Σάββατο 24/03/2018 
RSS Η Σελίδα μας στο facebook Η Σελίδα μας στο youtube Google + instagram
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
Το πρώτο θέμα  
ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ

Ενθαρρυντικά τα στοιχεία από τις κρατήσεις για τη νέα τουριστική περίοδο

24/03/2018
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για τον ελληνικό τουρισμό είναι τα τελευταία στοιχεία προγραμματισμού αεροπορικών θέσεων των ξένων πρακτόρων. Κατά μέσον όρο ζητούν 21% περισσότερες θέσεις από πέρυσι, που ισοδυναμούν με επιπλέον 3,5 εκατομμύρια επιβάτες. Αν και τα στοιχεία αυτά δεν θα μεταφραστούν απαραίτητα σε αφίξεις, καταδεικνύουν την αυξημένη ζήτηση που περιμένουν από τους πελάτες τους για την Ελλάδα οι μεγάλοι ξένοι πράκτορες.
Είναι χαρακτηριστικό πως στη μεγαλύτερη αγορά, τη γερμανική, ο προγραμματισμός θέσεων είναι αυξημένος κατά 45% σε σχέση με το 2017. Αυτά τα στοιχεία παρουσίασε ο επιστημονικός διευθυντής του ινστιτούτου του ΣΕΤΕ Άρης Ίκκος, παρουσία του προέδρου του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσου. Οι προοπτικές της τουριστικής κίνησης στα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας, βάσει του προγραμματισμού των θέσεων των αεροπορικών εταιρειών στις 31/01/2018 για τη θερινή περίοδο του 2018, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές και ειδικότερα αυξημένες κατά 22% σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά στοιχεία για τη θερινή περίοδο του 2018 αναφέρει ο ΣΕΤΕ. Σημαντικοί παράγοντες για την αυξημένη ζήτηση είναι το θετικό οικονομικό κλίμα που καταγράφεται στις βασικές αγορές, απ' όπου η χώρα έλκει επισκέπτες. Εξαιρέσεις αποτελούν οι αγορές του Ηνωμένου Βασίλειου, λόγω εξασθένησης της λίρας έναντι του ευρώ και χαμηλής καταναλωτικής εμπιστοσύνης ως επακόλουθα της απόφασης για Brexit, της Τουρκίας λόγω συνεχούς υποτίμησης της τουρκικής λίρας και μεγάλων διακυμάνσεων της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και της Ρωσίας εξαιτίας της εξασθένησης του ρουβλιού. Αξιοσημείωτες είναι οι αυξήσεις που καταγράφονται στα περιφερειακά αεροδρόμια από τις αγορές της Γερμανίας (+45%), του Ην. Βασιλείου (+20%), της Πολωνίας (+52%), της Αυστρίας (+60%), της Ιταλίας (+14%), της Ολλανδίας (+13%) και της Σουηδίας (+20%), ενώ στον αντίποδα μείωση καταγράφεται μόνο από τις αγορές της Ρωσίας (-12%).
Και ενώ το 2018 προβλέπεται εξαιρετικά αισιόδοξο, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εκτιμά ότι η υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση του τουριστικού πακέτου των τελευταίων χρόνων ενδέχεται να έχει συνέπειες που θα φανούν μετά από 18 έως 24 μήνες και με δεδομένο ότι πλέον ανοίγουν δυναμικά οι αγορές της Τουρκίας και της βόρειας Αφρικής.
Αντίστοιχα θετική είναι και η εικόνα που καταγράφουν τα στοιχεία των τουριστικών πρακτόρων του Ρεθύμνου, οι οποίοι εμφανίζονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη ροή των κρατήσεων. Μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τους ίδιους, είχε γίνει περίπου το 70% των κρατήσεων της τουριστικής περιόδου, γεγονός που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Αύξηση καταγράφουν οι αφίξεις των Γερμανών, των Δανών και των Ρώσων ενώ στα ίδια επίπεδα κυμαίνονται οι αφίξεις από τη Σουηδία και τη Νορβηγία.
Σήμερα και αύριο στο Ρέθυμνο αναμένεται να φτάσουν οι πρώτοι επισκέπτες που επέλεξαν τον τόπο μας για τις πασχαλινές τους διακοπές κάνοντας ουσιαστικά το ποδαρικό της φετινής τουριστικής περιόδου.
 
 
 
Αναλυτικά...
 
