Παρασκευή 24/05/2019 
RSS Η Σελίδα μας στο facebook Η Σελίδα μας στο youtube Google + instagram
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
Το πρώτο θέμα  
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ

Ο αγροτουρισμός μπορεί να αποτελέσει έναν νέο μοχλό ανάπτυξης για την Κρήτη

22/05/2019 της Ελπίδας Αριστείδου
Η ανάδειξη και προβολή του αγροτουρισμού ή τουρισμού υπαίθρου μπορεί να αποτελέσει έναν νέο σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης για την Κρήτη, η οποία διαθέτει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας για να συνδυάσει τη φύση, το περιβάλλον με τις διακοπές και να προσφέρει αξέχαστες μοναδικές βιωματικές εμπειρίες στους επισκέπτες της.
Τουριστικές επιχειρήσεις μικρής κλίμακας που βρίσκονται στην ύπαιθρο του νησιού και συνδυάζουν εκτός από τη διαμονή και την υψηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών, επιπλέον δραστηριότητες όπως είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία, το εμπόριο και οι οποίες γίνονται σε συνεργασία με τους ντόπιους, οι οποίοι μυούν τους επισκέπτες τους στον κρητικό τρόπο ζωής, στην κουλτούρα, τη νοοτροπία δίδοντας τους την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά και τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα ή κατασκευές από τη διαδικασία της παραγωγής ή δημιουργίας τους μέχρι την κατανάλωση τους.
Αγροτουριστικές μονάδες που βρίσκονται στη φύση σέβονται το περιβάλλον και αναδεικνύουν την ομορφιά αλλά και τον πλούτο του κάθε τόπου.
Δυστυχώς, όμως παρά το γεγονός ότι οι προοπτικές ανάπτυξης είναι τεράστιες και τα οφέλη οικονομικά και όχι μόνο που θα μπορούσε να αποκομίσει το νησί, επενδύοντας στον αγροτουρισμό μεγάλα, αυτό φαίνεται να μην έχει αξιοποιηθεί με αποτελεσματικό τρόπο.
Η ενεργοποίηση αλλά και η ανάληψη πρωτοβουλιών από πλευράς των επιχειρηματιών που ασχολούνται με τον τουρισμό στην ύπαιθρο, η ενημέρωσή τους για τις πολλαπλές δυνατότητες που μπορούν να έχουν θα φέρει σημαντικές επενδύσεις για το νησί. Ωστόσο η προσπάθεια αυτή δεν είναι αρκετή. Απαραίτητη προϋπόθεση, σύμφωνα και με την πρόεδρο της Ένωσης Αγροτουριστικών Καταλυμάτων Κρήτης Κορίνα Μηλιαράκη, είναι να υπάρξει μια στοχευμένη περιφερειακή στρατηγική πολιτική, ώστε η Κρήτη να αναδειχθεί και να προβληθεί σε αγροτουριστικό προορισμό. Ένας προορισμός που θα επιλέγεται για τη διαφορετικότητα του, την αυθεντικότητα του, τους ανθρώπους του, τις επιχειρήσεις του και την πληθώρα δραστηριοτήτων και ενασχολήσεων που αυτός μπορεί να παρέχει σε κάθε επισκέπτη ανά τον κόσμο.
Άλλωστε, ο αγροτουρισμός μπορεί να αναπτυχθεί όλες τις εποχές του χρόνου, αμβλύνοντας έτσι το πρόβλημα τις τουριστικής εποχικότητας που, ως γνωστόν, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του ελληνικού τουρισμού και δη της Κρήτης, ενώ με την ανάδειξη του επιτυγχάνεται εν πολλοίς και ο στόχος της διασύνδεσης του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα και τον πολιτισμό.
Αναλυτικά,
Ο αγροτουρισμός στην Κρήτη θα μπορούσε να αποτελέσει έναν ισχυρό μοχλό ανάπτυξης για το νησί, το οποίο διαθέτει όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για την ανάδειξη του ως τουριστικό προορισμό υπαίθρου. Αγροτουριστικά καταλύματα παραδοσιακά με ανέσεις και υπηρεσίες που βρίσκονται κοντά στη φύση, σέβονται το περιβάλλον και αναδεικνύουν την ομορφιά, αλλά και τον πλούτο κάθε περιοχής του νησιού, δίνουν ταυτόχρονα στους φιλοξενούμενους τους τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά σε αυτήν, είτε μέσα από δραστηριότητες της υπαίθρου είτε μέσα από την παραγωγή και καλλιέργεια παραδοσιακών προϊόντων, είτε συμμετέχοντας σε εκπαιδευτικά σεμινάρια ή σε αθλητικές δραστηριότητες.
Το διαφορετικό κομμάτι του τουρισμού με τις εναλλακτικές μορφές του, που ξεχωρίζει από το γνωστό σε όλους μοντέλο του ήλιου και της θάλασσας, προσελκύει επισκέπτες που αναζητούν διαφορετικά βιώματα και εμπειρίες στις διακοπές τους.
