόρατος της αναπτυξιακής μας στρατηγικής. Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τη σφραγίδα μας στο ενεργειακό μέλλον της ευρύτερης περιοχής. Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε ενεργειακές κοινότητες με όλους τους φορείς και την τοπική κοινωνία της Κρήτης».
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής τόνισε ότι οι διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη για τη διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, ο διαγωνισμός για τις υδρογονάνθρακες και οι ανανεώσιμες πηγές ανοίγουν νέες προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης για το νησί, το οποίο καλείται να τις αξιοποιήσει προσεκτικά και μελετημένα βήματα δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία  του περιβάλλοντος.
Χαρακτηριστικά σε σχετικές δηλώσεις του ανέφερε: «Αν είμαστε προσεκτικοί και κάνουμε βήματα μελετημένα ως προς τις εξελίξεις και οι εκτιμήσεις επαληθευτούν, η Κρήτη θα έλεγα ότι πολύ σύντομα θα είναι ένα πολύ κάλος «παίκτης» στην περιοχή όσον αφορά τη διακίνηση ή και την παραγωγή ενέργειας. Από κει και πέρα το φυσικό αέριο μπορεί να μας δώσει λύσεις στην Κρήτη, είτε στα λιμάνια που υπάρχει μια μελέτη να εγκατασταθεί για να εφοδιάζονται τα πλοία ή και μεμονωμένα δίκτυα εξυπηρετώντας βιομηχανικές περιοχές ή μεμονωμένα ξενοδοχεία και βέβαια στις μεταφορές, οι οποίες μεταφορές είναι αυτή την ώρα ο μεγαλύτερος παραγωγός ρύπων στην περιφέρεια Κρήτης. Ο αγωγός θα βοηθήσει το νησί, θα μας βάλει στο κέντρο ενός ενεργειακού δικτύου και από την άλλη μεριά εγώ ως πρόεδρος επιτροπής περιβάλλοντος, λέω ότι πρέπει να κινηθούμε σε μορφές ενέργειας που δεν παράγουν μεγάλους ρύπους και δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι αποτελούν ένα σημαντικό πλούτο σε μια δύσκολη περίοδο οικονομική και δεν θεωρώ ότι πρέπει να αρνηθούμε αυτή την προσφορά στο όνομα οποιουδήποτε ηθικού εμποδίου».
Σε σχέση με τις αντιδράσεις που υπάρχουν ο κ. Καλογερής είπε: «Δεν μπορεί όλη η υφήλιος να κοιτά σε μια κατεύθυνση και εμείς «πέρα βρέχει» και να κοιτάμε αλλού. Δεν μπορεί να θεοποιούμε την παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη με ότι αυτό συνεπάγεται και να γυρίζουμε την πλάτη στις ΑΠΕ, στις οποίες ανήκει το μέλλον. Βέβαια δεν είναι όλες οι ΑΠΕ κατάλληλες για όλες τις περιοχές. Υπάρχουν διαφορές τεχνολογίες, οι οποίες δεν μπορούν να αναπτυχθούν, όπως για παράδειγμα δεν μπορούν αναπτυχτούν στο νησί ηλιοθερμικά πάρκα. Θεωρούμε ότι καταναλώνουν τεράστιες εκτάσεις που για το νησί είναι πολύτιμες, έχουν σημαντική βιοποικιλότητα και για την κτηνοτροφία. Δεν έχουμε τέτοιες εκτάσεις» και αναφερόμενος στους υδρογονάνθρακες πρόσθεσε: «Εμείς έχουμε τονίσει ότι θέλουμε μια  στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε ότι αφορά τόσον αφορά τη διαδικασία έρευνας και εξόρυξης στα κοιτάσματα τα θαλάσσια γύρω από την Κρήτη δεν επιτρέπεται να αστοχήσουμε στη διαδικασία, αυτό θα 'ναι καταστροφικό στο περιβάλλον και στην ανάπτυξη. Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν προσεκτικά βήματα και είμαστε αδιαπραγμάτευτοι σε αυτό. Οι μεγάλες εταιρίες που έχουν αναλάβει αποτελούν κατά κάποιο τρόπο εγγύηση και θέλω να πιστεύω ότι θα ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα και η μέγιστη προσοχή. Εμείς δεν φιλοδοξούμε να γεμίσουμε την Κρήτη με ανεμογεννήτρια και να τροφοδοτούμε την Ευρώπη. Σε καμιά περίπτωση δεν είναι αυτός ο σκοπός μας. Δεν θέλουμε να κάνουμε την Κρήτη πεδίο κερδοσκοπίας για κανέναν. Θέλουμε να αναπτυχθεί σωστά και από κει και πέρα υπάρχει περιθώρια για όλες τις μορφές ενεργείας».