 
Το Σαββατοκύριακο στο Ρέθυμνο οι πρώτοι τουρίστες για τις διακοπές του Πάσχα
 
 
ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΕΖΟΝ
 
 
• Η υψηλή φορολόγηση του κλάδου προβληματίζει τους επιχειρηματίες
 
 
Σήμερα αναμένονται στο Ρέθυμνο οι πρώτοι επισκέπτες της καλοκαιρινής περιόδου που επέλεξαν το Ρέθυμνο για τις πασχαλινές τους διακοπές, μιας και φέτος το Πάσχα των Καθολικών είναι την 1η Απριλίου. Γερμανοί, Γάλλοι και Σκανδιναβοί θα κάνουν ποδαρικό στα ξενοδοχεία που ανοίγουν για να υποδεχτούν τους πρώτους τουρίστες. Η σεζόν ξεκινά με τα μηνύματα να είναι θετικά για την έκβαση της, όπως λένε επιχειρηματίες του κλάδου. Το δεδομένο είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των κρατήσεων που αγγίζει το 70% και αφορά το τετράμηνο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε το πρώτο δίμηνο του έτους ικανοποιώντας σε μεγάλο βαθμό τους φορείς του τουρισμού, οι οποίοι εκτιμούν ότι αριθμητικά τουλάχιστον η φετινή χρονιά θα καταγράψει αύξηση σε ποσοστό 5-7%. Εκτίμηση για τις εισπράξεις δεν μπορούν να κάνουν σε καμιά περίπτωση αφενός διότι τα περισσότερα τουριστικά πακέτα έχουν κλειστεί νωρίς, που σημαίνει ότι σε αυτά παρέχεται έκπτωση έως και 20% και αφετέρου η υψηλή φορολογία του κλάδου δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλη Τσακαλάκη ο Απρίλιος θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα, ενώ οι αφίξεις θα είναι αντίστοιχες των προσδοκιών των επιχειρηματιών του κλάδου. Ειδικότερα ανέφερε: «Τυπικά η φετινή καλοκαιρινή σεζόν ξεκινάει το Σαββατοκύριακο ενώ στο σύνολο τους οι ξενοδοχειακές μονάδες του νομού θα ανοίξουν στις αρχές του Απριλίου. Οι πρώτοι επισκέπτες έρχονται για τις διακοπές του Πάσχα και μετά θα μειωθεί η τουριστική κίνηση και θα ξεκινήσει ξανά γύρω στις 20-25 Απρίλη. Οι κρατήσεις που έχουμε τώρα είναι από όλη την Ευρώπη. Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ολλανδία, δηλαδή οι παραδοσιακές αγορές του νησιού. Πάντα, όταν η περίοδος του Πάσχα ξεκινά νωρίς δεν μας προτιμούν. Θα προτιμήσουν να πάνε σε χειμωνιάτικους προορισμούς. Αυτό που περιμέναμε, αυτό έρχεται. Συγκριτικά με πέρυσι εκτιμώ οι αφίξεις θα είναι περίπου το ίδιο. Δεν θεωρώ ότι μας ευνοεί το γεγονός ότι το Πάσχα των Καθολικών είναι νωρίτερα. Αντιθέτως, μας δημιουργεί πρόβλημα επειδή ακολουθεί μια περίοδο με μειωμένη κίνηση και οι tour operator δεν θέλουν να βάλουν τα αεροπλάνα και να έχουν χασούρα μετά. Για τον λόγο αυτό είναι συγκρατημένοι. Η σεζόν όμως εξελίσσεται όπως την περιμέναμε. Υπολογίζουμε ότι θα έχουμε πολύ κόσμο. Αυτό δείχνουν οι προ κρατήσεις. Πλην όμως, το τελευταίο χρονικό διάστημα, δηλαδή από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι και σήμερα, παρατηρούμε μείωση των κρατήσεων. Μια διακοπή της ροής που είχαμε νωρίτερα. Αυτό συνέβη ίσως γιατί άνοιξαν νωρίτερα οι ανταγωνιστικές χώρες, Τουρκία, Αίγυπτος, Μαρόκο. Οι χώρες αυτές έχουν, προς το παρόν, μια πολύ μεγάλη εισροή κρατήσεων. Πρόκειται για ποσοστά της τάξεως από 60%-90%. Το άνοιγμα των χωρών αυτό περιμέναμε να έχει επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση της χώρας μας από το 2019. Τελικά φαίνεται ότι μας επηρεάζει από τη φετινή χρονιά. Φοβόμαστε ότι αυτό θα έχει ως συνέπεια να «φρενάρουν» οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Από ότι φαίνεται οι Ευρωπαίοι και ειδικότερα οι Γερμανοί τουρίστες γυρίσανε στην Ισπανία και στην Ελλάδα. Περισσότερο στην Ισπανία και λιγότερο στην Ελλάδα. Το θέμα είναι καθαρά πολιτική τιμών. Πλέον θεωρούμαστε ακριβή χώρα. Έχουμε υψηλές τιμές εξαιτίας όλων αυτών των φόρων. Είμαστε στα όρια. Η Ισπανία εδώ και χρόνια καταγράφει υπερκέρδη. Εμείς τρέχουμε να καλύψουμε τους φόρους που μας φορτώνει το ελληνικό κράτος».
