Κυριακή 28/05/2017 
RSS Η Σελίδα μας στο facebook Η Σελίδα μας στο youtube Google + instagram
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
Το πρώτο θέμα  
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤτΕ

Το 24,3% των εσόδων της χώρας προέρχονται από τον τουρισμό της Κρήτης

27/05/2017
Η συνεισφορά του τουριστικού κλάδου στην οικονομία της Κρήτης είναι τεράστια και αδιαμφισβήτητη, με δεδομένο μάλιστα ότι αυτός μαζί με τον πρωτογενή τομέα αποτελούν τους δυο πυλώνες ανάπτυξης του νησιού.
 
Το νησί επιλέγεται κάθε χρόνο από εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες της Ευρώπης και όχι μόνο για καλοκαιρινές διακοπές, ενισχύοντας σημαντικά την τοπική οικονομία, όχι μόνο στον ξενοδοχειακό κλάδο, αλλά και σε μια σειρά επαγγελμάτων που σχετίζονται με τον τουρισμό, όπως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων, εκδρομών, εμπορικά καταστήματα.
 
Η Κρήτη βρίσκεται στις πρώτες επιλογές των επισκεπτών για την Ελλάδα ενώ την καθοριστική συμβολή του τουρισμού στην οικονομία της επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, σύμφωνα με τα οποία το νησί κατατάσσεται στη δεύτερη θέση των περιφερειών της χώρας με τα υψηλότερα έσοδα από τον τουρισμό, γεγονός που αποδεικνύει την καθοριστική του συμβολή της οικονομίας του νησιού σε όλη τη χώρα.
 
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα έσοδα στο νησί από τον τουρισμό για το 2016 ανήλθαν σε 3.095 εκ. ευρώ ενώ κατά τι μεγαλύτερες είναι οι εισπράξεις στο Νότιο Αιγαίο με 3.136 εκ. ευρώ που κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα στις περιφέρειες της χώρας.
 
Στην Περιφέρεια Κρήτης η συντριπτική πλειοψηφία των εισπράξεων και συγκεκριμένα ποσοστό 52,1% αφορούσε ταξιδιώτες από τη Γερμανία (860 εκατ. ευρώ), ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο με 408 εκατ. ευρώ και η Γαλλία με 346 εκατ. ευρώ.
 
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στο νησί καταγράφεται η υψηλότερη μέση δαπάνη ανά επίσκεψη, η οποία ανήλθε σε 682 ευρώ ενώ στις 13 περιφέρειες της χώρας ο μέσος όρος διαμορφώθηκε στα 449 ευρώ.
 
«Πρωταθλήτρια» όμως αναδεικνύεται η Κρήτη και σε ότι αφορά τη μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση, η οποία ανέρχεται στα 79 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας είναι 67 ευρώ, αλλά και στον μέσο όρο διανυκτέρευσης, ο οποίος αν και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας είναι 6,7 ημέρες, στην Κρήτη ο αριθμός είναι πολύ υψηλότερος αφού φτάνει το 8,7.
 
Αντίστοιχα όμως υψηλός είναι και ο αριθμός των διανυκτερεύσεων που καταγράφηκαν στο νησί το 2016, οι οποίες φτάνουν τις 39.378 χιλ.
 
Συνολικά με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας η Κρήτη κατατάσσεται τέταρτη με βάση τον αριθμό επισκέψεων (αντιπροσωπεύει το 16% του συνόλου της χώρας) αλλά δεύτερη με βάση τις διανυκτερεύσεις (20,7% του συνόλου) και μια «ανάσα» πίσω από το Νότιο Αιγαίο με κριτήριο τις συνολικές εισπράξεις αποσπώντας μερίδιο 24,3%.

 
Αναλυτικά...
 
