Τετάρτη 21/08/2019 
RSS Η Σελίδα μας στο facebook Η Σελίδα μας στο youtube Google + instagram
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
Το πρώτο θέμα  
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ, ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΩΝ

Οικονομική ανάσα από την αύξηση της τουριστικής κίνησης

20/08/2019 Της ΣΤΕΛΛΑΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ
Μεγάλη οικονομική ανάσα στους επιχειρηματίες του τουρισμού, αλλά και στον εμπορικό κόσμο του Ρεθύμνου, έδωσε η αυξημένη κίνηση των Ελλήνων και ξένων παραθεριστών που παρατηρήθηκε τις ημέρες Δεκαπενταύγουστου στην πόλη μας.
Σύμφωνα με τον σύλλογο ξενοδόχων περίπου από τις 20 Ιουλίου έως και αυτές τις ημέρες, οι πληρότητες στα ξενοδοχεία ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικές, αγγίζοντας σε ποσοστά σχεδόν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, παρά το γεγονός ότι καθοριστικό ρόλο σε αυτό έπαιξαν και πάλι οι «γενναίες» εκπτώσεις στις οποίες προχώρησαν οι ξενοδόχοι προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες.
Ωστόσο, αυτό που τονίζεται είναι ότι τα δύσκολα έπονται, καθώς σε λίγες ημέρες θα παρατηρηθεί η λεγόμενη «κοιλιά» στην κίνηση των τουριστών. Αυτό όμως θα διαρκέσει μέχρι και τις 20 Σεπτεμβρίου το αργότερο, όπως λένε οι ξενοδόχοι, καθώς από τότε και μετά τα στοιχεία δείχνουν ότι θα υπάρξει και πάλι ανάκαμψη στον τουριστικό κλάδο.
Επιπλέον σύμφωνα με τον σύλλογο ξενοδόχων του νομού, μεγάλο πλήγμα για τον τουρισμό της Κρήτης και δη του Ρεθύμνου αποτελεί το γεγονός ότι φέτος πολλοί ρώσοι τουρίστες δεν επέλεξαν το νησί μας για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, αφού η Κρήτη δεν υπήρχε καν στις προτιμήσεις τους.
Ικανοποιημένος όμως από την κίνηση του Δεκαπενταύγουστου εμφανίζεται και ο σύλλογος εστίασης, καθώς οι τζίροι στις ταβέρνες και τα καφέ της πόλης, αυξήθηκαν αισθητά αυτή την περίοδο. Φέτος όμως, η υπ' αριθμόν ένα «απειλή» για τις ταβέρνες ήταν οι πολυάριθμες κοινωνικές εκδηλώσεις (πανηγύρια) που διεξάγονται σε διάφορες περιοχές του νομού.
Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους και για τον περιορισμένο τζίρο που καταγράφηκε αυτή την περίοδο, δεδομένου ότι η αύξηση της κίνησης δεν κατάφερε να εξαλείψει τις απώλειες. Συγκρίνοντας πάντως ο σύλλογος εστίασης τις απώλειες με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, κάνει λόγο για πτώση της τάξεως του 15% με 20%.
Για τον κλάδο της εστίασης πάντως η λεγόμενη «κοιλιά» της εποχής αναμένεται να παρατηρηθεί από τα τέλη του μήνα μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου. Την περίοδο, δηλαδή, που οι έλληνες παραθεριστές θα επιστρέψουν στο «κλεινόν άστυ». Όμως, από τις 10 Σεπτεμβρίου και μέχρι και τα τέλη του μήνα, οι ταβέρνες και τα καφέ της πόλης μας εκτιμάται ότι θα γεμίσουν και πάλι με «υψηλού επιπέδου» αυτή την φορά, αλλοδαπούς επισκέπτες, οι οποίοι αναμένεται να καταφθάσουν στο Ρέθυμνο για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Ικανοποίηση από την κίνηση τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου εκφράζει επίσης και ο εμπορικός κόσμος, ο οποίος είδε τον τζίρο στα καταστήματά του να αυξάνεται έστω και λίγο, δεδομένου ότι οι καταναλωτές, «εκμεταλλεύτηκαν» και την εκπτωτική περίοδο που θα ισχύει μέχρι τα τέλη του μήνα.
Σε σχέση πάντως με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, φέτος η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα της πόλης μας, ήταν στα ίδια επίπεδα, χωρίς να παρατηρείται κάποια ουσιαστική διαφορά, όπως τονίζει μεταξύ άλλων η διοίκηση του εμπορικού συλλόγου Ρεθύμνου.