Το νησί είναι προικισμένο, όπως σημειώνει η πρόεδρος της Ένωσης Αγροτουρισμού Κρήτης Κορίνα Μηλιαράκη, και ήδη τα αγροτουριστικά καταλύματα έχουν κερδίσει πολλούς επαναλαμβανόμενους επισκέπτες, οι οποίοι εξελίσσονται στους καλύτερους πρεσβευτές του τουριστικού προϊόντος που προσφέρουν οι παραδοσιακοί ξενώνες και τα καταλύματα. Δηλαδή διαμονή σε ξεχωριστούς παραδοσιακούς ξενώνες σε συνδυασμό με δραστηριότητες, όπως πεζοπορίες, ποδηλασία, ορειβασία, κολύμπι, ψάρεμα, συμμετοχή σε τοπικά φεστιβάλ, οινοτουρισμός, γαστρονομία, προσκυνήματα και πολλά άλλα συνθέτουν για τον επισκέπτη μια μοναδική εμπειρία διακοπών.
Το φυσικό περιβάλλον, η κρητική φιλοξενία, η γαστρονομία του νησιού, η επαφή των τουριστών με τους ντόπιους και η συμμετοχή τους σε πολιτιστικά δρώμενα και οι εκδηλώσεις ή άλλες δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τα ήθη και τα έθιμα του τόπου αποτελούν πλέον τα σημαντικότερα κίνητρα για την επιλογή του τόπου-προορισμού.
Η εναλλακτική μορφή τουρισμού σκοπό έχει την προαγωγή της διατήρησης της οικολογικής ισορροπίας και προστασίας του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την προώθηση των τοπικών προϊόντων και την ανάδειξη του φυσικού πλούτου του νησιού.
Ωστόσο, όπως επεσήμαινε η κ. Μηλιαράκη, απαιτείται μια στοχευμένη περιφερειακή στρατηγική πολιτική για την ανάδειξη της Κρήτης ως αγροτουριστικό προορισμό. Μια στρατηγική που θα προβάλει και θα αναδεικνύει τα αγροτουριστικά καταλύματα αλλά και τις υπηρεσίες-δραστηριότητες που αυτά προσφέρουν στους επισκέπτες τους.
Η προσπάθεια και οι πρωτοβουλίες μόνο των ίδιων των επιχειρηματιών δεν αρκούν για την επίτευξη του στόχου.
 Και παρά τη δυναμική που εμφάνιζαν στις κρατήσεις τα τελευταία χρόνια τα αγροτουριστικά καταλύματα του νησιού τη φετινή χρονιά φαίνεται πως δεν έμειναν ανεπηρέαστα από την κάμψη που παρατηρείται στις τουριστικές αφίξεις. «Στα μικρά αγροτουριστικά καταλύματα υπάρχει μια καμπή στις τουριστικές κρατήσεις τη φετινή χρονιά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Αυτοί όμως που έχουν ένα αντικείμενο πιο συγκεκριμένο, δηλαδή λειτουργούν με θεματικές, όπως για παράδειγμα σεμινάρια γαστρονομίας, οινοποιίας ή έχουν θεματικές, όπως την ιππασία ή τη γιόγκα, αυτά τα καταλύματα πάνε πάρα πολύ καλά. Συνολικά η εικόνα που έχουμε για τη σεζόν είναι ότι οι κρατήσεις φέτος είναι κατά τι λιγότερες. Αυτό που εμείς μπορούμε να κάνουμε είναι να προβάλλουμε τον ειδικό τουρισμό που έχουμε, τον τουρισμό υπαίθρου και τον αγροτουρισμό και να τον ενισχύσουμε, ώστε να μην αποτελεί ένα κομμάτι του μαζικού τουρισμού γιατί δεν είναι κομμάτι του μαζικού τουρισμού. Εμείς θέλουμε μια σταθερότητα, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει κρίση στον μαζικό τουρισμό ή όχι. Οι μονάδες υπάρχουν, απαιτείται ωστόσο συντονισμένη προσπάθεια σε συνεργασία με την περιφέρεια για να προβάλλουμε την άλλη Κρήτη», τόνισε η κ. Μηλιαράκη.
 Αυτό, όπως εξήγησε η πρόεδρος των αγροτουριστικών καταλυμάτων, σημαίνει ότι πρέπει αυτές οι μορφές να προβληθούν και να αναδειχτούν: «Η Κρήτη είναι γνωστή για το μοντέλο του μαζικού τουρισμού. Αυτό δεν έχει αλλάξει. Γιατί μπορεί το νησί να είναι καλύτερο σε ότι αφορά τα αγροτουριστικά καταλύματα σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, όμως ο χώρος και στο νησί μας πάσχει γιατί δεν έχει βοηθηθεί επί της ουσίας από μια περιφερειακή πολιτική. Απαιτείται μια συντονισμένη προσπάθεια με την περιφέρεια για να αναδειχτεί αυτή η μορφή τουρισμού. Το νησί διαθέτει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα αλλά οι επιχειρηματίες από μόνοι τους δεν μπορούν να τα καταφέρουν. Χρειαζόμαστε μια βοήθεια από την περιφέρεια. Αν υπάρξει συνεργασία θα πετύχουμε καλύτερη προβολή του αγροτουριστικού προϊόντος», κατέληξε.
 
Αφήστε το σχόλιό σας
spacer
Ονοματεπώνυμο
Σχόλιο


Παλαιότερα Πρώτα Θέματα:
Μαρία Τσιριμονάκη
Μάνος Αστρινός
Ατζέντα Εκδηλώσεων
Ατζέντα Εκδηλώσεων
border
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
border
RSS
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
Το αρχείο μας σύντομα κοντά σας
Κατηγορίες:
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ρεθύμνου με συνεχή ροή ειδήσεων και καθημερινά ρεπορτάζ
Σας ακούμε:
Copyright 2019  Ρεθεμνιώτικα Νέα όροι χρήσης | πολιτική απορρήτου | επικοινωνία