Τρίτη 23/07/2019 
RSS Η Σελίδα μας στο facebook Η Σελίδα μας στο youtube Google + instagram
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
Το πρώτο θέμα  
ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΕΣΩ ΣΔΙΤ

Δύο χιλιάδες φοιτητικές κατοικίες και νέο αμφιθέατρο στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου

20/07/2019
Θετικές είναι οι εξελίξεις για δύο μεγάλα έργα υποδομής που σχεδιάζονται να κατασκευαστούν στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου. Πρόκειται για την ανέγερση 2.000 κατοικιών για τους φοιτητές του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος καθώς και την ανέγερση του νέου μεγάλου αμφιθεάτρου, το οποίο θα αξιοποιηθεί και ως συνεδριακό κέντρο. Τα δυο αυτά έργα έχουν λάβει έγκριση χρηματοδότησης συνολικού ύψους 180 εκ. ευρώ, η οποία έχει εγκριθεί από τη διυπουργική επιτροπή συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα τον περασμένο Μάιο.
Πιο συγκεκριμένα, το έργο αφορά τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση φοιτητικών εστιών στο Ρέθυμνο και Ηράκλειο, καθώς και την αποπεράτωση του αμφιθεάτρου της πανεπιστημιούπολης του Ρεθύμνου. Το συγκεκριμένο έργο καλύπτει περίοδο 30 ετών, εκ των οποίων τρία έτη εκτιμάται να αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και 27 έτη την περίοδο λειτουργίας.
Η σύγκλητος έχει ήδη αποδεχτεί με απόφαση της την παραπάνω χρηματοδότηση, ενώ στη συνεδρίαση της την περασμένη Τετάρτη προχώρησε ένα βήμα παραπέρα καθώς με την οικονομική συνδρομή της περιφέρειας Κρήτης με το ποσό των 450.000 ευρώ ανέθεσε τις συμβουλευτικές υπηρεσίες οικονομική, τεχνική και χρηματοοικονομική σε συμβούλους. Σε διάστημα έξι μηνών θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία για να ακολουθήσει το επόμενο στάδιο που είναι η διακήρυξη του διαγωνισμού για τη μελέτη του έργου.
Σημειώνεται ωστόσο ότι στην προχθεσινή συνεδρίαση της η σύγκλητος του πανεπιστημίου Κρήτης αποφάσισε να αναιρέσει προηγούμενη απόφαση της που αφορούσε την κατακύρωση μελέτης για την κατασκευή 125 κατοικιών στο Ρέθυμνο, μιας και όπως εξήγησε στα «Ρ.Ν.» ο αντιπρύτανης φοιτητικής μέριμνας Κώστας Σπανουδάκης, οι ανάγκες θα καλυφτούν από τις 2.000 κλίνες που έχουν σχεδιαστεί να κατασκευαστούν μέσω του ΣΔΙΤ και δεν υφίσταται, όπως υποστηρίζει, λόγος για τις 125 που είχαν σχεδιαστεί να γίνουν μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
Υπενθυμίζεται ότι το πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο σήμερα διαθέτει μόνο 173 δωμάτια (143 μονόκλινα δωμάτια στα συγκροτήματα εντός της πανεπιστημιούπολης και 30 δίκλινα δωμάτια στο κτίριο του «Ξενία» εντός της πόλης του Ρεθύμνου). Λόγω των εξαιρετικά αυξημένων αναγκών σε στέγαση, τα 143 μονόκλινα δωμάτια εντός της πανεπιστημιούπολης εξυπηρετούν ένα σύνολο 286 φοιτητών με τη χρήση επιπλέον κλίνης σε κάθε δωμάτιο, ενώ με την τοποθέτηση επιπλέον κλίνης σε 29 δωμάτια στεγάζονται στο κτιριακό συγκρότημα «Ξενία» 89 φοιτητές.
Το σύνολο των φοιτητών που εξυπηρετούνται στο Ρέθυμνο είναι επομένως 375 φοιτητές διαμορφώνοντας ένα ποσοστό που δεν είναι καν κοντά στο 5% του συνόλου των φοιτητών του Ρεθύμνου.
 
 
Αναλυτικά...
 
 
Δρομολογούνται οι διαδικασίες για τις 2.000 φοιτητικές κατοικίες και το αμφιθέατρο στου Γάλλου
 
 
ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ
 
 
• Αναιρέθηκε με απόφαση συγκλήτου η απόφαση για την κατασκευή των 125 εστιών
 
 
 