Η υψηλή φορολογία καθιστά τη χώρα μας μη ανταγωνιστική σε σχέση με άλλους τουριστικούς προορισμούς και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα τα επόμενα χρόνια θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα επανέλαβε ο κ. Τσακαλάκης, εκφράζοντας φόβους για το μέλλον του τουριστικού κλάδου: «Το 2019 είναι πολύ πιθανόν να έχουμε σοβαρότερο πρόβλημα. Το έχω ξαναπεί. Αν συνεχίσουν οι πολιτικοί να επιβαρύνουν το ελληνικό κράτος με φόρους, καθιστώντας το πιο φορολογημένο τουριστικό προορισμό της Ευρώπης, τότε θα αρχίσουμε να καταγράφουμε ζημιές. Όχι κέρδη που καταγράφαμε μέχρι τώρα αλλά απώλειες. Η κυβέρνηση συνεχώς αυξάνει τη φορολογία. Δεν έκανε κάτι το ουσιαστικό. Οτιδήποτε έγινε για την ενίσχυση του τουρισμού, έγινε από τους ιδιώτες. Το αποτέλεσμα είναι αυτό εδώ. Το γεγονός της αύξησης των φόρων κάποια στιγμή ήταν επόμενο να φέρει το αρνητικό αποτέλεσμα και αντιδράσεις. Η αντίδραση των αγορών ήταν αυτή που είδαμε την οποία περιμέναμε να ξεκινήσει του χρόνου αλλά τελικά ξεκίνησε από φέτος»  ανέφερε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνου Στράτος Μπερέτης, ανέφερε: «Ξεκινάει δειλά-δειλά η καλοκαιρινή σεζόν. Φαίνεται να είναι καλύτερος ο φετινός Απρίλιος συγκριτικά με τον περυσινό. Τα νούμερα του φετινού Απριλίου είναι υψηλότερα από τα περυσινά λόγω του Καθολικού Πάσχα, το οποίο πέφτει νωρίς φέτος. Τα δείγματα που έχουμε είναι πολύ θετικά για τη φετινή σεζόν. Ο κόσμος αρχικά δεν θα είναι πολύς σταδιακά όμως θα αυξάνεται. Ξεκινάμε κυρίως με Γερμανούς. Κάθε εβδομάδα που θα περνάει θα προστίθενται περισσότερες πτήσεις. Σε ότι αφορά τις κρατήσεις σίγουρα δεν υπάρχει η δυναμική που υπήρχε όμως δεν μπορούσε να υπάρξει η συνέχιση αυτής της δυναμικής. Ήταν τόσο καταιγιστικός ο αριθμός των κρατήσεων από τα Χριστούγεννα και μετά, καλύπτοντας ένα σημαντικό μέρος των πληροτήτων των ξενοδοχείων ήδη από τώρα. Ήταν τόσο μεγάλη η ροή κρατήσεων τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο που θα ήταν αδύνατον να συνεχιστεί αυτό το πράγμα. Επιπλέον, την περίοδο αυτή, ξεκινούν οι διακοπές των Καθολικών στους οποίους ανήκει μεγάλο ποσοστό των πελατών μας, όπως είναι οι κεντρικοί και οι βόρειοι Ευρωπαίοι. Οι Ρώσοι όμως που είναι ορθόδοξοι χριστιανοί και είναι λίγο αργότερα το Πάσχα και για εκείνους, δεν έχουν μειώσει τις κρατήσεις τους, συνεχίζουν κανονικά. Θεωρώ ότι είναι απολύτως φυσιολογικό. Κάθε χρόνο κοντά στη περίοδο του Πάσχα υπάρχει αυτή η μείωση των κρατήσεων ιδιαίτερα όταν έχει προηγηθεί ένα τόσο καλό διάστημα με πολλές κρατήσεις. Πιστεύω ότι η προσωρινή μείωση οφείλεται στη συγκυρία, ότι δηλαδή είναι το Πάσχα νωρίς και κυρίως το γεγονός το προηγούμενο διάστημα είχαν γίνει ήδη πάρα πολλές κρατήσεις. Θα το δούμε αυτό τον Απρίλιο όταν έρχονται τα αεροπλάνα με πολλές άδειες θέσεις ή πιάνουν προσφορές της τελευταίας στιγμής. Παρατηρούμε και τη φετινή σεζόν πρωτιά στους Γερμανούς, Άγγλους και αύξηση σε σχέση με την περυσινή χρονιά. Οι Ρώσοι ξεκινούν πληρότητες από tour operators με 10%-20% αύξηση. Οι Σκανδιναβοί φαίνεται να είναι στάσιμοι ενώ οι Δανοί καταγράφουν αύξηση. Η φετινή σεζόν θα λέγαμε ότι φαίνεται να είναι πολύ καλύτερη από πέρυσι. Παρατηρούμε αύξηση 5%-7%. Σε αυτά τα ποσοστά θα ισορροπήσει η αύξηση και αφορά στις διεθνείς αφίξεις και πληρότητες. Δεν μπορούμε να είμαστε ακριβείς σχετικά με το νούμερο λόγω της οικονομίας δια μερισμού, καθώς πολλές αφίξεις δεν καταλήγουν σε ξενοδοχεία ή σε καταλύματα στα οποία μετρώνται οι πληρότητες. Γι' αυτό θα έλεγα ποσοτικά σε διεθνείς αφίξεις».