«Η Κρήτη να είναι αυτάρκης σε ενέργεια»
Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να είναι συμβατή με το περιβάλλον, εφόσον υπάρχει μέτρο ενώ η Κρήτη πρέπει να στοχεύσει στο να καταστεί αυτάρκης στην παραγωγή ενέργειας και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάρξει σκέψη για εξαγωγή ενέργειας τόνισε ο Δημήτρης Παπαντώνης, καθηγητής στη Σχολή Μηχανολόγων του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις προϋποθέσεις του μέτρου ενώ αναφέρθηκε στις θετικές προεκτάσεις των ΑΠΕ στο νησί: «Η Κρήτη είναι ένα νησί πλούσιο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έχει διαπιστωθεί ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ μπορεί να είναι συμβατή με την περιβαλλοντική προστασία αρκεί τα μεγέθη να μην είναι υπερβολικά για την κλίμακα του νησιού και να παραμείνουν στην κλίμακα των αναγκών. Είναι υπερβολικό να πούμε ότι η Κρήτη μπορεί να γίνει ένα νησί, το οποίο μπορεί να εξάγει ενέργεια αλλά θα πρέπει να σκεφτούμε κατά το δυνατό πως η Κρήτη μπορεί να γίνει αυτάρκης σε ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το οποίο είναι μια καθαρή μορφή ενέργειας και θα απαλλάξει από όλα τα προβλήματα που δημιουργούνται στο περιβάλλον. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των ΑΠΕ στην Κρήτη είναι ότι έχουν μεγάλη διασπορά, δηλαδή δεν εντοπίζονται σε ένα δυο σημεία και αυτό είναι πολύ θετικό και για την ανάπτυξη του νησιού και για τεχνικά χαρακτηριστικά του δικτύου» και πρόσθεσε ότι: «Θα υπάρξει ανάγκη για κάποιες μονάδες παλιές ρυπογόνες να κλείσουν. Και αυτό είναι για λόγους και οικονομικούς και περιβαλλοντικούς. Από την άλλη μεριά το δυναμικό της Κρήτης σε ΑΠΕ είναι τόσο επαρκές που μπορεί να καλύψει τη ζήτηση, νομίζω ότι το μέτρο πρέπει να είναι το κυρίαρχο και η τεχνολογία έχει γίνει πολύ ώριμη ώστε να επιτυγχάνουμε καλούς βαθμούς απόδοσης, καλή διασπορά της παραγωγής αποφεύγοντας υπερβολές. Αυτό το επιτρέπει το νησί γιατί έχει διάσπαρτη σε όλο το μήκος της δυνατότητες παραγωγής».
Κληθείς να σχολιάσει εκείνους που εναντιώνονται στις ΒΑΠΕ κ. Παπαντώνης είπε: «Αν κάνει είναι φανατικός δεν μπορεί να τον πείσεις. Τα νούμερα μιλάνε μόνα τους και υπάρχει καις συσσωρευμένη εμπειρία από την άλλη Ελλάδα και άλλες χώρες όπου η βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να είναι μη εχθρική στο περιβάλλον».
Ο Φώτης Κοκοτός, μηχανικός περιβάλλοντος και ξενοδόχος μίλησε για τον τουρισμό και την ενέργεια και σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων ανέφερε πως η Ελλάδα και η Κρήτη θα μπορούσε να πάρει παραδείγματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα ο ίδιος μάλιστα επικαλούμενος την ιδιότητα του ως μηχανικός περιβάλλοντος εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος για τις αντιδράσεις που υπάρχουν από περιβαλλοντολόγους για τις ΑΠΕ τόνισε «μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση πως κάποιοι που αυτοαποκαλούνται περιβαλλοντολόγοι όπως εγώ ή οικολόγοι, αντιτίθενται στην καθαρή ενέργεια. Πριν 20 χρόνια βασικό αίτημα του λόμπυ των περιβαλλοντολόγων ήταν η καθαρή ενέργεια. Πως φτάσαμε είκοσι χρόνια μετά να προμοτάρουμε τον λιγνίτη και το μαζούτ. Η επιστημονική κοινότητα είναι σαφής. Η ανάγκη για καθαρή ενέργεια είναι αδήριτη. Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Ο κόσμος έχει τεράστιο πρόβλημα με κλιματική αλλαγή και πρέπει όλοι να κάνουμε κάτι» και πρόσθεσε ότι είναι μεγάλη ανάγκη να υπάρξουν μελέτες και μετρήσεις, προκειμένου να διαπιστωθούν αν και τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν οι ΑΠΕ. «Οι μελέτες και οι μετρήσεις είναι απαραίτητες για να υπάρξει σχεδιασμός σωστός. Απαιτούνται επιστημονικές απαντήσεις. Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής είναι αληθινό, είναι υπαρκτό και πρέπει να δράσουμε».