Προχωρούν οι διαδικασίες από το πανεπιστήμιο Κρήτης για το έργο κατασκευής τριών χιλιάδων φοιτητικών κατοικιών σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο, αλλά και της ανέγερσης του νέου μεγάλου αμφιθέατρου, έργα τα οποία έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση 180 εκ. ευρώ για να υλοποιηθούν με τη διαδικασία της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Ειδικότερα, πρόκειται για το έργο κατασκευής 3.000 φοιτητικών κατοικιών και συγκεκριμένα 2000 στο Ρέθυμνο και 1000 στο Ηράκλειο, καθώς και για το έργο ολοκλήρωσης της ανέγερσης του μεγάλου αμφιθεάτρου στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου, το οποίο θα μπορεί να λειτουργήσει και ως συνεδριακό κέντρο.
Τα παραπάνω έργα θα γίνουν μέσω ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) καθώς από τα 180 εκ. ευρώ τα 42 εκ. ευρώ αφορούν κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
Στην προχθεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου του πανεπιστημίου Κρήτης, υπήρξε απόφαση για την ανάθεση των συμβουλευτικών υπηρεσιών, οι οποίες χωρίζονται σε τρία μέρη, νομική, τεχνική και χρηματοοικονομική- σε ανάδοχες εταιρίες. Τα χρήματα που απαιτούνται για τις εταιρίες αυτές ανέρχονται σε 450.000 ευρώ και έχουν ήδη διατεθεί στο πανεπιστήμιο από την περιφέρεια Κρήτης.
Τόσο το έργο των φοιτητικών κατοικιών όσο και το αμφιθέατρο αποτελούσαν πάγια αιτήματα της διοίκησης του πανεπιστημίου, αλλά και της τοπικής κοινωνίας του Ρεθύμνου, με δεδομένο το τεράστιο έλλειμμα φοιτητικής στέγης στην πόλη και την ταλαιπωρία που υφίστανται οι χιλιάδες φοιτητές που αδυνατούν να βρουν ένα διαμέρισμα και από την άλλη το αμφιθέατρο που θα καλύψει ένα σημαντικό κενό χώρο εκδηλώσεων που αποτελεί μεγάλο έλλειμμα σήμερα για την πόλη.
Ωστόσο, η σύγκλητος του πανεπιστημίου Κρήτης αποφάσισε να αναιρέσει προηγούμενη απόφαση της που αφορούσε την κατακύρωση μελέτης για την κατασκευή 125 κατοικιών στο Ρέθυμνο, μιας και όπως εξήγησε στα «Ρ.Ν.», ο αντιπρύτανης φοιτητικής μέριμνας, οι ανάγκες θα καλυφτούν από τις 2.000 κλίνες που έχουν σχεδιαστεί να κατασκευαστούν μέσω του ΣΔΙΤ και δεν υφίσταται, όπως υποστηρίζει, λόγος για τις 125 που είχαν σχεδιαστεί να γίνουν μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
Υπενθυμίζεται ότι το πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο σήμερα διαθέτει μόνο 173 δωμάτια (143 μονόκλινα δωμάτια στα συγκροτήματα εντός της πανεπιστημιούπολης και 30 δίκλινα δωμάτια στο κτίριο του «Ξενία» εντός της πόλης του Ρεθύμνου). Λόγω των εξαιρετικά αυξημένων αναγκών σε στέγαση, τα 143 μονόκλινα δωμάτια εντός της πανεπιστημιούπολης εξυπηρετούν ένα σύνολο 286 φοιτητών, με τη χρήση επιπλέον κλίνης σε κάθε δωμάτιο, ενώ με την τοποθέτηση επιπλέον κλίνης σε 29 δωμάτια στεγάζονται στο κτιριακό συγκρότημα «Ξενία» 89 φοιτητές.
Το σύνολο των φοιτητών που εξυπηρετούνται στο Ρέθυμνο είναι επομένως 375 φοιτητές διαμορφώνοντας ένα ποσοστό που δεν είναι καν κοντά στο 5% του συνόλου των φοιτητών του Ρεθύμνου.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο αντιπρύτανης, υπεύθυνος για θέματα φοιτητικής μέριμνας, Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, ανέφερε:
«Η σύγκλητος την Πέμπτη κατακύρωσε τις συμβουλευτικές υπηρεσίες και για τη δεύτερη φάση του Σ.Δ.Ι.Τ.
Πρόκειται για μια δαπάνη ύψους 450.000 ευρώ και αφορά 3 συμβουλευτικές υπηρεσίες, χρηματοοικονομικό σύμβουλο, νομικό σύμβουλο και τεχνικό σύμβουλο, την οποία δαπάνη κάλυψε πλήρως η Περιφέρεια Κρήτης.
Η σύγκλητος τη χρηματοδότηση την έχει ήδη εγκρίνει και χθες ενέκρινε την ανάθεση των υπηρεσιών στις εταιρείες που μειοδότησαν. Οι εταιρείες αυτές θα ετοιμάσουν τη διακήρυξη του έργου. Μετά θα γίνει η διαγωνιστική διαδικασία και ο ανάδοχος θα αρχίσει να συντάσσει τις μελέτες που αφορούν στην κατασκευή 2.000 φοιτητικών κατοικιών για το Ρέθυμνο, 1.000 για το Ηράκλειο καθώς και την κατασκευή του μεγάλο αμφιθέατρου στου Γάλλου. Παράλληλα, η σύγκλητος αναίρεσε την απόφαση τις για τις 125 κατοικίες, καθώς θεωρεί πως δεν υπάρχει λόγος να κατασκευαστούν. Δηλαδή, αφού πάμε σε 2.000, με έργο Σ.Δ.Τ.Τ., που σημαίνει ότι ανάδοχος θα συντηρεί, θα φυλάσσει, θα καθαρίζει και θα ασφαλίζει τα κτίρια για 30 χρόνια, δεν υπάρχει λόγος να πάμε σε κατώτερη υπηρεσία ως δημόσιο έργο, όπου η εξασφάλιση της κατασκευής είναι για 15 μήνες».
Παράλληλα, έχει αναδειχθεί ο μελετητής για τη μελέτη που αφορά στην κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων, που θα στεγάσουν τις υπηρεσίες διοίκησης του πανεπιστημίου Κρήτης στου Γάλλου (Διοικητήριο). Σύμφωνα με τη σύμβαση η μελέτη θα έχει ολοκληρωθεί σε έξι μήνες και θα αφορά στην ανέγερση ενός κτιρίου 5.000 τ.μ. σε χώρο πλησίον της εισόδου του πανεπιστημίου. Το κόστος του έργου αυτού εκτιμάται στα 7,5 εκ. ευρώ.