3,5 εκατ. περισσότερες αεροπορικές θέσεις «έκλεισαν» οι tour operators
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για τον ελληνικό τουρισμό είναι τα τελευταία στοιχεία προγραμματισμού αεροπορικών θέσεων των ξένων πρακτόρων. Κατά μέσον όρο ζητούν 21% περισσότερες θέσεις από πέρυσι, που ισοδυναμούν με επιπλέον 3,5 εκατομμύρια επιβάτες. Αν και τα στοιχεία αυτά δεν θα μεταφραστούν απαραίτητα σε αφίξεις, καταδεικνύουν την αυξημένη ζήτηση που περιμένουν από τους πελάτες τους για την Ελλάδα οι μεγάλοι ξένοι πράκτορες.
Είναι χαρακτηριστικό πως στη μεγαλύτερη αγορά, τη γερμανική, ο προγραμματισμός θέσεων είναι αυξημένος κατά 45% σε σχέση με το 2017. Αυτά τα στοιχεία παρουσίασε ο επιστημονικός διευθυντής του ινστιτούτου του ΣΕΤΕ Άρης Ίκκος, παρουσία του προέδρου του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσου. Ο τελευταίος, αν και απέφυγε να κάνει προβλέψεις, σημείωσε πως, απουσία ενός αρνητικού απροόπτου, το 2018 «θα είναι μια πολύ καλή χρονιά». Σημαντικοί παράγοντες για την αυξημένη ζήτηση είναι το θετικό οικονομικό κλίμα που καταγράφεται στις βασικές αγορές απ' όπου η χώρα έλκει επισκέπτες. Εξαιρέσεις αποτελούν οι αγορές του Ηνωμένου Βασίλειου, λόγω εξασθένησης της λίρας έναντι του ευρώ και χαμηλής καταναλωτικής εμπιστοσύνης ως επακόλουθα της απόφασης για Brexit, της Τουρκίας λόγω συνεχούς υποτίμησης της τουρκικής λίρας και μεγάλων διακυμάνσεων της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και της Ρωσίας εξαιτίας της εξασθένησης του ρουβλιού.
Παρ' όλα αυτά, με εξαίρεση τη Ρωσία που ο προγραμματισμός των θέσεων δείχνει μείωση, στις άλλες δύο αγορές οι οικονομικοί δείκτες δεν επιδρούν αρνητικά στον προγραμματισμό των θέσεων, που είναι αυξημένος σε σχέση με πέρυσι. Εξετάζοντας τις επιμέρους αγορές, αξιοσημείωτες είναι οι αυξήσεις που καταγράφονται στα περιφερειακά αεροδρόμια από τις αγορές της Γερμανίας (+45%),του Ην. Βασιλείου (+20%), της Πολωνίας (+52%), της Αυστρίας (+60%), της Ιταλίας (+14%), της Ολλανδίας (+13%) και της Σουηδίας (+20%), ενώ στον αντίποδα μείωση καταγράφεται μόνο από τις αγορές της Ρωσίας (-12%). Επίσης παρατηρείται οριακή μείωση και από την αγορά της Κύπρου (-1%) που όμως είναι αισθητά μεγαλύτερη αν αφαιρεθεί η παρατηρούμενη αύξηση προς το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

Αφήστε το σχόλιό σας
spacer
Ονοματεπώνυμο
Σχόλιο


Παλαιότερα Πρώτα Θέματα:
Ατζέντα Εκδηλώσεων
Ατζέντα Εκδηλώσεων
border
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
border
RSS
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
Το αρχείο μας σύντομα κοντά σας
Κατηγορίες:
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
Σας ακούμε:
Copyright 2018  Ρεθεμνιώτικα Νέα όροι χρήσης | πολιτική απορρήτου | επικοινωνία