Σε ότι αφορά τον ρόλο της Κρήτης στον ενεργειακό χάρτη αναφέρθηκε στη σημασία της διασύνδεσης του νησιού με το υπόλοιπο ηπειρώτικο δίκτυο, το οποίο είναι μέρος του πανευρωπαϊκού δικτύου για το οποίο είναι ένας σημαντικός κόμβος που συνδέει τη βόρεια Αφρική με την Ευρώπη.
Ο Σπύρος Καλησπεράκης πρόεδρος του ΤΕΕ Ρεθύμνου μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του είπε:
«Οι ΑΠΕ σήμερα έχουν φτάσει τον τελευταίο χρόνο να 'ναι ανταγωνιστικές σε κόστος παραγωγής ενέργειας σε σχέση με όλες τις τεχνολογίες. Το πρόβλημα των ΑΠΕ είναι η ασταθής παραγωγή. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Την ασταθή παραγωγή για να την αντιμετωπίσουμε μπορούμε είτε να ενώνουμε όσα περισσότερα κομμάτια του πλανήτη μπορούμε καλωδιακά, ώστε στατιστικά να σταθεροποιείται η παραγωγή και να έχουμε ένα σύστημα που έχει πάντα ενέργεια, είτε με μικροαποθήκευση που είναι τεχνολογία αιχμής αυτή τη στιγμή. Η άλλη λύση είναι η μεγάλης κλίμακας αποθήκευση, μπορεί να δώσει σημαντικές λύσεις αλλά πρέπει να συνυπάρχουν άλλες συνθήκες. Σαν ΤΕΕ ο ρόλος μας είναι να ξεκαθαρίζουμε πράγματα στον ορθολογισμό και στο βέλτιστο οικονομικό και περιβαλλοντικά σύστημα για να μπορέσουμε να παράγουμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε».
Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ Γιώργος Γιακουμάκης, ανέφερε: «Η καλύτερη ενεργειακή πηγή που έχουμε είναι η ενέργεια που δεν χρειάζεται να παράγουμε, δηλαδή η εξοικονομούμενη ενέργεια. Θα πρέπει λοιπόν ως περιφέρεια Κρήτης να δώσουμε έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας σε όλους τους τομείς στα κτήρια, τη μεταποιητική παραγωγή, στις μεταφορές στη δημόσια και ιδιωτική κατανάλωση. Αλλά και τη στήριξη του πρωτογενή τομέα μέσα από τη μείωση του ενεργειακού κόστους για την παραγωγή, όπως για παράδειγμα του κόστους από την άντληση του ποτιστικού νερού των γεωτρήσεων δράσεις που σχεδιάζονται ήδη από την περιφέρεια» και κατέληξε λέγοντας πως: «Σήμερα απαιτείται μια στροφή προς ένα νέο ενεργειακό μοντέλο. Ένα μοντέλο που θα βασίζεται τόσο στην εξοικονόμηση της κατανάλωσης ενέργειας, όσο και στην εγκατάσταση πολλαπλών μεθόδων παραγωγής της αλλά και αποδοτικότερη και έξυπνη χρήση της. Θα πρέπει να δώσουμε μεγάλο βάρος στην έρευνα και στην προώθηση των καινοτόμων καθαρών τεχνολογιών κάτι που θα πρέπει να αποτελεί στοίχημα μας για ενεργειακή ασφάλεια, επάρκεια και βιώσιμη ανάπτυξη, θα πρέπει να δουλέψουμε με ότι έχουμε άμεσα διαθέσιμο ή μπορούμε άμεσα να αναπτύξουμε χωρίς να επαναπαυόμαστε στις όντως θετικές προοπτικές εξόρυξης των πιθανών ενεργειακών κοιτασμάτων της ευρύτερης περιοχή μας. Ειδικότερα για τις επιχειρήσεις μας η εξοικονόμηση ενέργειας σε όλους τους τομείς της παραγωγής και λειτουργίας μας σε συνδυασμό με τη μείωση του υπέρογκου ενεργειακού κόστους μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των λειτουργικών δαπανών, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και στη διαμόρφωση καλύτερων τιμών για τον καταναλωτή. Ένα νέο ενεργειακό μοντέλο αποτελεί προϋπόθεση για την υποστήριξη της οικονομικής και επενδυτικής δραστηριότητας προς όφελος της κρητικής οικονομίας».

Αφήστε το σχόλιό σας
spacer
Ονοματεπώνυμο
Σχόλιο


Παλαιότερα Πρώτα Θέματα:
Μαρία Τσιριμονάκη
ΔΕΠΑ
Ατζέντα Εκδηλώσεων
Ατζέντα Εκδηλώσεων
border
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
border
RSS
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
Το αρχείο μας σύντομα κοντά σας
Κατηγορίες:
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
Σας ακούμε:
Copyright 2018  Ρεθεμνιώτικα Νέα όροι χρήσης | πολιτική απορρήτου | επικοινωνία