Τον Οκτώβριο δημοπρατείται το έργο κατασκευής της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης
Εν τω μεταξύ, τον Οκτώβριο θα δημοπρατηθεί το μεγάλο έργο, που αφορά στην επέκταση της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης στου Γάλλου, καθώς εκδόθηκε η απαραίτητη για την προκήρυξη του διαγωνισμού, οικοδομική άδεια από την Πολεοδομία.
Η ανάγκη επέκτασης της βιβλιοθήκης στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου είναι τεράστια, προκειμένου να στεγαστεί σε άνετους και σύγχρονους χώρους ο πλούτος των βιβλίων, των συγγραμμάτων, των συλλογών και των αρχείων που υπάρχουν και βέβαια να εξυπηρετηθούν με σύγχρονα μέσα οι χρήστες της, καθώς η βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου απευθύνεται σε χιλιάδες φοιτητές και ερευνητές.
Το έργο αυτό βρίσκεται σε προτεραιότητα για την πρυτανική αρχή του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος του νησιού, η οποία αξιοποίησε τις μελέτες και θα υλοποιήσει πολύ σύντομα τον σχεδιασμό της για την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου κτιρίου βασισμένο στις τελευταίες τεχνικές προδιαγραφές, το οποίο σύμφωνα με τον αντιπρύτανη Προσωπικού και Φοιτητικής Μέριμνας Κώστα Σπανουδάκη θα αποτελέσει ένα «αρχιτεκτονικό κόσμημα» για ολόκληρο το πανεπιστήμιο Κρήτης.

Εγκρίθηκε ο νέος οργανισμός του πανεπιστημίου Κρήτης
Στη συνεδρίαση της συγκλήτου της περασμένης Πέμπτης εγκρίθηκε ο νέος οργανισμός του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος του νησιού. Η σχετική απόφαση θα προωθηθεί στο αρμόδιο υπουργείο Παιδείας για τις τελικές εγκρίσεις και να προχωρήσει στη συνέχεα η έκδοση προεδρικού διατάγματος, διαδικασία η οποία σύμφωνα με τον κ. Σπανουδάκη θα διαρκέσει περίπου 2 χρόνια.
Όπως ανέφερε ο αντιπρύτανης Κωστής Σπανουδάκης στα «Ρ.Ν.» πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη με δεδομένο ότι ο σημερινός οργανισμός του ιδρύματος είναι από το 1998.  Πλέον στον νέο οργανισμό, όπως τόνισε, ενσωματώνονται όλες οι ς δομές που δημιουργήθηκαν τα τελευταία 21 χρόνια και κυρίως οι δομές που αφορούν την εξωστρέφεια του ιδρώματος, τους καθηγητές του και τους υπαλλήλους του και τους φοιτητές του και τις δομές που αφορούν τη διασύνδεση των αποφοίτων του με την αγορά εργασίας. «Είναι ένας οργανισμός που εκσυγχρονίζει τη διοικητική δομή του πανεπιστημίου λαμβάνοντας υπόψη και την απίσχναση του προσωπικού, δηλαδή την ελάττωση του προσωπικού. . Πλέον έχουμε όχι απλώς περισσότερα Τμήματα, έχουμε ολόκληρες διευθύνσεις. Δηλαδή ο οργανισμός συναιρεί τις δύο γενικές διευθύνσεις σε μία γενική διεύθυνση, καταργεί από τις 9 επιστάμενες διευθύνσεις, τις 4, συμπυκνώνει τη διοικητική δομή σε 6 διευθύνσεις, συν τη βιβλιοθήκη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σπανουδάκης

 
Αφήστε το σχόλιό σας
spacer
Ονοματεπώνυμο
Σχόλιο


Παλαιότερα Πρώτα Θέματα:
Μαρία Τσιριμονάκη
Μάνος Αστρινός
Ατζέντα Εκδηλώσεων
Ατζέντα Εκδηλώσεων
border
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
border
RSS
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
Το αρχείο μας σύντομα κοντά σας
Κατηγορίες:
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
Σας ακούμε:
Copyright 2019  Ρεθεμνιώτικα Νέα όροι χρήσης | πολιτική απορρήτου | επικοινωνία