 
Η Κρήτη στις πρώτες περιφέρειες τη χώρας με τα υψηλότερα έσοδα από τον τουρισμό
 
 
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
 
 
• Το νησί κατέχει την πρωτιά στην μέση ταξιδιωτική δαπάνη με 682 ευρώ αλλά και στις διανυκτερεύσεις
 
 

Στις πρώτες θέσεις των περιφερειών της χώρας με τα υψηλότερα έσοδα από τον τουρισμό κατατάσσεται η Κρήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας. Η Κρήτη «εισέπραξε» από τους επισκέπτες της 3.136 εκ. ευρώ και έρχεται δεύτερη μετά το Νότιο Αιγαίο που εισέπραξε 3.136 εκ. ευρώ.
 
Στην Περιφέρεια Κρήτης, η συντριπτική πλειοψηφία των εισπράξεων και συγκεκριμένα ποσοστό 52,1% των εισπράξεων αφορούσε ταξιδιώτες από τη Γερμανία (860 εκατ. ευρώ), ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο με 408 εκατ. ευρώ και η Γαλλία με 346 εκατ. ευρώ.
 
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στο νησί καταγράφεται η υψηλότερη μέση δαπάνη ανά επίσκεψη η οποία ανήλθε σε 682 ευρώ, ενώ στις 13 περιφέρειες της χώρας ο μέσος όρος διαμορφώθηκε στα 449 ευρώ, «πρωταθλήτρια» όμως αναδεικνύεται η Κρήτη και σε ότι αφορά τη μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση, η οποία ανέρχεται στα 79 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος στις υπόλοιπες περιφέρειας της χώρας είναι 67 ευρώ. Την ίδια ώρα αν και ο μέσος όρος διανυκτέρευσης στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας είναι 6,7 ημέρες στην Κρήτη ο αριθμός είναι πολύ υψηλότερος αφού φτάνει το 8,7.
 
Αντίστοιχα όμως υψηλός είναι και ο αριθμός των διανυκτερεύσεων που καταγράφηκαν στο νησί, οι οποίες φτάνουν τις 39.378 χιλ.
 
Η Κρήτη κατατάσσεται τέταρτη με βάση τον αριθμό επισκέψεων (αντιπροσωπεύει το 16% του συνόλου της χώρας) αλλά δεύτερη με βάση τις διανυκτερεύσεις (20,7% του συνόλου) και μια ανάσα πίσω από το Νότιο Αιγαίο με κριτήριο τις συνολικές εισπράξεις αποσπώντας μερίδιο 24,3%.
 
Η Τράπεζα της Ελλάδος παρουσιάζει για πρώτη φορά ταξιδιωτικά στοιχεία ανά περιφέρεια της χώρας, στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειάς της για την πληρέστερη και ακριβέστερη απεικόνιση της τρέχουσας μακροοικονομικής κατάστασης και με στόχο την παροχή καλύτερης και λεπτομερέστερης πληροφόρησης στους χρήστες στατιστικών στοιχείων, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα.

 
Ταξιδιωτικές εισπράξεις ανά περιφέρεια
 
 
Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το 2016 διαμορφώθηκαν στα 12.749 εκατ. ευρώ. Ο κύριος όγκος των εισπράξεων, σε ποσοστό 87,5% του συνόλου, πραγματοποιήθηκε στις εξής πέντε περιφέρειες: Νοτίου Αιγαίου (3.136 εκατ. ευρώ), Κρήτης (3.095 εκατ. ευρώ), Αττικής (1.734 εκατ. ευρώ), Κεντρικής Μακεδονίας (1.688 εκατ. ευρώ) και Ιονίων Νήσων (1.504 εκατ. ευρώ).
 
Στο σύνολο των υπόλοιπων περιφερειών (Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας) οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 1.592 εκατ. ευρώ.