Αναλυτικά


Ως «θείο δώρο» χαρακτηρίζουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού, αλλά και ο εμπορικός κόσμος του Ρεθύμνου τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου, καθώς η αύξηση της κίνησης των Ελλήνων και ξένων παραθεριστών που παρατηρήθηκε στην πόλη μας, αποτέλεσε μια τονωτική «ένεση» για την οικονομία του τόπου, δίδοντας έστω και μια μικρή «ανάσα» σε μια μεγάλη μερίδα επιχειρηματιών του νομού.
Σύμφωνα με τον σύλλογο ξενοδόχων, οι πληρότητες στα ξενοδοχεία από τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου έως και αυτό το διάστημα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικές, παρά το γεγονός ότι οι «γενναίες» εκπτώσεις από πλευράς των ξενοδόχων εξακολουθούν να συνεχίζονται.
Εξίσου ικανοποιημένος όμως εμφανίζεται και ο σύλλογος εστίασης, καθώς οι τζίροι στις ταβέρνες και τα καφέ της πόλης, αυξήθηκαν αισθητά αυτές τις ημέρες, παρά το γεγονός ότι ειδικά οι ταβέρνες φέτος «απειλήθηκαν» από τις πολυάριθμες κοινωνικές εκδηλώσεις (πανηγύρια) που διεξάγονται σε διάφορες περιοχές του νομού.
Αντίστοιχη ικανοποίηση εκφράζει και ο εμπορικός κόσμος του Ρεθύμνου, ο οποίος είδε τον τζίρο στα καταστήματά του να αυξάνεται, δεδομένου ότι οι καταναλωτές, πέρα από έρευνες αγοράς, «εκμεταλλεύτηκαν» και την εκπτωτική περίοδο που θα ισχύει μέχρι τα τέλη του μήνα.