 
Επισκέψεις ταξιδιωτών ανά περιφέρεια
 
 
Το 2016, οι ταξιδιώτες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα πραγματοποίησαν συνολικά 28.376 χιλ. επισκέψεις στις 13 περιφέρειες της χώρας. Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από τη συνολική εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση (2016: 24.799 χιλ. ταξιδιώτες), καθώς ένας ταξιδιώτης μπορεί να επισκεφθεί περισσότερες από μία περιφέρειες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του.
 
Ο μεγαλύτερος όγκος των επισκέψεων, σε ποσοστό 86,4% επί του συνόλου, πραγματοποιήθηκε στις εξής έξι περιφέρειες: Κεντρικής Μακεδονίας (6.395 χιλ. επισκέψεις), Νοτίου Αιγαίου (5.227 χιλ.), Αττικής (4.543 χιλ.), Κρήτης (4.537 χιλ.), Ιονίων Νήσων (2.457 χιλ.) και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (1.363 χιλ.). Στο σύνολο των υπόλοιπων περιφερειών (Πελοποννήσου, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας και Βορείου Αιγαίου) πραγματοποιήθηκαν 3.854 χιλ. επισκέψεις.

 
Διανυκτερεύσεις ανά περιφέρεια
 
 
Οι διανυκτερεύσεις ταξιδιωτών στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στις 190.402 χιλ. το 2016. Σύμφωνα με την κατανομή των διανυκτερεύσεων στις 13 περιφέρειες της χώρας, το 85,1% των διανυκτερεύσεων πραγματοποιήθηκε στις εξής πέντε περιφέρειες: Νοτίου Αιγαίου (39.996 χιλ.), Κρήτης (39.378 χιλ.), Κεντρικής Μακεδονίας (36.330 χιλ.), Αττικής (24.769 χιλ.) και Ιονίων Νήσων (21.493 χιλ.). Στο σύνολο των υπόλοιπων περιφερειών (Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας) πραγματοποιήθηκαν 28.437 χιλ. διανυκτερεύσεις.
 

Βασικά μεγέθη ταξιδιωτικών εισπράξεων ανά περιφέρεια
 
 
Η μέση δαπάνη ανά επίσκεψη στις 13 περιφέρειες της χώρας το 2016 διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα 449 ευρώ. Το μέγεθος αυτό παρουσιάζει μεγάλη διαφοροποίηση ανάμεσα στις περιφέρειες. H μέγιστη τιμή των 682 ευρώ καταγράφεται στην Περιφέρεια Κρήτης. Σε επίπεδα πάνω από τον μέσο όρο της χώρας διαμορφώθηκε και η δαπάνη ανά επίσκεψη στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (612 ευρώ) και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (600 ευρώ).
 
Στο αντίθετο άκρο της κατανομής εμφανίζεται η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με την ελάχιστη τιμή των 205 ευρώ και ακολουθούν η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (212 ευρώ) και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (264 ευρώ).
 
Όσον αφορά στη δαπάνη ανά διανυκτέρευση, αυτή διαμορφώθηκε στα 67 ευρώ κατά μέσο όρο στις 13 περιφέρειες. Οι μεγαλύτερες τιμές για τη μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση καταγράφηκαν στην Περιφέρεια Κρήτης (79 ευρώ) και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (78 ευρώ), ενώ οι χαμηλότερες τιμές καταγράφηκαν στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (46 ευρώ) και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (47 ευρώ).
 
Η μέση διάρκεια παραμονής ανά επίσκεψη στις περιφέρειες της χώρας ήταν 6,7 διανυκτερεύσεις. Η μέγιστη διάρκεια παραμονής (8,7 διανυκτερεύσεις) καταγράφηκε στις περιφέρειες της Κρήτης και των Ιονίων Νήσων και η ελάχιστη (4,0 διανυκτερεύσεις) στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ στις περιφέρειες της Στερεάς Ελλάδας και της Δυτικής Μακεδονίας οι διανυκτερεύσεις ήταν 4,5 κατά μέσο όρο.

 
Κυριότερες χώρες προέλευσης ταξιδιωτών ανά περιφέρεια
 
 
Όσον αφορά την κατανομή των ταξιδιωτικών εισπράξεων ανά χώρα προέλευσης ταξιδιωτών, ποσοστό 50,3% των συνολικών εισπράξεων προέρχεται από πέντε χώρες: τη Γερμανία (2.128 εκατ. ευρώ ή 16,7% του συνόλου), το Ηνωμένο Βασίλειο (1.944 εκατ. ευρώ ή 15,2% του συνόλου), τη Γαλλία (889 εκατ. ευρώ ή 7,0% του συνόλου), τις ΗΠΑ (728 εκατ. ευρώ ή 5,7% του συνόλου) και την Ιταλία (722 εκατ. ευρώ ή 5,7% του συνόλου). Οι σημαντικότερες χώρες προέλευσης ταξιδιωτών ανά περιφέρεια διαφοροποιούνται σε αρκετές περιπτώσεις από τη γενικότερη εικόνα της επικράτειας.
 
Αναλυτικότερα σημειώνεται ότι στην Περιφέρεια Αττικής το 50,2% των εισπράξεων αφορούσε ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ (275 εκατ. ευρώ), το Ηνωμένο Βασίλειο (213 εκατ. ευρώ), την Κύπρο (121 εκατ. ευρώ), τη Γερμανία (98 εκατ. ευρώ), τη Γαλλία (91 εκατ. ευρώ) και την Ιταλία (74 εκατ. ευρώ).
 
Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το 55,8% των εισπράξεων αφορούσε ταξιδιώτες από την Τουρκία (32 εκατ. ευρώ), το Ηνωμένο Βασίλειο (23 εκατ. ευρώ) και τις ΗΠΑ (17 εκατ. ευρώ). Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το 53,6% των εισπράξεων αφορούσε ταξιδιώτες από τη Γερμανία (470 εκατ. ευρώ), το Ηνωμένο Βασίλειο (425 εκατ. ευρώ), τη Γαλλία (270 εκατ. ευρώ), τις ΗΠΑ (267 εκατ. ευρώ) και την Ιταλία (250 εκατ. ευρώ). Στην Περιφέρεια Κρήτης, ποσοστό 52,1% των εισπράξεων αφορούσε ταξιδιώτες από τη Γερμανία (860 εκατ. ευρώ), το Ηνωμένο Βασίλειο (408 εκατ. ευρώ) και τη Γαλλία (346 εκατ. ευρώ).
 
Σημειώνεται πως η συγκέντρωση και επεξεργασία ταξιδιωτικών στοιχείων ανά περιφέρεια, όπως αυτά συλλέγονται μέσω της Έρευνας Συνόρων, ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2016 και έκτοτε η Τράπεζα της Ελλάδος συγκεντρώνει στοιχεία και για την περιφερειακή κατανομή των ταξιδιωτικών εισπράξεων, καθώς και των επισκέψεων και διανυκτερεύσεων των εισερχόμενων ταξιδιωτών.
 
Η ταξινόμηση των περιφερειών γίνεται σύμφωνα με την επίσημη στατιστική ταξινόμηση Nomenclature of territorial units for statistics (NUTS 2013/EU-28) και συγκεκριμένα με το δεύτερο επίπεδο αυτής (NUTS 2), το οποίο συμπίπτει με τη διοικητική διαίρεση της χώρας σε 13 περιφέρειες, αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος.
 
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας
spacer
Ονοματεπώνυμο
Σχόλιο


Παλαιότερα Πρώτα Θέματα:
Ατζέντα Εκδηλώσεων
Ατζέντα Εκδηλώσεων
border
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
border
RSS
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
Το αρχείο μας σύντομα κοντά σας
Κατηγορίες:
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
Σας ακούμε:
Copyright 2017  Ρεθεμνιώτικα Νέα όροι χρήσης | πολιτική απορρήτου | επικοινωνία