Σύλλογος Ξενοδόχων: «Τώρα αρχίζει η κατηφόρα…»
Για «γενναίες» εκπτώσεις, οι οποίες συνέβαλαν στο να αυξηθούν σε σημαντικό βαθμό οι πληρότητες στα ξενοδοχεία του νομού αυτή την περίοδο, μίλησε στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανόλης Τσακαλάκης.
Ο κ. Τσακαλάκης δήλωσε ικανοποιημένος από την κίνηση των ημερών του Δεκαπενταύγουστου, η οποία μάλιστα είχε ξεκινήσει από τα τέλη Ιουλίου. Ωστόσο, παρατήρησε ότι τα δύσκολα έπονται, δεδομένου ότι σε λίγες ημέρες θα υπάρξει η λεγόμενη «κοιλιά» στην κίνηση των τουριστών.
Χαρακτηριστικά στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου τόνισε τα εξής: «Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία μας ήταν καλές αυτή την περίοδο. Δηλαδή, μέχρι και τις 20 Αυγούστου θα λέγαμε ότι είναι ένας καλός μήνας με υψηλές πληρότητες. Κατά συνέπεια, ήταν οι γνώριμες, για μας, πληρότητες. Όμως, είχαμε πάρα πολλές προσφορές και αυτό είναι το αρνητικό. Από αυτή την εβδομάδα πάντως και μέχρι τις 15 με 20 Σεπτεμβρίου, τα ξενοδοχεία θα αρχίσουν σταδιακά να αδειάζουν, καθώς θα υπάρξει η λεγόμενη «κοιλιά».
Ωστόσο, από τις 15 μέχρι και τις 20 Σεπτεμβρίου και για περίπου ένα μήνα, οι ξενοδοχειακές μονάδες του Ρεθύμνου αναμένεται και πάλι να γεμίσουν, καθώς παρατηρείται ανάκαμψη στον τουριστικό κλάδο.
«Και αυτό, επειδή εμείς βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη. Θέλω να πω ότι οι μόνοι που φέτος βάλαμε πλάτη -όχι βέβαια ότι δεν βάλαμε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά μια και μιλάμε για φέτος- είναι οι ξενοδόχοι. Κανένας άλλος, μα κανένας από όλους όσους ασχολούνται με τον τουρισμό, κανένας άλλος δεν έβαλε πλάτη. Και για αυτό πρέπει το ελληνικό κράτος να χρωστάει ευγνωμοσύνη στους ξενοδόχους, διότι διαφορετικά αν δεν βάζαμε πλάτη, θα ήμασταν άδειοι εμείς και πάρα πολύς κόσμος θα ήταν στην ανεργία», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ, Τσακαλάκης.
Ερωτηθείς επίσης ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων για τις λεγόμενες ακυρώσεις από πλευράς των ρώσων τουριστών αυτή την περίοδο, επεσήμανε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ωστόσο, αυτό που παρατηρείται -όπως είπε- είναι ότι φέτος οι Ρώσοι δεν επέλεξαν την Κρήτη για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
«Άλλο δε μας επέλεξαν, άλλο ακύρωσαν. Τώρα δεν μας επέλεξαν. Όσοι ήταν, ήρθανε, αλλά δε μας είχαν επιλέξει σαν προορισμό, δεν ήμασταν, δηλαδή, στην πρώτη προτίμησή τους. Και φυσικά αυτό είναι μεγάλο πλήγμα για μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσακαλάκης.

Σύλλογος Εστίασης: «Παρά την αυξημένη κίνηση, οι απώλειες είναι μια πραγματικότητα»
Εν τω μεταξύ, ως μία πολύ καλή εβδομάδα χαρακτήρισε ο πρόεδρος του συλλόγου εστίασης, Ανδρέας Κλαψινός, την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου, καθώς όπως είπε, σχεδόν όλα τα καταστήματα του κλάδου του «πλημμύρισαν» από κόσμο. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η αύξηση στην κίνηση ήταν ικανοποιητική, εντούτοις, δεν ήταν η ίδια με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
«Ήταν μια καλή βδομάδα, ήρθαν πολλοί απόδημοι Ρεθυμνιώτες, πέρα από τους αλλοδαπούς επισκέπτες μας. Ήταν καλά, αλλά συγκριτικά με πέρυσι, δεν συγκρίνεται. Βέβαια, αυτό που παρατηρήσαμε είναι ότι οι ταβέρνες στην παλιά πόλη και δη στις περιοχές του Πλάτανου για παράδειγμα ή στα «Πεταλάδικα» ή στην οδό Βερνάρδου δεν είχαν καθόλου κόσμο τα μεσημέρια και αυτό μας προβληματίζει ιδιαίτερα και θα πρέπει να το δούμε. Σε γενικές γραμμές πάντως, θα είμαστε μείον σε σχέση με πέρυσι και το ποσοστό της απώλειας, αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 15% με 20% κατά μέσο όρο», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κλαψινός.
Εν τω μεταξύ, «απειλή» κυρίως για τις ταβέρνες της πόλης μας, αποτελούν φέτος τα πολυάριθμα πανηγύρια που διοργανώνονται από διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους σε πολλά χωριά του νομού μας. Και αυτό, διότι σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου εστίασης, σε πολλές τέτοιου είδους κοινωνικές εκδηλώσεις υπάρχει μενού, με αποτέλεσμα ο κόσμος να «γυρνά» την πλάτη του στις ταβέρνες.
«Γενικά τα πανηγύρια μας επηρεάζουν αρνητικά, διότι έχουν μενού το οποίο κοστολογείται στα 12 με 15 ευρώ. Έτσι μία οικογένεια με δύο ή τρία παιδιά για παράδειγμα δεν θα επιλέξει να πάει πρώτα στην ταβέρνα και μετά στο πανηγύρι. Θα επιλέξει να πάει κατευθείαν στο πανηγύρι. Δεν σας κρύβω, ωστόσο, ότι το θέμα αυτό μας απασχολεί ιδιαίτερα και το επόμενο διάστημα αναμένεται να το συζητήσουμε και αυτό», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Κλαψινός.
Για τον κλάδο της εστίασης ωστόσο, η λεγόμενη «κοιλιά» της εποχής, αναμένεται να παρατηρηθεί από τα τέλη του μήνα μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου. Την περίοδο, δηλαδή, που οι έλληνες παραθεριστές θα επιστρέψουν στο «κλεινόν άστυ». Όμως, από τις 10 Σεπτεμβρίου και μέχρι και τα τέλη του μήνα, οι ταβέρνες και τα καφέ της πόλης μας εκτιμάται ότι θα γεμίσουν και πάλι με «υψηλού επιπέδου» αυτή την φορά, αλλοδαπούς επισκέπτες, οι οποίοι αναμένεται να καταφθάσουν στο Ρέθυμνο για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
«Φέτος επίσης μεγάλη «ανάσα» θα μας δώσει και η παγκόσμια αθλητική διοργάνωση που προγραμματίζεται στο Ρέθυμνο στην διάρκεια του Οκτωβρίου. Και αυτό θα είναι πολύ καλό για μας», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο κ. Κλαψινός.

Εμπορικός Σύλλογος: «Συνήλθε κάπως η αγορά τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου»
«Ανάσα» όμως και στον εμπορικό κόσμο του Ρεθύμνου έδωσαν οι εκατοντάδες επισκέπτες του Αυγούστου, καθώς πολλοί από αυτούς εκμεταλλευόμενοι την περίοδο των εκπτώσεων, έκαναν τις αγορές τους ενισχύοντας έτσι τις ντόπιες επιχειρήσεις.
Χαρακτηριστικά στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Πολιουδάκης, τόνισε τα παρακάτω: «Η κίνηση ήταν λίγο αυξημένη την προηγούμενη εβδομάδα λόγω του Δεκαπενταύγουστου που η πόλη πλημμύρισε από έλληνες και ξένους παραθεριστές. Αυτό σημαίνει ότι συνήλθε κάπως η αγορά, χωρίς ωστόσο να είμαστε ακόμα σε θέση να γνωρίζουμε για τι ποσοστά μιλάμε. Επίσης, αυτό εκκρεμεί ακόμα να δούμε είναι με την λήξη της εκπτωτικής περιόδου την άλλη εβδομάδα, πως κινήθηκαν τα πράγματα. Σε γενικές γραμμές πάντως, καθ' όλη την διάρκεια της χρονιάς η κίνηση ήταν μειωμένη, κατά συνέπεια και αυτό το λίγο, είναι δύσκολο να μας «σώσει».
Πάντως σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, φέτος η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα της πόλης μας, ήταν στα ίδια επίπεδα, χωρίς να παρατηρείται κάποια ουσιαστική διαφορά, όπως πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Πολιουδάκης.Αφήστε το σχόλιό σας
spacer
Ονοματεπώνυμο
Σχόλιο


Παλαιότερα Πρώτα Θέματα:
Μαρία Τσιριμονάκη
Μάνος Αστρινός
Ατζέντα Εκδηλώσεων
Ατζέντα Εκδηλώσεων
border
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
border
RSS
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
Το αρχείο μας σύντομα κοντά σας
Κατηγορίες:
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
Σας ακούμε:
Copyright 2019  Ρεθεμνιώτικα Νέα όροι χρήσης | πολιτική απορρήτου | επικοινωνία